用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 2017-2018升中派位結果
go

2017-2018升中派位結果

想問大家有無今年SLS升中派位結果?謝謝分享。

回覆 annalauking 的帖子

聽講有二十幾個

jnwchan 發表於 18-8-25 12:49

聽講有二十幾個

謝謝你回覆,即係20 幾個升上聖類斯中學?其他人升去哪裏呢?

好苦惱,在考慮應不應該入聖類斯,有無人可以分享17/18升中派位? 萬分感謝

回覆 Abcdj 的帖子

17/18 聖類斯小學升中派得幾好有二十幾個入番St Louis , 有十個入去St Paul boys
有一個入 聖若瑟(香港) 有八至九個入英皇、仲有去左港華、慈幼、
香港鄧鏡波等全级小六大約有五十幾人
我哥哥個仔是上年St Louis 小六的 他入了去聖保羅男

所以上年派得唔差

梓灝爸爸 發表於 18-12-5 21:24

17/18 聖類斯小學升中派得幾好有二十幾個入番St Louis , 有十個入去St Paul boys
這麼好? 因為之前見到好多人話排得唔好所以心大心細。。。。

聖類斯係咪無人派dbs /qc/lsc? 好像一等一男校無機會?

Sjc又只得一個。。。

早兩年因為中學部收得少,所以好多人罵。但其實前幾年你考頭三十也大多入到聖保羅男、英皇和St Louis 中學部。即你考到一半左右

皇仁、男拔、喇沙無。大部份去聖保羅男、英皇、St Louis

見近幾年有考頭幾名的同學插班去了sjc 小二、小三也有

梓灝爸爸 發表於 18-12-6 21:45

明白,今天剛剛去了第一堂導向班,感覺也不錯

梓灝爸爸 發表於 18-12-6 21:45

感謝你詳細的回應,現在對派位結果清晰多,不過我還有一點不太明白,SLS小學是直屬,理論上band 1 -2 也可用直屬位升上SL中學,咁派入波記或維官的同學仔點解入唔番SL中學部, 難道完全無叩門位?謝謝解答(emoji)

因為直屬未必一定要收足25% ,所以你考尾個十幾個都未必入得番SLS但你係六十人中考到四十名內,就一定冇問題。
用17/18 年來計!
其實SLS 中學部係中西區係1C,但以SLS全港計是1B  因為中西區的學生比好多區都叻D
例如中西區中學1C也比觀塘區1B 中學好好多

其實考頭個十個大多會去英皇和聖保羅男

回覆樓主

謝謝回覆,想請教,高記,SL, SPB同英皇的男仔特性有甚麼分別?

高主教已經是男女校、
聖保羅男轉了直資,資源相對好左好多

英皇係冇宗教背景的官校

聖類斯是天主教男校一間傳統男校

回覆樓主

謝謝你分享,英皇無宗教背景,高記又變了男女校,SPB係基督教,SL天主教,各有特色

梓灝爸爸 發表於 18-12-6 07:23

早兩年因為中學部收得少,所以好多人罵。但其實前幾年你考頭三十也大多入到聖保羅男、 ...

請問是考大約什麼位置(名次)入到聖保羅?謝謝。

梓灝爸爸 發表於 18-12-5 21:24

現在小一已由兩班加到三班,即係話出年小二起都係三班?