用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無b2生乙一入到王華湘?
樓主: bb鼠
go

有無b2生乙一入到王華湘?

rosannatt 發表於 18-7-11 18:01
即係衹會英文3班互轉?會否將資源全放在精英班?

係,只會三班英文班互換,暫時我又唔覺資源放晒係精英班。佢地英文科係A班一班,其他3班mix埋上,會因才分group上英文堂。

仲有,因我囝有特別需要,所以佢成日冇返學。但學校好好,突然話我知請左補習老師比佢,課後幫佢補習。(佢地冇特別同我講,係後黎某日突然先講起)我好surprising, 亦好感激!

同埋老師們也會抽時間幫佢追返d冇上堂既書本同功課。

wingwing2009 發表於 18-7-11 18:19

係,只會三班英文班互換,暫時我又唔覺資源放晒係精英 ...

咁呢間學校都幾關心特別需要照顧嘅同學! 除課程算深嗎?初中需要全科補習嗎?

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:46
我當年都係讀理科, 全英phy chem bio, 我都唔覺好難...所以我都唔明架, 但學校係咁, 希望進步後可以有所調 ...

我諗自行無行㗎啦⋯⋯
聽日去註冊,應該會同你做同學仔

永不悔 發表於 18-7-11 17:46
佢個UT 一星期一科,測足8星期咁滯,到測完冇幾耐又test

咁幾好呀,唔好俾d懶鬼咁鬼hea

bb鼠 發表於 18-7-11 18:39
我諗自行無行㗎啦⋯⋯
聽日去註冊,應該會同你做同學仔

最緊要讀書果個肯努力,咁就邊間都有好出路

crazyhippo    發表於 18-7-11 20:50

wingwing2009 發表於 18-7-11 20:49
最緊要讀書果個肯努力,咁就邊間都有好出路

照睇今年應該幾多b1入咗王,升呢有望

bb鼠 發表於 18-7-11 21:05
照睇今年應該幾多b1入咗王,升呢有望

我間8個入多數係b2,因為b1已經大部分俾老師游說成功跨區讀b1名校

bb鼠 發表於 18-7-11 08:48
覺得今年好亂

乙一都入唔到,咁咩學生派去?

rosannatt 發表於 18-7-11 18:28
咁呢間學校都幾關心特別需要照顧嘅同學! 除課程算深嗎?初中需要全科補習嗎?
...

我囝係身體有事,自行時已申報左,一入學就有社工同老師跟進。

我唔知課程算唔算深,但我囝handle到,佢有出面學數(由幼稚園開始學)但中學課程係要時間適應。考試技考要磨練下

rosannatt 發表於 18-7-11 21:50
我間8個入多數係b2,因為b1已經大部分俾老師游說成功跨區讀b1名校

咁你學校算多

oiyau2005 發表於 18-7-11 22:31
乙一都入唔到,咁咩學生派去?

咁如果得4x個位收咗b1先有剩先到b2,number唔靚咪乙一入唔到囉⋯⋯同b1唔夠位一樣之嘛,唔係你㨂乙一就一定入

bb鼠 發表於 18-7-11 23:04
咁如果得4x個位收咗b1先有剩先到b2,number唔靚咪乙一入唔到囉⋯⋯同b1唔夠位一樣之嘛,唔係你㨂乙一就一定 ...

梗係唔係你揀乙一就一定入,但要入一定要乙一,所以我話乙一唔入,咩學生入

心語 發表於 18-7-11 17:49
應該不看小朋友讀邊間小學, 而是重點睇小朋友d成績吧.

儍啦如果a一缐小學b三缐小學你會收邊個?女拔考100果個都可能叻過你三缐小學第一啦

bb鼠 發表於 18-7-11 23:02
咁你學校算多

廿幾個b1跨左區,其餘廿個入到區內英中,淨低已經係b2,b3,但隔離嗰間學校仲勁,頭60名都入到b1

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:56
會轉架,但唔會中文班轉英文班,據我所知A班係精英班,中一未完全知,升中二分班就知A班係精英班(每班叻 ...

咁中一入咗中文班,成績好會唔會中二入返英文班?如果唔轉咪萬劫不復如果轉又玩死

wingwing2009 發表於 18-7-11 18:19

係,只會三班英文班互換,暫時我又唔覺資源放晒係精英 ...

真係好好,連補習都幫你諗埋

oiyau2005 發表於 18-7-11 23:07
梗係唔係你揀乙一就一定入,但要入一定要乙一,所以我話乙一唔入,咩學生入
...

個pool大抽獎之嘛,你係b2的話,如有10個位,咪睇下邊個乙一王又number靚果十個咪入囉

rosannatt 發表於 18-7-11 23:08
廿幾個b1跨左區,其餘廿個入到區內英中,淨低已經係b2,b3,但隔離嗰間學校仲勁,頭60名都入到b1
...

我樓下果間7x個b1

wingwing2009 發表於 18-7-11 23:02
我囝係身體有事,自行時已申報左,一入學就有社工同老師跟進。

我唔知課程算唔算深,但我囝handle到,佢 ...

學校對特別情況嘅學生作出特別措施幫助做得唔錯!!
但功課同默書多唔多? 最怕放學晏又要做功課做得太夜冇時間溫習。

bb鼠 發表於 18-7-11 23:16
個pool大抽獎之嘛,你係b2的話,如有10個位,咪睇下邊個乙一王又number靚果十個咪入囉
...

Exactly 咪就係一定要乙一先有機會