用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻 ...
go

語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻   [複製鏈接]

現時入讀本地大學的最低要求,是在文憑試的4個核心科目 (中文、英文、數學、通識)最少取得「3322」的成績。香港中學校長會於今年5月中至6月初,以問卷形式訪問125間中學校長,92%受訪者認為教育局應檢視「3322」的要求。62%受訪者認為要調整現行「3322」要求,當中37%人指,最低入學要求應改為「2222」,再加一至兩科選修科達2級成績;25%則認為4科核心科目要取得「2222」之外,4科總分相加後不可低於10分。

https://www.am730.com.hk/news/%E6%96%B0%E8%81%9E/%e8%aa%9e%e6%96%87%e7%a7%91%e6%af%8b%e9%a0%88%e9%81%943%e7%b4%9a-%e4%b8%ad%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e9%95%b7%e7%b1%b2%e8%aa%bf%e6%95%b4%e5%a4%a7%e5%ad%b8%e9%96%80%e6%aa%bb-132799
   1    0    0    0

回覆樓主

早就應該咁了,畢竟可以要求四科加起來不能少於10分,個別院系亦可自定語文要求!

現今世代為什麽還要設有入學門檻? 反正好多大學生都係做中學生工種, 只要有志向毅力就可以讀大學, 最終能否畢業還看個人, 這樣就不會扼殺年青人機會.

dolala 發表於 18-7-9 17:49
現時入讀本地大學的最低要求,是在文憑試的4個核心科目 (中文、英文、數學、通識)最少取得「3322」的成績。 ...

依家的大學生比人嘈語文能力太低,重要求降低要求?

而家男女生加理有3322多於資助學位,減要求做乜?

科學神童,大學可以用酎情權。

學生差異大咗,大學更難教,中學老師就拍拍羅友。

大圍全港降要求,是不應該也無迫切性。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

talknwrite 發表於 18-7-9 21:04
現今世代為什麽還要設有入學門檻? 反正好多大學生都係做中學生工種, 只要有志向毅力就可以讀大學, 最終能否 ...

你舖話法,一個學位比攪攪震無心向學的人玩,一年要纳税人幾錢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

我亦贊同,既然達3322水平的學生多於大學提供首年學位數量,何解降低語文成績水平?大部分有限量供應的產品都有門檻,不是有志向有毅力(如何判斷?)就可以,我都想參加奧運比賽。語文能力是必須的,它是溝通工具,若吸收和表達稍遜,又如何好好運用知識?人人都有志向有毅力,但志向和毅力都有程度高低,大學對學生是有要求。

Cheeselover 發表於 18-7-10 07:50
我亦贊同,既然達3322水平的學生多於大學提供首年學位數量,何解降低語文成績水平?大部分有限量供應的產品 ...

中文要3對於某些非文科是否合理要求?還是只是擦北大人鞋的舉動?

係咪只有香港至咁多奇怪现象?两間大學唔夠,就將的大專校變晒大學,其實自欺欺人.細路唔識,以為自己真係好勁"大學生",但大人要識,要話比佢地知香港大學學校嘅演變.如果連收生分都冇埋,咁重使讀書,讀書原意是增加智識,知識.細路又唔識,以為"唔使讀都入大學啦".咁又冇法,連大人都林到唔知去咗邊.

shadeslayer 發表於 18-7-10 01:29
依家的大學生比人嘈語文能力太低,重要求降低要求?

而家男女生加理有3322多於資助學位,減要求做乜?
同意!檢討嘅應該係考核形式或課程內容,唔係降低要求。

Doray 發表於 18-7-10 09:48
同意!檢討嘅應該係考核形式或課程內容,唔係降低要求。

多餘,「檢討課程要求」可以一樣是變相降低要求(而不只是合理調整課程內容),然後繼續3322,削足適履,自欺欺人!

事實上院校可以自定要求(例如英文要有3),一定要3322我覺得是政治原因(中文要求豈能比英文低?)

dolala 發表於 18-7-10 09:57

多餘,「檢討課程要求」可以一樣是變相降低要求(而不只是合 ...

有冇睇清楚,人地話檢討課程內容,不是課程程度。

就算英文要求4,中文3,中文能力也一定比英文高,知唔知點解?

shadeslayer 發表於 18-7-10 10:33
有冇睇清楚,人地話檢討課程內容,不是課程程度。

就算英文要求4,中文3,中文能力也一定比英文高,知唔 ...

托詞既野,邊有人話要降低中文課程程度咁傻?

dolala 發表於 18-7-10 10:38
托詞既野,邊有人話要降低中文課程程度咁傻?

唔根據文字意思,作大量無謂推测、陰謀論的文章,不是討論。

回覆樓主:

呢百幾間都唔知乜鬼學校,3322對照番會考年代係乜程度呀?仲要調低?不如全部Core取消,當Elective讀啦。

校長們,語文能力係學習之本,香港係國際城市,要求大學生有基本中英語文能力係好正常。唔係3322要求下調,你哋學校就會多咗學生入到大學既,落多D心機時間培養學生啦!

JustAParent 發表於 18-7-10 12:41
呢百幾間都唔知乜鬼學校,3322對照番會考年代係乜程度呀?仲要調低?不如全部Core取消,當Elective讀啦。

...

大學可以自行決定收生要求,3322不應成為過份束縛。

所以而家D人好麻煩,中文科玩死學生又嘈,到拆牆鬆綁又嘈(雖然未必是同一批人)

仲有我諗拆牆鬆綁,其實最歡迎既會係拔X等英文明顯強於中文的中學!畢竟有D家庭連日常對話都講英文,要學子們惡補DSE中文有點強人所難!

dolala 發表於 18-7-10 12:49
大學可以自行決定收生要求,3322不應成為過份束縛。

所以而家D人好麻煩,中文科玩死學生又嘈,到拆牆鬆綁 ...

我從來唔覺得3322有幾過份束縛。八大係資助學位, 納稅人有份畀錢, 佢哋想自主可以轉自資。

JustAParent 發表於 18-7-10 12:51
我從來唔覺得3322有幾過份束縛。八大係資助學位, 納稅人有份畀錢, 佢哋想自主可以轉自資。
...

如果要求英文要有3甚至4,相信大部分人都不便反對。問題出在中文科,只是如果獨尊英文科變成2322,恐怕藍絲呀環時甚至人民日報海外版會好多說話聽。所以要變成2222,但可以要求四科要有10分,或由收生人員把關。

回覆樓主:

如果英文同其他科強而只係衰中文,令到學子們要走彎路,又是否無理同無情?堅持中文要有3,除了「洗雪百年恥辱」之外,在大學階段似乎無實際理由(如果係中文系傳理系,恐怕中文無5都危)

回覆 ilyrd 的帖子

Same thing happened in UK in mid 1980s - a lot of polytechnics were renamed universities.

dolala 發表於 18-7-10 12:56
如果要求英文要有3甚至4,相信大部分人都不便反對。問題出在中文科,只是如果獨尊英文科變成2322,恐怕藍 ...

我唔明3322關政治乜事,我亦唔會考慮乜嘢黃藍絲人民日報之類。我嘅理據好簡單,

一、香港社會共同認之,係咪認為中學生學好英文就夠,唔需要學好中文?

二、DSE 3, 等於會考年代乜嘢grade ? 要3,唔係5喎, 咁都束縛?咁都過分?你睇吓UCAS收香港生標準,其他科3,你二線學校都入唔到。 點解本地大學要將自己要求降到咁低?

至於降低中文要求,會否受某啲名校歡迎, 關我鬼事咩。 如果真係名校,就讀好啲書啦。
‹ 上一主題|下一主題