用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有自行位成功考入皇仁書院
樓主: sarahtsw
go

請問有自行位成功考入皇仁書院  

cmchang0927 發表於 18-7-10 18:08
自行入有級6 to 10 加奥數超級獎
級1x 加羽毛球超勁
你講係咪奉xxx 果兩個男仔?

醒目開學勳章

回覆 妹妹頭 的帖子

It really depends on which school you are from. I know one guy got many number ones and maths prizes and has music & join school teams. Still he is not accepted. His school is quite famous and no one can get in for more than 6 years, So it is due to his school, not the boy's qualifications.

2jkidsfather    發表於 18-7-11 21:49

我仔間學校都有一位自行入左

妹妹頭 發表於 18-7-10 22:03
回覆 peggy 的帖子

非也,佢係全級第二,只靠成績,冇運動,冇活動,考到St.Paul Co Ed,放棄註冊,今日放 ...

請問放棄St. Paul Co Edu的原因?

sarahtsw 發表於 18-7-10 16:31
請問有自行位成功考入皇仁書院嗎?

是外區小學考入嗎?
阿仔今年小学入5個,3個自行,1個甲部,1個乙部

回覆 chelsea_ying 的帖子

原因係,家長擔心6年既學費,難應付,考直資目的只是取經,而阿仔自行面試很有把握,所以最後都係作出此取捨,放榜時,見到自己入到皇仁,佢都開心到攬住班主任大喊,另一個女同學,自行考入BPS,又係感動到喊,3個人相擁而哭

妹妹頭 發表於 18-7-10 22:03
回覆 peggy 的帖子

非也,佢係全級第二,只靠成績,冇運動,冇活動,考到St.Paul Co Ed,放棄註冊,今日放 ...

無運动無活动,單靠成績面試,原來都可以考到Co edu+皇仁的?

PriSecondary 發表於 18-7-11 15:04
It really depends on which school you are from. I know one guy got many number ones and maths prizes ...

但你話間小學都幾出名喎!仲要有gum多獎...

妹妹頭 發表於 18-7-11 22:19
回覆 chelsea_ying 的帖子

原因係,家長擔心6年既學費,難應付,考直資目的只是取經,而阿仔自行面試很有 ...

真心請教:自行面試很有把握-->>其實自行面試表現好,間中學會唔會有暗示比個candidate會收佢?如果唔係,唔明點解有D人會咁有信心,有咁好的offer都唔要,走去搏 ,搏唔到點算?

回覆 pino 的帖子

有冇暗示我就真係不知道了, 但該位同學學業成績真係好超班, 面試談吐了得, 不過, 佢放棄CO ED 主要原因係擔心6年既學費

妹妹頭 發表於 18-7-12 08:13
回覆 pino 的帖子

有冇暗示我就真係不知道了, 但該位同學學業成績真係好超班, 面試談吐了得, 不過, 佢放棄 ...

thanks!!面試談吐的確好重要,可惜這部份好難,有D天生,教極都未必得

PriSecondary 發表於 18-7-11 15:04
It really depends on which school you are from. I know one guy got many number ones and maths prizes ...
相信跟小学应沒有关係,反而是全港排名和面試表現
孩子來自地区村校,當然沒有可能是famous school.

QC近2年加重了面试评分,著重STEM, 時事通識

成绩長期级三甲內,没有体艺及活動,也没有特殊技能。

pino 發表於 18-7-12 08:10
真心請教:自行面試很有把握-->>其實自行面試表現好,間中學會唔會有暗示比個candidate會收佢?如果唔係,唔 ...

嗰D叻仔叻女, 自一入唔到, 都入到自二。 既然SPCC都有offer, 冇理由2間自行都唔收卦!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-7-12 08:49
嗰D叻仔叻女, 自一入唔到, 都入到自二。 既然SPCC都有offer, 冇理由2間自行都唔收卦!!
...

照計就係既...可能我個人太保守穩陣

妹妹頭 發表於 18-7-12 08:13
回覆 pino 的帖子

有冇暗示我就真係不知道了, 但該位同學學業成績真係好超班, 面試談吐了得, 不過, 佢放棄 ...

但我以為考名校,點都要有D活動,比賽獎...

pino 發表於 18-7-12 09:32
但我以為考名校,點都要有D活動,比賽獎...

去年小兒同學级一跨區自行入QC,佢年年级一是特異了。而小兒5至6年级考级三至十之間加管樂8级叩入。

Hellomimi112 發表於 18-7-12 14:57
去年小兒同學级一跨區自行入QC,佢年年级一是特異了。而小兒5至6年级考级三至十之間加管樂8级叩入。
...

咁又係,年年級1已是特異,小六管樂8級亦不容易了

pino 發表於 18-7-12 15:01
咁又係,年年級1已是特異,小六管樂8級亦不容易了

感覺QC幾注重面試,入到面試200有strong expression有優勢。