用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 請問有無人知今年仁紀升中派位如何
樓主: yl88
go

請問有無人知今年仁紀升中派位如何 [複製鏈接]

yl88 發表於 18-7-14 14:33
分别唔大??
單係得27個林護和專登放11個迦密愛禮信上榜已是極大不同  
點解要放迦密?
看出最有可能的原因:迦密的數學、理科部分班別是以英語授課

kellen5500 發表於 18-7-14 13:09
回覆 wayneng 的帖子

唔知你系老师定系家長,請問你知道仁立今年的派嗎?? ...
今年7月10日,我就係其中一個幢響有蓋操場等運到的家長,入學校門口果一刻發現學校連今年派位成績都無貼出黎都心知不妙,當然結果都很不妙。同大家既想法一樣,我初時都覺得派位好像很差了,明明有啲肯定係BAND1的同學跌左落BAND2, 係不幸;但諗返起每次佢派位當日和一個月後公佈的結果時不一樣(我真的足足看了五年),所以找返當日家長群組找到上年的派位當日資料做比對,其實諗深一層都算合情合理,只是好似大家咁講,林護人數係少左,其實呢個情況我無記錯三四年前出現過,有時運氣,學生質素真係會有影響的;如果清楚派位呢個遊戲,每間小學既BAND1位是有限,仁紀徘徊響6X,仁立7-8X;呢個唔會短期內可以改變得到,如課講今年同學派既位少左,只可以說對上四年的同學考PRES1考得無咁好;

補充;以我個仔講法,有啲同學明明有資格和能力去讀林護或考林護,但他們偏偏唔想去,去了其他中學,所以學生取向心態都會有影響每年收的人數的

yl88 發表於 18-7-14 14:33
分别唔大??
單係得27個林護和專登放11個迦密愛禮信上榜已是極大不同  
點解要放迦密?
唔需要睇怕,李、顧有人派到,迦密愛禮信我知這學校的買點不在BANDING,是校風迦密愛禮信BANDING有沒有升我就不知道,今年是2C,如校風好的學校升BANDING不是難事,看伍若瑜便知道;當然,要時間

以我所知,今年葵青區派得較差,主因好多荃灣區家長轉戰葵青,因而荃灣區今年派得特別好,何記排乙3都入派到就知。

回覆 wy1004 的帖子

全港首志願的是75% 仁紀頭十名的。第一去了St Paul CoEd. 頭二至十的有五個派唔到林護。這班人只有56%入到首志願。甚麼是聯糸中學關係?在仁紀升中講座中,有一家長問:聽聞林護在自行收生中是唔收仁紀學生。當時還半信半疑。頭二及四的自行階段都唔收,最後叩門只入了頭二。仁立35+2 位.仁紀27+1位入林護。連最後叩門有三個位,都給二位比仁立。這樣的聯系分位法是否有問題?還是仁紀的實在遠遠不及仁立。又或者只可嘆命運吧!

廢青    發表於 18-7-29 21:08

becwchan 發表於 18-7-18 07:46

全港首志願的是75% 仁紀頭十名的。第一去了St Paul CoEd. 頭二至十的有五個派唔到林護 ...
更正:頭二至十只有44%入到首志願

全港首志願的是75% 仁紀頭十名的。第一去了St Paul CoEd. 頭二至十的有五個派唔到林護 ...

去到叩門階段,咩學校都會變得好現實
一定收叻的
仲點會同你講一人一半丫

wy1004 發表於 18-7-12 00:13
個人認為今年派得唔係幾好囉.葵青區情況 : 27個林護,9個蕭明,6個善德,3個李兆基,5個陳兆民,2個安柱,3個保祿 ...

上仁紀校網都唔見有派位結果(定我揾唔到?) ,反而仁立派完位就好快擺上網!仁紀係咪真係派得好差?

回覆 yl88 的帖子

好似今年走得仲多喎

廢青 發表於 18-7-29 21:07
回覆 yl88 的帖子

好似今年走得仲多喎

咩事?
我只知好多仁紀叩門生被收後,唔知係咪見到今年個派位差,叻的都放位了。

回覆樓主:

考到都放棄?唔係掛

廢青 發表於 18-8-1 20:35
考到都放棄?唔係掛

唔出奇  
d叻人揀佢都係貪佢升中派位好,見到今年派到咁差,有行動唔出奇

yl88 發表於 18-8-1 21:05
唔出奇   
d叻人揀佢都係貪佢升中派位好,見到今年派到咁差,有行動唔出奇
...

廢青 發表於 18-7-29 20:47
上仁紀校網都唔見有派位結果(定我揾唔到?) ,反而仁立派完位就好快擺上網!仁紀係咪真係派得好差?
...
这时校長就縮起了,仁立35+2  仁紀27+1  差不多10 個差別。中話派位唔差?

kellen5500 發表於 18-8-4 15:25
这时校長就縮起了,仁立35+2  仁紀27+1  差不多10 個差別。中話派位唔差?

認真睇埋仁立有其他神校派位,如聖保羅男女、女拔、瑪利諾等。
仁紀就顯得派得更差了……(仲要專登show埋11個迦密    ,核突左d……)

kellen5500 發表於 18-8-4 15:25

我估仁紀今年派位唔好有幾個原因:
1. 轉左校長
2.太多老師走
3.改革多
4.學生質素唔夠仁立好

廢青 發表於 18-8-5 10:32
我估仁紀今年派位唔好有幾個原因:
1. 轉左校長
2.太多老師走

老師走左幾多位?不過我個人覺得仁立學術叻的正常,因為心儀仁立個批家長應該比仁紀家長進取,又肯報區外,讀得辛苦過仁紀巧多。

不過掉轉唸, 如果係夾硬入林護, 可能仲跟唔上, 學生也要因應自己成績選適合中學, 否則越讀越辛苦

MELODY430 發表於 18-8-6 14:22
老師走左幾多位?不過我個人覺得仁立學術叻的正常,因為心儀仁立個批家長應該比仁紀家長進取,又肯報區外 ...

好似上年同今年都走十幾個。夾埋都幾多。仁紀都唔會唔辛苦,暑假要補課。

廢青 發表於 18-8-10 19:27
好似上年同今年都走十幾個。夾埋都幾多。仁紀都唔會唔辛苦,暑假要補課。
...

上年同今年都有十幾個?  
走走下,本來d老師咪好易走晒?真係同間新校無分别喎……
發生咩事?
去年和今年都有咁多仁紀老師揾工跳漕

仲有心機教學嗎?
‹ 上一主題|下一主題