用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無b2生乙一入到王華湘?
樓主: bb鼠
go

有無b2生乙一入到王華湘? [複製鏈接]

wingwing2009 發表於 18-7-11 15:01
王係每級3英+1混合班(中文班, maths and econ 係英文)

有3班英文班?咁多?

回覆樓主:

景嶺成績今年又升咗!
宣基中英數4+成績都低過景嶺!

anthony8899 發表於 18-7-11 16:22
景嶺成績今年又升咗!
宣基未知

升1b

anthony8899 發表於 18-7-11 16:12
有3班英文班?咁多?

2a嘛⋯⋯差一班可以全開

bb鼠 發表於 18-7-11 15:39

英文班係咪全英(除咗中文同中史),但何解上到高中英文班bio ...

係呀, 英文班除左中文中史普通話, 其他係英文書, 中文班係用中文書(所以考左分班試先有書單, 中文班書單唔同)
咁點解BIO 要中文教, 我聽講座話BIO好多生字....難喎...不過遲D會唔會改變就唔知...幾年後, 都唔會有咩改變..

中文係普教中...

回覆樓主:

王考幾次試同測驗?係咪好多課外活動同星期六一定要學樂器?

wingwing2009 發表於 18-7-11 16:46
係呀, 英文班除左中文中史普通話, 其他係英文書, 中文班係用中文書(所以考左分班試先有書單, 中文班書單唔 ...

bio多生字....其他科就唔多
如果一心諗住理科,中文bio好似幾大獲
考完分班試先買書咁我聽日唔洗帶幾千蚊

rosannatt 發表於 18-7-11 16:54
王考幾次試同測驗?係咪好多課外活動同星期六一定要學樂器?
王係兩測兩考, 但佢個UT (uniform test) 係一星期測一科, 每個星期一第一堂做test, 所以個uniform test 成個幾兩個月.....有好有唔好...
星期六係一人一音, 每個學生要學一樣樂器, 冇乜壓力..著重參與 (一定要上堂, 唔上當缺課)

課外活動都OK, 唔好揀咁多就得, 學生自己揀.

bb鼠 發表於 18-7-11 16:56
bio多生字....其他科就唔多
如果一心諗住理科,中文bio好似幾大獲
考完分班試先買書:wa ...
不用擔心, 可能到我地小朋友讀時已唔同晒.  仲有現在理科唔一定要phy chem bio 一齊讀啦, 可以mix 文商一齊讀, 到時再揀..

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:30
王係兩測兩考, 但佢個UT (uniform test) 係一星期測一科, 每個星期一第一堂做test, 所以個uniform test 成 ...

個UT係咪test中英數等主科?好似每個星期都要測?有冇課外活動係製作機械人或者IT之類?

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:32
不用擔心, 可能到我地小朋友讀時已唔同晒.  仲有現在理科唔一定要phy chem bio 一齊讀啦, 可以mix 文商一齊 ...

我女打算讀bio 同 chem
其實bio d 字唔難吖,我都係讀英文

rosannatt 發表於 18-7-11 17:36
個UT係咪test中英數等主科?好似每個星期都要測?有冇課外活動係製作機械人或者IT之類?
...
唔係呀..全科所有subject 都要UT架...

bb鼠 發表於 18-7-11 17:37
我女打算讀bio 同 chem
其實bio d 字唔難吖,我都係讀英文
我當年都係讀理科, 全英phy chem bio, 我都唔覺好難...所以我都唔明架, 但學校係咁, 希望進步後可以有所調適
我都希望可以同你地做同學家長架, 但也希望BB鼠有好消息

rosannatt 發表於 18-7-11 17:36
...

佢個UT 一星期一科,測足8星期咁滯,到測完冇幾耐又test

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:43
唔係呀..全科所有subject 都要UT架...

OIC, 中一分左班後到中二三會唔會每年再跟成績轉班?係咪中英數都各有一班特別精英班咁分班?

bb鼠 發表於 18-7-11 15:36
係呀,上網dl from 填好哂,之後人肉送過去,再等電話,話適合會call你
不過我的弱雞小學佢睇唔上眼啦:bas ...
應該不看小朋友讀邊間小學, 而是重點睇小朋友d成績吧.

rosannatt 發表於 18-7-11 17:48
OIC, 中一分左班後到中二三會唔會每年再跟成績轉班?係咪中英數都各有一班特別精英班咁分班?
...

會轉架,但唔會中文班轉英文班,據我所知A班係精英班,中一未完全知,升中二分班就知A班係精英班(每班叻人去晒2A)

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:56
會轉架,但唔會中文班轉英文班,據我所知A班係精英班,中一未完全知,升中二分班就知A班係精英班(每班叻 ...

即係衹會英文3班互轉?會否將資源全放在精英班?

英文班有什麼科不是英文?高中會轉所有班變回中文班嗎?親戚派了這間,但正在叩門其他直資因為覺得機會大些

心語 發表於 18-7-11 15:15
我想問如叩門, 是否準備好小朋友的資料, 交給想叩的那間學校,返去等消息啊? 出年到我了 ...

不如你宜家上心儀中學download定份form, 因為有d 會要作文,寫點解要入,又會要填過住獎項。
張form 年年差唔多,你下一年可以早d諗好點填,因為臨放榜前你會緊張到諗唔到野,一早作定好d
‹ 上一主題|下一主題