用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻 ...
樓主: dolala
go

語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻   [複製鏈接]

星西部 發表於 18-7-17 12:23
同感
今日得一個試考核中學畢業水平,我真心覺得 math core 係必要

有冇用好難去定義。試想想,如果一個學生立志做一個作家,他語文超班但死咗數學,咁大學應唔應該收佢?(後補:2係合格,應該要有嘅。)

同樣,一個數學/理科天才(其實好多呢啲古怪人),專注研發或做數,放喺中文嘅時間少咗,唔覺意攞到個2,咁大學應唔應該收佢?

其實,回歸AL年代入學標準更好,3 electives 入學就算,其他唔計分,合格或按課程要求就可以了。
不過,現時人人都話文中有理,理中有文最好,隨他吧!

akys 發表於 18-7-17 13:12
有冇用好難去定義。試想想,如果一個學生立志做一個作家,他語文超班但死咗數學,咁大學應唔應該收佢?(後 ...
再強調: 2係DSE叫合格,但就算入昔日會考,接百分比計,如英文DSE攞2級都已係等於Cert Eng Syllabus B既F了!

昔日會考英文取F,連高級程度會考(AL)報都唔比報,莫講入大學。

似乎有人將有用同必修混為一談。

通識就算真係有用,但唔代表要必修,必修係咩? 係話你無呢個基本能力,係不能係大學或工作上運作得好,如此必修應只有中、英同基本數學。

我地呢代人全部都無讀過通識,若然話我地過去升學及就業不能運作得好,我肯定係得啖笑。

之前出席個教育會議,當時有位老師同林鄭同局長講,香港係商業社會,個個人都要商業知識,故商業科(BAFS)應全港初中必修! 我內心即講: Are you crazy? 林鄭答得好,話科科都有佢用途,但無可能因此話科科都必修,兩句hea左佢算。

果位係咩中學商業科老師組織主席,講得出咁,一係眼光窄到只有自己世界,一係就又係為自己飯碗講全世界都要讀。

通識班老師,一模一樣!

Vanadium 發表於 18-7-17 14:32
似乎有人將有用同必修混為一談。

通識就算真係有用,但唔代表要必修,必修係咩? 係話你無呢個基本能力,係 ...

通識科希望培養的能力,用商科知識比較,作為必修課思考,是不恰當。

必修課只有中英數的理由為何?

流行的lB,要必修兩科語文,起碼一科理科,起碼一科人文科,仲要必修 EE/TOK/CAS,咁多必修做乜?

shadeslayer 發表於 18-7-17 16:05

通識科希望培養的能力,用商科知識比較,作為必修課思 ...

A level 科少但深,專而不很廣。

IB 科多但不及 A level 深,廣而不太專。

A level 培養專才,有專門知識,lB培養全才,綜合能力高。

意念清楚,各有捧場客。

DSE的問題,似乎係想專又想廣,又要科目較lB少,程度較高,但又想較全才,通識定為必修課。

設計DSE的人應該想清楚要為香港培養甚麼人才。

A level 科少但深,專而不很廣。

IB 科多但不及 A level 深,廣而不太專。

A level 培養專才,有專門知識,lB培養全才,綜合能力高。

意念清楚,各有捧場客。

DSE的問題,似乎係想專又想廣,又要科目較lB少,程度較高,但又想較全才,通識定為必修課。

設計DSE的人應該想清楚要為香港培養甚麼人才。

一般上,各國國情不同,課程也因而各異。IB原為遊牧人士而設(例如外交人員的子女),設計之課程,當然較為廣泛,方便適應各國文化。

97前,主流小眾都考AL,合情合理。97後,小眾學校考IB,也是情理之中。香港情况特殊,好象好廣,但港人勤奮,數理優秀,唔專太浪費。

DSE中英數常,我認為通識一科倒可偏專一點,加多一點數理邏輯訓練,這樣也可使此科平衡點,不太偏向文科那邊。

ABC-DAD    發表於 18-7-20 07:26

回覆樓主

據聞整體教育要再執執佢,要在大學源頭追蹤落中小到幼稚園,是時候了!

整個所謂新高中課程問題多多,自廢香港強項數理,但又要玩創科,又要玩STEM,何必當初呢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1. 中英數為必收科
2. 通識改為選收科, 同時改為Environmental and Public Affairs
3. M1/M2唔好叫延伸部分, 要獨立成科
大學入學要求:
英(3), 中數(3,2或2,3) + 33

judy 發表於 18-7-18 08:45
一般上,各國國情不同,課程也因而各異。IB原為遊牧人士而設(例如外交人員的子女),設計之課程,當然較為 ...

其實批判思考,邏輯思維,無清楚分文理。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cow 發表於 18-7-18 13:25
1. 中英數為必收科
2. 通適改為選收科, 同時改為Environmental and Public Affairs
3. M1/M2唔好叫延伸部分 ...

跟你要求改變,DSE會鼓勵那一類型學生?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

不檢討DSE中文科達標分數的下場

海外課程受熱捧原因專家:為留學準備 憂DSE中文失手

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180814/s00001/1534183843933

ANChan59 發表於 18-7-18 11:41
據聞整體教育要再執執佢,要在大學源頭追蹤落中小到幼稚園,是時候了!

整個所謂新高中課程問題多多,自廢 ...
連UCAS上次調整都將DSE既數學當半科成績去計,可見NSS制度下香港學生既數學水平係幾低落。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

與其要降低大學門檻,不如定一個高中畢業嘅標準畀中學校長,在中三審批一次做唔做到某標準,攞唔到某水平待遇,反正高中畢業不一定要選大學,但係讀完高中,水平太低,又點對得住云云納稅人?

ABC-DAD 發表於 18-8-14 19:14
與其要降低大學門檻,不如定一個高中畢業嘅標準畀中學校長,在中三審批一次做唔做到某標準,攞唔到某水平待 ...
其實講到尾, 點解D中學會有咁既要求?

因為大部份中學, 都有超過一半學生唔達入U最低要求, 攪到佢地根本唔敢提及公開試成績表現.

如果調低入U最低要求, 咁佢地係公開試表現一欄, 先可以有D嘢俾人睇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-15 12:12

因為大部份中學, 都有超過一半學生唔達入U最低要求, 攪到佢地根本唔 ...
睇得出啦,我好強烈覺得,中學畢業生對未來同前景 茫無頭緒冇方向,感到無競爭力,中學校長要唔要畀人問下責任?
到底係邊d人浪費左年青人寶貴嘅6年?還要hea 多4年在等社會改變,去提供更多福利?去爭取一踏入社會就要有置業保障?

要大學降低收學生門檻,其實校長們在6年內為學生做了什麼?

hkpapa852 發表於 18-8-15 12:12

因為大部份中學, 都有超過一半學生唔達入U最低要求, 攪到佢地根本唔 ...

其實恐怕是劍指中文科!
‹ 上一主題|下一主題