用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 喇沙超級狀元 DSE 2018
樓主: b3410
go

喇沙超級狀元 DSE 2018  

joyce76123 發表於 18-7-13 02:18
可能數學方面男仔勁D,語文能力女仔勁D,小學階段我覺得英華小學學生數學好叻,也很重視數學科,中學就唔知 ...
我只不過對JM 的執著回應一下,細閱就明白,我沒有那、哪是香港第一的觀點,人家隨便瞭瞭,我又剛好有空搭訕而已。

ABC-DAD 發表於 18-7-13 12:19
看數據,不能不分時段,不同時段的數據,會反映不同 面貌與底蘊。
現時嘅教育有樣嘢比我哋以前好,就係初中或者高小已經有Data Based Question,學下如何分析數據。

同意所說,有些人會斷章取義,蓄意扭曲數據。希望年青人學習後比我哋呢代好。

akys 發表於 18-7-13 12:30
現時嘅教育有樣嘢比我哋以前好,就係初中或者高小已經有Data Based Question,學下如何分析數據。

同意所 ...

都係唔好發咁多 勞蘇,更年期。。。。

ABC-DAD 發表於 18-7-13 12:42
現時教育唔好嘅地方,我覺得係只看到自己想看的東西,學生視野好 狹窄,無咩世界觀,有少少學識就指點天下 ...
睇下讀邊間學校啦。但影響最大的不是學校,是家長,政府和傳媒。
你孩子之前讀果間嘅國際視野應該唔錯啩。

睇咗狀元嘅FacebookLive, 講得好過好多現任官員(口才和內容)。我始終覺得我哋呢代唔係叻,係有運而已。

ABC-DAD    發表於 18-7-13 13:51

akys 發表於 18-7-13 13:10
睇下讀邊間學校啦。但影響最大的不是學校,是家長,政府和傳媒。
...
教育唔應該只在學校返學。
其他哩,不與置評。

ABC-DAD 發表於 18-7-13 13:20
教育唔應該只在學校返學。
其他哩,不與置評。
咩呢樣"工程"唔係交比學校?哦,交比工人姊姊都可以.又或者交比傳媒,交比韓星都好喎.最近交比"宫X計"都得.我林住交比企鵝食下雞.

哈哈,幾乎畀人換左龍門都唔發覺,我只係想表達阿JM 「唔好Hyper 到忽然把LSC定位香港數理第一」啫。有超級狀元固然吐氣揚眉啦。
我一向覺得LSC 係好學校。當年都係我地首選,同brother 相談甚歡。

akys 發表於 18-7-13 13:10
...
好好把握時勢,都係一種能力,運勢好,都不一定一帆風順,求學不只求分數,分數背後,能否得着應有的能力,真係要磨練一下先考正到。

知足常樂

ilyrd 發表於 18-7-13 13:27
咩呢樣"工程"唔係交比學校?哦,交比工人姊姊都可以.又或者交比傳媒,交比韓星都好喎.最近交比"宫X計"都得.我 ...
『只』字好難睇到咩。
你個人見解我無咩好批評,不過都係唔明你講嘅嘢,條理有少少唔清唔楚咁喎。

交咩畀學校?學生定學費?咩工程?

我錯錯,我唔應咁開心嘅時候潑人冷水。

開心返啦?

youma 發表於 18-7-11 22:59
喇沙數理好可能是全港第一(根據Physics/Math DSE 5**, Physics Olympic, Math Olympic, Informatic Olympi ...

你知唔知咩叫拉CURVE !!!!!!!?????
先了解先來謂野啦

今年中文DSE鬆手左,所以整體成績有所提升 ???

回覆 ABC-DAD 的帖子

贊同你所講

梁太2010 發表於 18-7-13 16:09
回覆 ABC-DAD 的帖子

你更年期。。。。了嗎??
梁太千金係DGS 喎。女狀元乎?

loop 發表於 18-7-13 15:26
你知唔知咩叫拉CURVE !!!!!!!?????
先了解先來謂野啦
我當然知咩叫拉CURVE ! 你又知唔知今年中文合格率和摘星率都提升了不少?

我估你是想寫[講野], 不是 [謂野]. 你的中文程度都有待[提升].

大家對我這句 [ 喇沙數理好可能是全港第一(根據Physics/Math DSE 5**, Physics Olympic, Math Olympic, Informatic Olympiad 歷年成績)] 好像很不服氣. 我是可以理解.

但似乎大家忽視了兩點:
1. 我是有清楚寫明以什麼以根據的, 雖然是沒有交待細節. 但我完全無說是因出了超級狀元.
2. 我用了[可能] 兩字, 因為沒有絕對準則, 只能作個人判斷. 你可說我是取巧, 但至少不能說這句是錯.

我再舉幾個例補充, LSC 每年摘取DSE Physics 5**大約30位, 即是全港大約10% 都是由LSC 取得.  應是數一數二了. Physics Olympiad 和Math Olympiad 多年來參與人數和港代表亦是最多. Informatics Olympiad  總成績一直是TOP 2 (另一是培正), 其他參賽學校被拋離甚遠, (由於programming skills 實在太重要, 所以很多 國際 TOP U 的IT/Engineering/data science disciplines 都喜歡收這兩校畢業生).

在網上實在無法證明到什麼, 每人有偏好, 所以會選擇信與不信. 要知事實, 便須往現實中找.

“嘉士伯好可能係世上最好既啤酒”同出-轍

星西部    發表於 18-7-15 14:16
洋蔥頭媽咪    發表於 18-7-15 00:16

Yanamami 發表於 18-7-14 06:29
“嘉士伯好可能係世上最好既啤酒”同出-轍
Off topic, copenhagen 出產的真是好飲

Yanamami    發表於 18-7-14 09:50

信不信尤你,剛在扎榥飲左罐Sapporo ,啲味道以為係青島