用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院,高主教,聖類斯都係1C?
go

聖保羅書院,高主教,聖類斯都係1C?

上網check, 好多都寫這3間學校都係band 1C,但我心中排列係:Paul boys > 高主教> St. Louis,大家點睇佢嘅排列呢弓?

MiuMiu2004 發表於 18-7-11 01:46
上網check, 好多都寫這3間學校都係band 1C,但我心中排列係:Paul boys > 高主教> St. Louis,大家點睇佢嘅 ...

就係咁排~~~
SPB 1B
RC 1C
SLS 2A

其實呢d band 1幾係邊個定?定口耳相傳,還是教育局列明

MiuMiu2004 發表於 18-7-11 01:46
上網check, 好多都寫這3間學校都係band 1C,但我心中排列係:Paul boys > 高主教> St. Louis,大家點睇佢嘅 ...
三間差好遠下,邊個網咁大整蠱?

SPB點同SL比啊

mcl203 發表於 18-7-11 01:49
就係咁排~~~
SPB 1B
RC 1C

有無數據參考下?

mannewliv 發表於 18-7-11 12:11
SPB點同SL比啊
Spc 唔係升咗grade 咩?做乜咁低,d 網站都下update 啦

St Louis 係band 2

王家爸爸 發表於 18-7-11 09:09
三間差好遠下,邊個網咁大整蠱?

請問相差又幾遠?

yatyat0701 發表於 18-7-11 13:11
請問相差又幾遠?

睇近年DSE成績,SL只有約25%入八大,SPB高好多。

mannewliv 發表於 18-7-11 14:47
SPC去年有 三大 degree offer的比例有51%

回覆樓主

SPC最近赢了星島辯論比賽,好勁!

happyty 發表於 18-7-11 16:21
SPC最近赢了星島辯論比賽,好勁!

我仔Band 1A,今年都係waiting 入咗SPC。估計SPC大部份收1A學生。

mannewliv 發表於 18-7-11 14:47

各位前輩,咁想問高主教書院喺band 1b or band 1c?入三大率又喺幾多?

新手上

jiekedashi 發表於 18-7-11 19:30
我仔Band 1A,今年都係waiting 入咗SPC。估計SPC大部份收1A學生。

請問是那一輪waiting 入?

nemrak 發表於 18-7-11 08:38
其實呢d band 1幾係邊個定?定口耳相傳,還是教育局列明

新手同問

pino 發表於 18-7-12 11:13
新手同問
學校本身無正式既 banding,坊間係用學校DSE排名估既,前三分一就係B1,之後既三分一就係B2,淨番既就係B3。因為B1學校有詳細DSE結果,所以B1學校容易細分為B1A、B1B、B1C,當然唔會100%準確,但係如果認真做準確度可以頗高。

Wyyd 發表於 18-7-11 19:47
各位前輩,咁想問高主教書院喺band 1b or band 1c?入三大率又喺幾多?

新手上
你當住B1C先,等老師忙埋呢兩日新生註冊,下星期留意下校網有無更新DSE成績就大約估到。

回覆 王家爸爸 的帖子

跟港同、張記比較,這三間公佈 DSE 成績的透明度不高,校務報告亦幫不了很多。可能我睇唔明校務報告,或未知還有其他更佳途徑。

manmonster 發表於 18-7-12 11:35
回覆 王家爸爸 的帖子

跟港同、張記比較,這三間公佈 DSE 成績的透明度不高,校務報告亦幫不了很多。可能 ...
透明度越低,一般都係越差既。透明度可能體現係學校網站、入學講座、年報、報紙新聞等。學校網站只係增加透明度既方法之一,間間學校做法唔同,例如DBS校網上透明度唔高,但係去入學講座,校長講得好清楚,透明度好高。

manmonster    發表於 18-7-12 11:48