用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 喇沙超級狀元 DSE 2018
樓主: b3410
go

喇沙超級狀元 DSE 2018  

我反而有興趣佢數學比邊幾度陰倒,我好想知係咩題目.

回覆 ABC-DAD 的帖子

好奇問下, 你覺得數理第一係邊間? QC? 培正?

我估劍橋或者牛津.不過哈佛,史丹福,MIT.......的家長唔好鬧我.

rookiemom 發表於 18-7-12 16:33

中學去研究哩口的有咩意思。

識英雄重英雄嘅年代是否已經成為過去式?
非要有全港第一不可咩?
有一首歌,作詞嘅係LSC, 唱嘅係SPCC, 作曲編曲嘅無受過正規教育。
https://www.google.com.hk/url?sa ... yt9j3ROyfgi4WFB3YXq

joyce76123    發表於 18-7-12 22:16

我見到人地話LSC數理第一,你又要出嚟講兩句,以為你心中另有心水啫

rookiemom 發表於 18-7-12 20:50

我見到人地話LSC數理第一,你又要出嚟講兩句,以為你心中另有心水啫 ...
好似我唔應該講咁樣喎?(又要出嚟講兩句?)咁就講多幾句,口的澳林匹克賽,係學校core team 出嚟選拔啫之後由大學講師培訓代表出賽,無咩咁神秘吖,有學校學生熱衷於此,係好事,不過認為學校數理全港第一就未免是美麗的誤解。

今年男同學嘅表現,唔知一向話DSE 編向女生嘅家長又有何新藉口呢?

rookiemom 發表於 18-7-12 16:33

培正因為 丘成桐就會成為香港數理第一?我無咁嘅思維喎。

ABC-DAD 發表於 18-7-12 23:09
今年男同學嘅表現,唔知一向話DSE 編向女生嘅家長又有何新藉口呢?
要睇全港整體。今次有機會係科數嘅影響。

咁聖約瑟又出了高昆,何文田官立又有徐立之喎。
聖約瑟,皇仁又有段崇智,對上面幾位都沒有有加上稱謂,純為方便,沒有不敬之意。
何必煮鶴焚琴呢?

akys 發表於 18-7-12 23:16
要睇全港整體。今次有機會係科數嘅影響。
每次都可以有唔同嘅『影響』。

ABC-DAD 發表於 18-7-12 23:41
每次都可以有唔同嘅『影響』。
咁最好睇考試局歷年DSE男女生各科統計,冇得拗啩!

一個簡單問題都可以答成咁,真係世外高人!

akys 發表於 18-7-12 23:44
咁最好睇考試局歷年DSE男女生各科統計,冇得拗啩!
算把啦。

rookiemom 發表於 18-7-12 23:45

一個簡單問題都可以答成咁,真係世外高人!
出問題嘅高好多。

ABC-DAD 發表於 18-7-13 01:08
算把啦。
同意!數據已經講出事實,無需爭論。

可能數學方面男仔勁D,語文能力女仔勁D,小學階段我覺得英華小學學生數學好叻,也很重視數學科,中學就唔知,幾間頂級男校應都多數學勁人吧,但也有女仔數學都好叻,不過討論邊間學校數理第一真係第一次見人提出,不知如何考證?

akys 發表於 18-7-13 01:26
同意!數據已經講出事實,無需爭論。

看歷史還不如活在當下,向前看。論可以,爭。不必。
無需要爭論的是,用數據,是一門技術
發現數據背後的隱秘,是, 睿智

看數據,不能不分時段,不同時段的數據,會反映不同 面貌與底蘊。