用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 喇沙超級狀元 DSE 2018
樓主: b3410
go

喇沙超級狀元 DSE 2018  

youma 發表於 18-7-14 02:51
大家對我這句 [ 喇沙數理好可能是全港第一(根據Physics/Math DSE 5**, Physics Olympic, Math Olympic, In ...
唔讚成你咁去為佢定位,唔代表佢唔係嘅。係無,我話Hyper 嘅係你個定位啫。

畀人錦衣夜行左咁多年嘅LSC,其實除左學界賽,本身都都幾低調謙和嘅,只不過兩間九龍男校, 一時瑜亮啫。

MrBeast 發表於 18-7-14 09:45
Off topic, copenhagen 出產的真是好飲
我覺得藍妹都算幾好。

MrBeast    發表於 18-7-14 11:52

ABC-DAD 發表於 18-7-14 11:33
信不信尤你,剛在扎榥飲左罐Sapporo ,啲味道以為係青島。
青島啤酒在日佔時期都係銷售到日本。

b3410 發表於 18-7-14 11:47

青島(啤酒)由咩人建設嘅呢?

1903年8月15日,盎格魯日爾曼啤酒公司的德國商人與英國商人出資興建日爾曼啤酒公司青島股份公司(即青島啤酒廠的前身)。日爾曼啤酒公司青島股份公司位於穆勒上尉街(現登州路56號)。這是中國第一家且持續經營至今的啤酒廠,當年設計生產能力2000噸/年,是亞洲最大最先進的啤酒廠。

日爾曼啤酒公司青島股份公司的建築屬德國青年派風格,三段式建築,共兩幢樓房,為當時綜合辦公和釀造生產所用。兩幢紅色建築位於廠南大門兩側。其中位於西側的三層小樓是綜合辦公樓,A樓為娛樂區、B樓為事務所(辦公區)和外籍高層管理人員的居住場所;A樓為磚石結構2層樓房,建築面積150平方米,花崗岩牆基,紅磚清水牆,紅瓦斜坡屋面,室內木構件均由簡單雕刻;B樓3層樓房,亦為磚石結構,建築面積765平方米,紅花崗岩牆基,紅磚清水牆立面,斜坡屋頂,室內木構件均有華麗雕刻。位於廠南大門東側建築是釀造辦公室和釀造生產車間,其生產設備全部由德國引進,是當時世界上最先進的糖化生產車間。東面釀造生產車間與綜合辦公樓相似,亦為紅色建築。

北海道的啤酒是承襲德國 Lager 啤酒的釀製法 (詳可見:啤酒一二事:美味的製程),屬於下層發酵需1至3個月儲存期的貯藏式啤酒。這類所謂重發酵製成的淡啤酒,因為在製作過程當中需要大量的冰來冷卻,而北海道的嚴寒氣候成了啤酒釀造的最佳環境,難怪北海道啤酒直到現在仍是日本啤酒品牌首屈,所製成因酒精濃度較低、具麥芽香味豐富、外觀清澈,氣泡多的豐富口感

http://hkoi.org/zh/results/2017-18/

唔好意思原來培正中小學都有數理人材,幾乎埋沒左佢地。

b3410 發表於 18-7-14 11:47
用盧山廣全水的也good, 所以唔怕貨比貨,最怕唔識貨

n dont judge a beer by its bottle

ABC-DAD 發表於 18-7-14 11:43
唔讚成你咁去為佢定位,唔代表佢唔係嘅。係無,我話Hyper 嘅係你個定位啫。

畀人錦衣夜行左咁多年 ...

我反而覺得DB行半IB後, 低調左, 但事實上人材分散發展, 更全面.

啤酒在日本起源於17世紀江戶時期,當時荷蘭人開設了一家啤酒屋,為日本和荷蘭帝國之間的航運路線上的水手提供服務。在19世紀後期(日本明治時期初期),德國的啤酒製造商來到了日本。現在啤酒是日本最受歡迎的酒精飲料,在2006年90億升酒精消費中有將近2/3是啤酒,日式風格的啤酒商業釀造已經出口到東南亞大部分地區,工廠遍布世界各地。日本的主要啤酒廠商有朝日,麒麟,札幌和三得利,而本地小型釀酒廠則供應各種不同口感的啤酒。拉格啤酒是最常見的,而低糧食含量的“Happoushu”啤酒(発泡酒,低麥芽啤酒,從字面上講是起泡沫的酒精飲料)佔據了很大一部分的市場,這是由於這種酒的稅率低。

今晚睇比利時,梗係要買返比利時口味嘅啤酒啦
或者英國嘅Ale

回覆樓主:

https://www.gbbf.org.uk/

8月倫敦啤酒節喎。

唉!睇曬咁多版,只睇到一班自覺高人一等又葡萄人既某校家長,響人地辦緊喜事地方黎踩場。哎呀!依稀記得某年人地LSC直播學界某運動賽,某校學生入人地場撩咬嗌,仲以為只係年少無知咁無品,原來係秉承家教。踩人場有幾叻,自己叻到開個forum俾人踩咁先至係威架嘛

MrBeast 發表於 18-7-14 11:57
n dont judge a beer by its bottle

買比利時啤酒就好易中伏。

Don't judge a kid by the parents  

梁太2010 發表於 18-7-14 12:34
你小朋友在SPCC可享受?我反而懷念他們小時候,所以同你一樣......更年期     
...

佢地在那都可以好好享受,除左在我身邊。因為爸爸有時會很兇暴。

hollowlady 發表於 18-7-14 12:45
唉!睇曬咁多版,只睇到一班自覺高人一等又葡萄人既某校家長,響人地辦緊喜事地方黎踩場。哎呀!依稀記得某 ...
講緊啤酒咁高慶,飲兩箱先講啦,踩咩場呀,掃慶喎。
零站起就係一,乾杯。
祝LSE 獨領風騷,數一數二。

hollowlady 發表於 18-7-14 12:45
唉!睇曬咁多版,只睇到一班自覺高人一等又葡萄人既某校家長,響人地辦緊喜事地方黎踩場。哎呀!依稀記得某 ...
敬你一杯,真係辦緊喜事架,你睇完EK 所有有forum 未?

細佬仔,高興起嚟係有時傍若無人嘅,Sorry.

好多時不請自來嘅都唔自我介紹下,我又點知得罪左邊位天潢貴胄呢?

ABC-DAD 發表於 18-7-14 13:10
敬你一杯,真係辦緊喜事架,你睇完EK 所有有forum 未?
原來吾係人地間學校,仲衰,無仇無怨挑事端。上面先俾人讚有家教...........,何在