用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女年年都留班,唔知點算好呀!
go

阿女年年都留班,唔知點算好呀!

阿女已經15歲,而家仲要留班,都唔知點算好。我應該幫佢搵第二間學校,還是繼續係間中學讀到中三先轉VTC呢?

回覆樓主:

已經15歲了
年年都留......你應該要問問孩子自己的想法
只有你自己想想想唔得的
讀的,係佢

回覆樓主:

即係逢二進一?阿女有咩反應?學校屬於band幾?
先同阿女傾下佢個人意願,分析完再同佢傾你既想法

回覆樓主:

學校係b3, 我經常問佢,都係話唔關我事。我話你留班唔覺得好有問題咩,d同學都升到中四,但你仲係中二。問想做麥,同樣唔答我。

d成績咁差,其實真係想搵個補習老師比佢。但都唔知補邊科先好。

小肥豬 發表於 18-7-10 13:56
學校係b3, 我經常問佢,都係話唔關我事。我話你留班唔覺得好有問題咩,d同學都升到中四,但你仲係中二。問 ...

自己算前輩 ,小學以留班及踢出校,當年band 5 逢二進-就指定動作+踢出校,25才會考。。。轉校有更好?vtc有心水?解玲還須是玲人,開竅等佢自己…

小肥豬 發表於 18-7-10 13:56
學校係b3, 我經常問佢,都係話唔關我事。我話你留班唔覺得好有問題咩,d同學都升到中四,但你仲係中二。問 ...

咁即係冇退路,唯有留低讀到中三,到時都17歲,等佢諗讀V T C學一門手藝,定出黎做野

到呢個歲數鬧都無用。佢返佢想點。

小肥豬 發表於 18-7-10 13:19
阿女已經15歲,而家仲要留班,都唔知點算好。我應該幫佢搵第二間學校,還是繼續係間中學讀到中三先轉VTC呢 ...

條條大路通羅馬,朋友孩子dse考约10分去大陸升大學,學费+宿舍约10000-年,另如想補習估中英數為主,當年孩子小學在補習社被老師咆哮,為有私補佢教番前一年課程起,估打番佢底,最後不用不合格!試補吓希望有轉變

brother4 發表於 18-7-10 16:43
條條大路通羅馬,朋友孩子dse考约10分去大陸升大學,學费+宿舍约10000-年,另如想補習估中英數為主,當 ...

佢個底咁差,我只有能力,一星期補二至三日,如果真的是補,是否都需要補晒三科,但怕跟唔上。

小肥豬 發表於 18-7-10 17:37
佢個底咁差,我只有能力,一星期補二至三日,如果真的是補,是否都需要補晒三科,但怕跟唔上。
...

補要小朋友配合,小朋友想唔想補習先?另練習+書(可用舊的)二手店有售,平均50元三本!自己全缸红成績用咗一年超超超努力,會考全合格有A至E,又另孩子中文中學考全级考尾尾,肯努力定能追上去,現大學生。。。唔試點知追唔追到,
你的小朋友肯追中四至dse有三年時間!另朋友真人真事,在學校校長稱佢是垃圾,中四起努力,現是律師!

brother4 發表於 18-7-10 18:39
補要小朋友配合,小朋友想唔想補習先?另練習+書(可用舊的)二手店有售,平均50元三本!
...

佢唔想補

小肥豬 發表於 18-7-10 18:40
佢唔想補

請問小朋友如果唔想補,是否唔應該幫佢搵補習老師呀!以免浪費金錢。

小肥豬 發表於 18-7-10 18:40
佢唔想補

正常,自己孩子中學也說不,不交功課及走堂,之後冇補

小肥豬 發表於 18-7-10 18:43
請問小朋友如果唔想補,是否唔應該幫佢搵補習老師呀!以免浪費金錢。

等佢自己開竅吧!自己同小朋友講大學去日本,佢好開心有目標肯努力讀書!講著先,將來至算

阿女已經15歲,而家仲要留班,都唔知點算好。我應該幫佢搵第二間學校,還是繼續係間中學讀到中三先轉VTC呢 ...

我有個同學 揸住本書十個鐘 都背唔到一段木蘭辭. 讀書真係冇得勉強 但同學畫畫好叻. 而家喺廣告公司做緊designer ( 設計員領班)。
行行出狀元, 看看女女鍾唔鍾意煮嘢食? 整甜品? 畫畫等等…… 加油努力。

天生我才必有用。

noverzero    發表於 18-11-8 10:37
apple1990    發表於 18-8-27 10:00
artroboy    發表於 18-7-18 15:46

yovin 發表於 18-7-10 20:47

我有個同學 揸住本書十個鐘 都背唔到一段木蘭辭. 讀書真係冇 ...

唉,佢到而家都仲係三分鐘熱度,都唔知幾時先會開竅。同佢講我將會搵個補習老師比你,佢居然話,你搵囉,我都唔會補。
所以真係唔知搵唔搵好,當搵到,一個星期補三次,又唔知應該補邊樣先好。 之前曾試過補習老師來補,完堂時比練習佢做,同樣唔做。

小肥豬 發表於 18-7-10 23:08
唉,佢到而家都仲係三分鐘熱度,都唔知幾時先會開竅。同佢講我將會搵個補習老師比你,佢居然話,你搵囉, ...

讀書真的迫唔到, 囡囡都講明唔補, 畢如由她自由發展, 可能突然有一天開竅呢?

如果真的要補,主科的分數比例高, 數學單一直接得分。

加油哦樓主

看到這些post真的很心痛,若果是我遇上也真不懂如何應付,或許早已放棄。女兒完全不聽勸告就由他吧,或許有一天他會醒覺找到一條自己的路,現在只有與他保持良好關係多加愛心避免學壞,加油!

小肥豬 發表於 18-7-10 23:08
唉,佢到而家都仲係三分鐘熱度,都唔知幾時先會開竅。同佢講我將會搵個補習老師比你,佢居然話,你搵囉, ...

和樓主分享下我的經歷

呀仔舊年試過補習老師來到屋企樓下都走左去唔補,激到我吐血

今年呀仔自己搵到目標,自己安排補習時間(同上一位老師!)我只敢暗暗嫌貴!

中間過程的痛苦辛酸不足道,只可以講一定是要個細路自己有動力做,逼的補習通常不太有用。

小朋友未識想,迫唔到,返而破壞大家関係……