用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 cambridge
go

[英文] cambridge

有沒有人學cambridge可以介紹一下

回覆樓主:

Cambridge YLE 係考試,學好英文便去考。讀一個課程專係為左學 Cambridge 考試有D無謂。

回覆樓主:

DSE /IB係考試,學好科目便去考。讀一個課程(中四至中六/IB course)專係為左學 DSE /IB 考試有D無謂。

ppmmbb 發表於 18-7-11 01:06
 DSE /IB係考試,學好科目便去考。讀一個課程(中四至中六/IB course)專係為左學 DSE /IB 考試有D無謂。
...

唔識就自己研究下先出聲。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

sesamemani 發表於 18-7-10 20:45
有沒有人學cambridge可以介紹一下

樓主,唔好理啲無謂人。

去讀Cambridge Course (即你說學cambridge)也是學習英文其中一個途徑,唔係個個家庭都有大把$,平嘢一定唔揀,只會揀讀啲貴IB 課程!

樓主,試下英國文化協會啦!

ppmmbb 發表於 18-7-11 09:26
樓主,唔好理啲無謂人。

謝謝,你小朋友都係個度學?

ppmmbb 發表於 18-7-11 09:26
樓主,唔好理啲無謂人。

呢D思維,就係小一至小三課程圍繞著TSA設計的原因。敝在有D人唔知咁樣係有問題,仲以為係好野,目標為本,不知教育為何物。

回覆樓主

我又覺得有時好似雞先定蛋先問題好難講⋯

唔通為左考DSE去讀DSE課程又好無謂咩?

每人都可能有自己一套學習方式,可能有些人會通過cambridge course 學到英文文法終身受用,也有些人可能因為透過閱讀習慣已能考到滿盾