用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包:小朋友103cm今年入讀小一
go

書包:小朋友103cm今年入讀小一 [複製鏈接]

請問邊隻書包啱佢咁細粒嘅身軀?我睇左moonrock mr2, Sales 話只放得落A4 size, 如有F4 工作紙,可以另外比個環保袋佢,仲有無其他介紹?
   1    0    0    0

我以前都係咁上下高度,用 Dr Kong。

回覆樓主

我女今年小一用Beckmann 放到F4

我都睇緊小一書包,由於女孩要選外表好看。
暫時覺得tiger Family 幾好個,放到F4。
其次是Sanrio ,好輕,但又不知好唔好。

兩個牌子都冇朋友用過,我都唔知點選好,唔知有無用家可講講呢?

1998Ruby1998 發表於 18-7-10 13:00
我以前都係咁上下高度,用 Dr Kong。

有護脊功能的嗎?doctor Kong

Tata188 發表於 18-7-10 17:11
其次是Sanrio ,好輕, ...

你個女係咪都係細細粒㗎?

doraemi115 發表於 18-7-11 08:47
你個女係咪都係細細粒㗎?
女兒都有112,有兩個同學仔真係細粒啲,佢地不約而同都買了Dr Kong 的小馬寶莉書包細碼,超fit細粒妺妹,不過內籠真係細A4 Ok的,預左大書要另外手挽。

Tata188 發表於 18-7-10 17:11
其次是Sanrio ,好輕, ...

小女上年小一用過Sanrio
樣子漂亮,不過卸晤到力
書包只放三、四本書已感到好重
而家用dr Kong情況好dd,不過不至於背得好輕鬆

doraemi115 發表於 18-7-10 08:49
請問邊隻書包啱佢咁細粒嘅身軀?我睇左moonrock mr2, Sales 話只放得落A4 size, 如有F4 工作紙,可以另外比 ...

Lego

回覆樓主

是否未夠六歲的細b?
http://www.cuhk.edu.hk/proj/growthstd/chinese/gheight.htm

宮二 發表於 18-7-13 17:13
是否未夠六歲的細b?
http://www.cuhk.edu.hk/proj/growthstd/chinese/gheight.htm

係,超細B,12月中

baby7 發表於 18-7-12 12:51
小女上年小一用過Sanrio
樣子漂亮,不過卸晤到力
書包只放三、四本書已感到好重
你好, 請問你女女用的sanrio書包是否同呢個差唔多款的->
https://www.manis.com.hk/collections/school-bag/products/batman-eva-school-bag-s
因為我見佢兩條背帶都幾厚, 又有胸同腰扣, 諗住都應該幾好...

謝謝你...

ronaldlcm 發表於 18-7-23 15:26
你好, 請問你女女用的sanrio書包是否同呢個差唔多款的->
https://www.manis.com.hk/collections/school-bag ...

Yes 我女之前就是用你條link Batman 款,有腰胸扣,不過唔同公仔
建議你若是真的喜歡,咁拎幾本書落舖頭試下,始終就咁試個sample的話,隻隻牌子都輕身的

baby7 發表於 18-7-23 15:43
Yes 我女之前就是用你條link Batman 款,有腰胸扣,不過唔同公仔
建議你若是真的喜歡,咁拎幾本書落舖頭試 ...
噢, 聽你咁講, 都係唔好諗呢個batman了(我仲以為有扣又輕實無死添)..咁除左dr kong, 你有冇比較過好多人推介的beckmann同seven哩?

ronaldlcm 發表於 18-7-23 15:47
噢, 聽你咁講, 都係唔好諗呢個batman了(我仲以為有扣又輕實無死添)..咁除左dr kong, 你有冇比較過好多人推 ...

我買了seven
應該不是太啱細粒小朋友
‹ 上一主題|下一主題