用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國轉校 - 舊校追學費
go

英國轉校 - 舊校追學費

阿囡2018年插班入讀A寄宿學校嘅2rd term,原先無乜嘢,mid term返嚟亦開心,以為好快適應。
復活節term end回港後,話唔想回英國,話讀得唔開心,最後也有上機,3rd term每天也表達不開心,每次通電都喊!話要立即回港,經了解後,有高年級嘅大陸男仔蝦佢,house parents 無處理,反叫阿囡報喜不報憂及叫我們少啲通電。

最後,經另一香港代理攪轉校,暑假後去B校。

現在A校追新一期學費,請問有無家長有類似經驗,如何解決?

我有一個term嘅deposit ,新一年嘅term fee減deposit 後,還要再畀£1300

一般學校退學要求是一個term 前通知。如果你女是year 10, 學校之前批你是兩年student visa,那麼你在Easter 前要通知學校year 11不繼續,否則扣你一個term 學費,幫你轉校的agent 應該事前要解釋給你知。

學校可以扣除一個term學費,呀仔話曾有大陸同學不比一個term 學費,學校報警再通知領事管,student visa便不可批出而轉不到新校。

回覆樓主:

他日不用監護人公司
亦要早1個Full Term 通知 !

藍藍爸爸 發表於 18-7-11 00:31
阿囡2018年插班入讀A寄宿學校嘅2rd term,原先無乜嘢,mid term返嚟亦開心,以為好快適應。
復活節term end ...

問下agent幫手,解釋吓,希望大事化小/俾少D

英國的學校或Guardian公司應該全部要預早一個term通知期,要有正式書信交代!否則他們可以報警和報入境處,那會影響到你仔女將來留英的申請。

回覆 藍藍爸爸 的帖子

我阿仔放棄已留位的學校,唔夠一個term通知,被罰沒收deposit加一個term 學費

回覆 Brianmommy 的帖子

現在很多學校的deposit 都要一個term,我以為可以當一個term 學費扣。
我都轉過兩次校。第一次year 9 student visa只比一年,暑假未出CAS 時就退學,只是£1200 deposit 冇了。

藍藍爸爸, 如果你真是冇任何預備就走左,点bargain呀?!
有冇醫生信或英國報案紙,證明囡囡受到傷害,要離開?
我唔知你為1300鎊肯做幾多野,如果你手持證據和囡囡的供詞,一於叫你新agent (希望佢不嬲有同此校有往來)拎住幫你同學校做和事佬, 減到幾多得幾多。

我完全明白你有幾無助,我阿仔情形同你一樣, 學校處理手法亦一樣。

Brianmommy 發表於 18-7-11 17:45
回覆 藍藍爸爸 的帖子

我阿仔放棄已留位的學校,唔夠一個term通知,被罰沒收deposit加一個term 學費 ...

嘩!好肉赤!