用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元 ...
樓主: elbar
go

喇沙18*超級狀元現身! 傳統名校贏晒DSE盡攬9名狀元   [複製鏈接]

lawsonmoon 發表於 18-7-11 16:14
我個人覺得只有LS要收自己小學部"B2學生", SPCC和DGS小一可自己揀學生,留班加自然流失。來自自己小學屬於 ...
其實SPCC、DGS呢啲小學Band3學生,除非家長或同學自己覺得唔意思去外國,否則會照升,仲有小一面試咁短時間只可以睇唔到啲小朋友應變快慢,根本冇可能估計到係讀書方面嘅能力,相反LS絕對收唔到Band3,只有少部分Band2可以抽入,QC唔使講全Band1,當然上到中學各種因素都會有影響。

amychan13 發表於 18-7-11 19:50
無口才, 都需要花時間背好份講稿, 明知要代表學校, 居然唔背好扮稿..... 好少出色領導者會咁..

另外, 入 ...
校長主要要有領導能力,得罪講一句主次要識分。

回覆 978212 的帖子

我個人覺得反過來想,如LS DGS SPCC 小學年年挑選,盡收各大直私小學最叻那些插班,,這些學生大部分都可說超班,band1中band1,相反QC 的三間聯繫小學所收的60多學生只可算band1.

Soundervolt 發表於 18-7-11 19:39

唔好以為所有校長都好似英華小學林校長嘅棟篤笑式簡介 ...

家長會講:
Why not both?

又talk得,又會做實事

joyce76123 發表於 18-7-11 21:11

我個人覺得反過來想,如LS DGS SPCC 小學年年挑選,盡收各大直私小學最叻那些插班,, ...
其實大家的家底都各有利弊,LS一樣每年挑選叻仔插班。QC 收的兩軒,估計都有唔少插班入的勁人。不過強者越強,因為收最top學生機率高。

回覆 b3410 的帖子

超班生如插班一定多數選喇小 DGS這些升中無憂的,升中時QC少了這班超班生,但也少了收Band2生,有因有果。幾間神級學校,各有特色,各有利弊。

好贊同你最後個句,強者越強。學校越是叻,越是吸引到叻人選擇。

joyce76123 發表於 18-7-11 21:44

好贊同你最後個句,強者越強。學校越是叻,越是吸引到叻人選擇。 ...

每年插班幾多人揀嘅都不一定是學術最好,有部份是有特異功能

b3410 發表於 18-7-11 21:31
其實大家的家底都各有利弊,LS一樣每年挑選叻仔插班。QC 收的兩軒,估計都有唔少插班入的勁人。不過強者越 ...

兩間軒小入QC嘅平均質素不敢苟同

amychan13 發表於 18-7-11 19:50
無口才, 都需要花時間背好份講稿, 明知要代表學校, 居然唔背好扮稿..... 好少出色領導者會咁..

另外, 入 ...

呢個唔洗你擔心,新任嘅校長無論係學生、家長、舊生或教育界嘅口碑,都比上一任好好多。

joyce76123 發表於 18-7-11 21:11

我個人覺得反過來想,如LS DGS SPCC 小學年年挑選,盡收各大直私小學最叻那些插班,, ...

LSPS由小一到小六大約有15%嘅學生出入,就算呢15%全部都係精英學生,都唔會對大局起到好大作用。過去幾年數據LSPS升中時大約有30%屬於B2及B3學生,中學部會接收佔小學部大約20%嘅B2學生。但無論QC三間聯繫小學什麼B1a或B1b/c,都係B1學生,唔會有B2學生在(最多幾個特異功能)。

978212 發表於 18-7-11 20:31
其實SPCC、DGS呢啲小學Band3學生,除非家長或同學自己覺得唔意思去外國,否則會照升,仲有小一面試咁短時間 ...

喺SPCC或DGS呢類top school,(除咗特異功能學生)點可能有B3學生會無視周邊同學水平一直照升,唔係學校俾唔俾繼續讀落去嘅問題,而係父母會忍心磨滅子女對學習嘅信心嗎?黃仁龍及梁錦松嘅千金喺SPCCPS成績都緊緊合格,照理升班冇問題,但讀呢類學校緊緊合格基本上係已算跟唔上進度,所以佢地都選擇離開,阿松囡女轉咗去沙田石門ICS。

Charlotte_mom 發表於 18-7-11 12:28
港同未出官方數字,袋住先
非常強勁

Soundervolt 發表於 18-7-11 23:33

喺SPCC或DGS呢類top school,(除咗特異功能學生)點可 ...
阿松個女轉佐啦,咁都吾留係神校

馬霸 發表於 18-7-11 23:47
阿松個女轉佐啦,咁都吾留係神校

水能泛舟亦能覆舟,唔適合但又要勉強,損失嘅會係自己,唔會係學校或其他人。

https://topick.hket.com/article/1516249/長女棄傳統名校轉讀國際學校%20%20梁錦松:求學不是求分數

Soundervolt 發表於 18-7-11 22:48

LSPS由小一到小六大約有15%嘅學生出入,就算呢15%全部 ...
我同LS完全冇關係,我真係贊LS成績好。
SPCC和DGS繼續直資,但政府派一半小一學生俾你,學費政府俾哂,有本事 keep 到LS既成績,我都讚你。

我覺得 St Mary, Maryknoll, Marymount同LS一樣都抵讚。

Soundervolt 發表於 18-7-11 22:48

LSPS由小一到小六大約有15%嘅學生出入,就算呢15%全部 ...

如果要計B1生嘅百分比,QC肯定高過LS,但要揀高潛質做狀元嘅,就最少應該睇自行收生而唔係靠抽獎入或者直升嘅,咁就QC同LS應該一樣都係3成!

但諗深一層,LS有7班(有錯請更正),QC得4班,LS出狀元嘅機會又應該遠高於QC!

Band5 發表於 18-7-12 01:06
如果要計B1生嘅百分比,QC肯定高過LS,但要揀高潛質做狀元嘅,就最少應該睇自行收生而唔係靠抽獎入或者直 ...

LSC有七班,但中一時會有一兩班屬於B2學生,而且好多學生都要兼顧各式各樣課外活動。狀元都只係錦上添花嘅事,最重要都係睇全校整體成績,我唔清楚QC嘅情況,不過LSC過去幾年,每年都有廿幾卅人攞到四十幾分,呢尐同學其實已經有能力問鼎狀元,不過都欠缺運氣而已。

曾肇添今年都有一個 7科5**(其中一科M2) 1 科5*。

lawsonmoon 發表於 18-7-12 00:42
我同LS完全冇關係,我真係贊LS成績好。
SPCC和DGS繼續直資,但政府派一半小一學生俾你,學費政府俾哂,有本 ...
SPCC和DGS等直資名校始終佔盡先天收生優勢,中學部同小學部都不用靠派位收生
‹ 上一主題|下一主題