用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 升中派位 2018
go

SFA 升中派位 2018   [複製鏈接]

SJC 14, DBS 3, 九華 5,上智 15

其他分得好散,男生派位整體比上年遜色,不過相信開學前仲會位!
   9    0    0    0

DBS 得3個,跌好多喎!(家長唔選直資?)

DGS及協恩?女英華?

yuenkw 發表於 18-7-10 11:25

其他分得好散,男生派位整體比上年遜色,不過相信開學前仲會位!
Should have 4 SPCC and 4 LSC, right?

leungkit1005 發表於 18-7-10 11:59
DBS 得3個,跌好多喎!(家長唔選直資?)

校長都話,有early bird 最终冇take offer.

KikiDaddy 發表於 18-7-10 12:11
Should have 4 SPCC and 4 LSC, right?

對,抄唔切!

暫時今年SFA的非官方升中數字(未盡錄):
上智        15
St Joseph's College        14
聖母玫瑰        11
長沙灣天主教中學        7
九龍華仁        5
St Paul's Co Ed        4
喇沙        4
曾肇添        4
瑪利諾神父        4
Maryknoll        3
協恩        3
拔萃男書院        3
勞工子弟        2
協和        2
唐乃勤        2
安柱        2
德雅        2
拔萃女書院        2
羅氐        2
英華女學校        2
St Paul's College        1
St Paul's Convent School         2
德望        1
沙田培英中學        1
沙田浸信會呂明才中學        1
瑪利曼        1
聖方濟        1
聖羅撒        1
黃棣珊        1
東九龍匯基 1

3個dbs咪同普通學校入一兩個無乜分別?

Forgetmenot999 發表於 18-7-10 15:25

據校長所講,部份經 early bird 入 DBS 的男生最终無 take offer,以上係非官方的初步派位情況,最終定稿 9 月會于校網公告。

yuenkw 發表於 18-7-10 15:36
據校長所講,部份經 early bird 入 DBS 的男生最终無 take offer,以上係非官方的初步派位情況,最終定稿  ...

唔 take offer, 下年啲師弟更難入

twotwoshing 發表於 18-7-10 16:04
唔 take offer, 下年啲師弟更難入
唔take offer人數唔會多,最多一兩個。更何況佢地講啫!係咪事實無人知。

回覆 twotwoshing 的帖子

不一定,去年TSl多少放棄DBS去LS, 今年還是有6個DBS.

ymq 發表於 18-7-10 16:24
回覆 twotwoshing 的帖子
那可能不是early bird!公開報考而唔take offer!情況不同

Forgetmenot999 發表於 18-7-10 15:25
it's simple. the difference is DBS only wants the top SFA boys but some top SFA boys prefer other schools to DBS.

回覆樓主

如果成績ok我都寧願博SJC多過DBS。

我曾經跟一位今年小六家長傾談.
他兒子一早選了DBS, 但家長強調學習模式會與小學有很大分別.
男拔比較自由,相信學生要自律性高.
呢點也有機會影響家長選校, 而且要交學費.

smellycat 發表於 18-7-10 17:10
如果成績ok我都寧願博SJC多過DBS。
这似乎是SFA的传统,DBS愿意收SFA top男生, 但他们比较爱去SJC。 APS就相反,每年通过early bird入DBS的都有十几二十个,只有少数会转肽。

根本選小學已睇埋目標中學

小學識唔少人零補習
但中學暫時識個個都有補習,仲係名師/私補,支出大好多。

mimi222shi 發表於 18-7-11 09:41
小學識唔少人零補習
但中學暫時識個個都有補習,仲係名師/私補,支出大好多。 ...

呢個真,小六後期SFA的課程,你叫我讀我當然識,你叫我教真係頂唔住!
‹ 上一主題|下一主題