用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,中文識字問題
go

升小一,中文識字問題 [複製鏈接]

小女讀開心幼兒園,一向認中文字唔多好!又唔多識中文字。

好擔心上小一,不能理文字題,閱讀理解,想趁呢個暑假去催一下啲中文字!

想請問大家知吾知邊度有中文認字班或者點樣可以幫到小朋友。
   3    0    0    0

回覆樓主

即刻開始伴讀啦。

你一早已知開心幼稚園,現在才擔心,是否一早無想到?

或者可以選些出名小功課的小學

語文要浸,一个暑假唔会脱胎換骨。幼稚園就算係番happy school, 亦应-早想到小-課程是不会遷就你的,早些开始伴讀,用拆字和部手方法教佢多認字啦……

唔洗太擔心住, 你攞本小一中文補充練習俾佢, 如果佢睇得明題目就已經OK.

回覆樓主:

我覺得認到幾多字,同是否讀Happy School 無關。
讀開心幼兒園都可以培養閱讀興趣和習慣,我女都係讀開心幼兒園,學校都有閱讀計劃,外借中英課外圖書,每個月至少6-8本(一年都有幾十本,只計學校借果d,3年都睇過百本!),如果家長肯花時間認真伴讀,孩子可享受閱讀樂趣,亦已經學到唔少中英文字和句式。

如果一直冇閱讀習慣,唯有快D開始,一年半載好快見效。

Elenalan 發表於 18-7-10 18:20
我覺得認到幾多字,同是否讀Happy School 無關。
讀開心幼兒園都可以培養閱讀興趣和習慣,我女都係讀開心幼 ...
得罪講句, 其實讀開心幼稚園, 家長先有更多空間培養小朋友閱讀興趣, 唔駛溫默書, 趕功課。

little_yolky 發表於 18-7-10 19:16
得罪講句, 其實讀開心幼稚園, 家長先有更多空間培養小朋友閱讀興趣, 唔駛溫默書, 趕功課。 ...
kg happy or not, 返半日nap 埋都有時間看書,讀兩間先會冇時間

little_yolky    發表於 18-7-11 09:03

MrBeast 發表於 18-7-10 19:26
kg happy or not, 返半日nap 埋都有時間看書,讀兩間先會冇時間

我女讀長全日幼兒園加延展,都有時間睇書,每星期至少睇4-5本,仲有兒童雜誌。所以睇唔睇書應該同讀咩kg無關,視乎家長有冇付出心機去培養小朋友閱讀興趣。

回覆樓主

你小朋友平時鐘意看書嗎?當年我仔都係讀一間不重學術、超happy 嘅幼稚園,上年佢kg畢業,我無催谷佢,無補習。不過佢鐘意睇書嘅。
So far佢順利應付到小一中文考試。
趁今個暑假,大量閲讀,打好基礎。等小一過了頭二、三個月看看他的進度再作打算。

天助自助者,  別再怨天尤人

我仔愛看youtube多過看書,小一,二中文理解認字都無問題,只是經常忘記個字怎寫,愛看老夫子和福爾摩斯,認寫能力進步中。

醒目開學勳章

因為JM 講小學中文同幼稚園好有距離, 所以小兒K2-K3 睇完晒基礎漢字500, 有時會睇我會讀. 而一買了小學中文書, 就係暑假預讀晒課文, 咁就唔洗係開學時追得咁辛苦.

其實我又覺得唔洗太過於緊張,或者話睇下媽咪你期望小朋友要什麼成績吧。我女幼稚園都是Happy School,而且是超細女,認字能力都比較慢,無睇書習慣,我更加無陪讀,小一剛開始時,系會見到有d分別,始終認字是一個難關,但經過一年后,我又發覺我女認字好左好多,過渡小一也不是說太難,當然我女不是什麼名牌小學,但讀得開心

其實是否太緊張呢?
返學是學習知識,溝通及自理。大家未入讀小一前,就話要學會怎麼、識得怎麼,這樣就不用返學,自己教或者出街補習已足夠。
以及,睇書是一種興趣,副產品才是識多些字和課外知識,大家不要本末倒置,強逼小孩一個暑假要睇多少本和與他人比較。

小朋友適應力強
唔駛擔心
我女k2先學寫中文
K3要寫句子,但都跟到
有時間玩多d對小朋友發展仲好

我覺得建立學習興趣很重要,我仔讀學卷happy school,約八個月大開始伴讀,平日出街亦同佢生活學習睇餐牌、站名等等,現在所識的中文字也不少,當啟動到佢果份求知慾,其實不用特登上興趣班,生活上已有很多可以學習既教材
用有趣味性的方法去吸引小朋友學習,相信會學得最快、印象最深
‹ 上一主題|下一主題