用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 請問有無人知今年仁紀升中派位如何
go

請問有無人知今年仁紀升中派位如何

請問有無人知今年仁紀升中派位如何?

個人認為今年派得唔係幾好囉.葵青區情況 : 27個林護,9個蕭明,6個善德,3個李兆基,5個陳兆民,2個安柱,3個保祿,4個全完,6個伍若瑜,11個迦密愛禮信,1個羅傑承.(有個派全完嘅仲係全級前10)學校質素仲係有嘅,只係今屆學生有啲頹廢懶散.

wy1004 發表於 18-7-12 00:13
個人認為今年派得唔係幾好囉.葵青區情況 : 27個林護,9個蕭明,6個善德,3個李兆基,5個陳兆民,2個安柱,3個保祿 ...

咁同仁立差好遠喎
仲要差到連迦密愛禮信這種2線尾,3線頭的中學都擺出來,仲要11個

仁紀咁多年都未擺過迦密上榜,今年真係以我所見派得最差的一年

我反而覺得小朋左成績差左,同上年十幾個老師走左有關

回覆 yl88 的帖子

這些問題,要當面問問校長。今年是近10年來可能最差的一年!!好氣憤!不能忍!!!!加密信禮是一間什麽樣的中學?難道校長想仁紀的學生都要入???仁纪以加密信禮标准??家教会,校董会都要写信过去问。

kellen5500 發表於 18-7-12 20:57
回覆 yl88 的帖子

這些問題,要當面問問校長。今年是近10年來可能最差的一年!!好氣憤!不能忍!!!!加 ...

係,我刀失望,學校要做嘢,同仁立派位相差太遠。改2⃣️測2⃣️考家長又反應咁大,其實大家刀要配合先得才令學校進步,不進則退,學校唔進步,其他學校進步就是令流失林護位主因

kellen5500 發表於 18-7-12 20:57
回覆 yl88 的帖子

這些問題,要當面問問校長。今年是近10年來可能最差的一年!!好氣憤!不能忍!!!!加 ...

晤只10年來最差啦
係n年來最差
個校長應該真係好有問題
舊年已十幾個老師走,
聽說今年都有老師會走

請問是否代表pre S1考得不太好, 才令band 1位少左呢?

可參考2016-2017年(上年)派位當日登出來的做比對(網上看到的是叩門成功後的資料):
林護 33
蕭明 8
全完 7
陳兆民 5
善德 4
八三 3
保䘵六 3
李兆基 3
伍若瑜 2

總人頭數  = 68 ;如果唔計伍若瑜 = 66人

區外:
喇沙 1
聖保羅 1
體藝 2
林大輝 2
李國寶 1
崇真 1
培基 1
匯基 1

總人頭數  = 10 ;如果唔計崇真 = 9

合共人數 78, 唔計己知的band 2有 75人

今年計寫出黎的Band 1 人頭 72人 (己去除伍若瑜,迦密,德信 及崇真)

分別唔算大

看數據,只是75 和 72的分別,只是差三人;派位的Band 1 人頭數是計4年內的學生考PreS1的成績合共平均來劃分的
所以請不要說今屆學生頹廢、懶散等等,他們也付出很大的努力的啊。他們的努力不是三言兩語可以抺殺的

回覆 wayneng 的帖子

唔知你系老师定系家長,請問你知道仁立今年的派嗎??

回覆 wayneng 的帖子

点解今年林護的名額少了?你知唔知多少仁紀同學仔派位當日在林護校門口哭?

wayneng 發表於 18-7-13 16:45
可參考2016-2017年(上年)派位當日登出來的做比對(網上看到的是叩門成功後的資料):
林護 33
蕭明 8

分别唔大??
單係得27個林護和專登放11個迦密愛禮信上榜已是極大不同
點解要放迦密?
用意係乜?

睇怕,好可能連李賢堯,顧超文這些band 2頭的中學都派唔到

今年林護借位比荃灣區啊

回覆 yl88 的帖子

詳情請看今年葵青區派位資料先;林護借左部分位比荃灣區;加番間深水埗的「唐乃勤」《-2B(之前打架上埋報紙);今年點都無咁着數;band1位每間學校係咁多就得咁多(根上四年平均pres1成績);好難一下子響短期增加;睇埋佢地叩門結果先再講喇

回覆 yl88 的帖子

72人內我無計迦密入去;學校點解要放我唔清楚了

回覆 kellen5500 的帖子

咁又點?運氣欠佳可以怨得誰。只要合乎band 1資格;任何區內外學校學生都可以派入林護的;人地只要隨機編號排得比他們先便贏.係大家晨早假設了雙仁一定係3X人入硬咁

wayneng 發表於 18-7-14 15:53
今年林護借位比荃灣區啊

都只係借左2個位給荃灣啫……

我是今天六年班其中一位同學的家長;派位前做了好多有關派位資料;資料夠才可以正確分析去考邊間;統一報邊間同叩門叩邊間;如果只講運氣係無話可說;與其望學校幫你做到啲乜不如自己做多少少好過

wayneng 發表於 18-7-14 16:19

咁又點?運氣欠佳可以怨得誰。只要合乎band 1資格;任何區內外學校學生都可以派入 ...

這個認同
運氣真係好重要