用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女年年都留班,唔知點算好呀!
樓主: 小肥豬
go

阿女年年都留班,唔知點算好呀!

最緊要唔好學壞, 阿女 D 朋友如何 ?

回覆樓主:

無謂浪費金錢,讀書態度要由小培育,而家已太遲,迫唔到,極端例子通常係個小朋友本身係叻,只係一時諗唔通或鬥氣,其實仔女咩材料,阿媽最清楚,我會覺得比佢做下嘢轉轉環境,等佢諗下自己想點,最重要保持良好關係

回覆樓主

亞女年年留班,佢一d 都唔介意?一d 羞恥心都無?如果真係無,你做咩都無用真係要佢識諗。亞女都15歲唔讀咁有冇咩叻?或者喜好?
最緊要無學懷

小肥豬 發表於 18-7-10 13:19
阿女已經15歲,而家仲要留班,都唔知點算好。我應該幫佢搵第二間學校,還是繼續係間中學讀到中三先轉VTC呢 ...

我女小學時屬band3成績,後嚟我發現佢田徑有天份,於是我只專攻佢強項,六年級時攞咗某區冠軍,因為獎項,我搵到間band2直資中學比佢讀,最重要間學校着重體育而且係阿女揀嘅,佢返學雖然讀書唔好,但始終佢有樣寄託令佢有返學讀書嘅動力,你試搵吓佢優點,就算唔關學業都好,強化佢優點,其實好多band3學生欠缺自信,幫佢建立佢自信,始終將來佢出嚟社會做事自信都緊要

pokinponi    發表於 18-8-15 12:10
MrBeast    發表於 18-7-29 08:51

阿女已經15歲,而家仲要留班,都唔知點算好。我應該幫佢搵第二間學校,還是繼續係間中學讀到中三先轉VTC呢 ...

儘早畢業出去做野!

回覆樓主:

見佢年年都留班,真係好心灰。 謝謝各位

回覆 小肥豬 的帖子

責任在家長, 不在孩子

小肥豬 發表於 18-8-3 11:41

不用灰心,每個人行條路都不同,唔一定要讀到書才有前途。如在b3校也逢二進一,可能傳統學科真的不適合她。若她讀完中三便讀VTC,你接唔接受到?如接受到,便不用迫她補習。最緊要她肯返學,其實留左兩次班學校跟住點都會畀佢升班,講得難聽d最緊要她肯坐到中三,然後再搵出路。有些小朋友留班留得多會沒動力返學,變左隱蔽青年,仲難攪。所以保持良好親子關係極重要,既然迫佢補習成績也進步不了多少,就放開點,同佢傾下讀完中三想讀咩。你可搜集下資料,完成中三有甚麼課程可讀,除了VTC,好似也可讀中華廚藝學院。逐個課程同她一齊了解,她找到目標便有動力做好!加油啊!

小肥豬 發表於 18-8-3 11:41

http://www.vtc.edu.hk/studyat/tc/parents/parent-talks/

得閑上VTC個網頁睇睇, 俾S3都有好多嘢學, 睇下佢有無興趣。唔好灰心呀, 你都對佢灰心, 佢就更加對自己灰心, 就會更peah啦, 唔好俾佢覺得自己係一pat泥呀, 人一定要先愛自己, 先會發奮架。

回覆樓主:

唔該各位

回覆樓主

如果b3都留班,我係你留完這年轉讀Vtc,我覺得一開始過底打吾好,比較難上。
等佢大D可能想讀返書。最緊要腳踏實地做人

brother4 發表於 18-7-10 16:43
條條大路通羅馬,朋友孩子dse考约10分去大陸升大學,學费+宿舍约10000-年,另如想補習估中英數為主,當 ...

邊間大6大学10分都收(3322)?太野雞的大学,我怕畢左業,香港僱主只當是中学合格計。

有朋友在銀行做,她說不在香港四大(不是八大)畢業的,HR都不當有大学畢業資力,只可做文員/柜員.

小肥豬 發表於 18-7-10 18:43
請問小朋友如果唔想補,是否唔應該幫佢搵補習老師呀!以免浪費金錢。

对,冇心机学唔会学好,無謂徙錢。

她有咩興趣或強項可发展為工作?佢可去看看VTC個網有咩啱佢。有個目標,可能佢有動力讀好中三,再去VTC

建議搵社工傾吓,了解她的想法

回覆樓主:

不如引導佢思考下學咩手藝準備出嚟做嘢,美容、餐飲、修甲、陪月、夠歲數考車牌揸褓姆車…現在狀況即應該很難指望她考什麼大學。

Jasmine-4711 發表於 18-9-8 10:29
邊間大6大学10分都收(3322)?太野雞的大学,我怕畢左業,香港僱主只當是中学合格計。

有朋友在銀行做, ...

3大我知。第四間係咪理工?

hw1115 發表於 18-9-21 07:18

hw1115 發表於 18-9-21 07:18

個HR 本身緊係PolyU畢業㗎啦⋯⋯咁奇怪。咁浸大的傳理系算什麼?CityU嘅IS又點呢?

算我直言,請人不是要看工種、工作岡位和申請者條件等配合。個HR咁短視,但都未被炒,都好好彩喎。

個人認為:如果是不停留級 倒不如學一門手藝
更為實際

Jasmine-4711 發表於 18-9-8 10:29

有朋友在銀行做, ...

野鷄大學未必會認,但八大都唔承認無乜可能,佢吹大啫,點會只承諾四大??政府资歷架構都唔係咁啦!早年反而讀完副學士當佢中學畢業計我就見過。
(我都做過十幾年銀行)