用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻 ...
樓主: dolala
go

語文科毋須達3級 中學校長籲調整大學門檻   [複製鏈接]

星西部 發表於 18-7-13 20:44
考4+1科既人,考多一科,就係犧牲? 9成人都犧牲左。
考唔到3322既人夠係弱勢,你唔話佢地犧牲,你話"3322 ...

你只係關心自己選擇七科,有能力讀七科的,有冇時間讀語文,認為10%4+1學生不用理會。我只指出你這看法的問題。

降低3322,不會令他們變強勢,只會令他們名義上可讀大學。

迫只可以讀4+1的學生,去考3+3,係會改變到佢地成績。晤知你看得出分别嗎?

你似乎憎恨通識多於17%或10%。

ilyrd 發表於 18-7-13 09:56
我未清楚的,我以為無論Chinese A or Chinese B, 都比DSE中文容易的.

你搞錯了 Chinese A 有中國文學內容,你可以了解多些事實作基礎,再作批評!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

星西部 發表於 18-7-14 09:42
你誤會左
我關心既係:
1、入大學既語文程度

如果減通識轉3+3係香港中學教育的出路,理由不應該係你講的,幫助17%不要幫助的學生(因為佢地比大部分學生自願讀多了一科),或者10%修4+1的學生應該死左條心,讀少一科讀多一科都係死。

我唔肯定培養孩子多留意時事,國際話題,環保,正反意見,批判思考,對大學教育來說係哂時間。當然執行失當,改卷問題,師資不合格,是另一問題。

要求4科Core都達2會否合理d?而家學生讀太少electives啦,知識面好窄。讀理科、大學讀醫都未必讀phy,chem,,bio,好似唔係好妥咁。港大前校長徐立之都咁樣批評過。

IB攞滿分7比DSE攞5**易,從客觀事實同要求分數上應確立呢點,可爭辯空間細。

DSE 要求兩科語文攞3都算合理要求,要知道DSE攞3比率,同昔日中五會考攞E/D差不多,若然入大學連中英文都達不到中五會考攞E/D比率,實在情何以堪。

DSE爭論點應該係數學及通識。先講數學,昔日會考年代,文商科數學取E便可,但現在數學去到中六程度,只慶幸2級便可達標,但相對會考,DSE文商科學生足足有一年花多1/6時間在數學上,對學習其他知識實在有影響,但重點係數學課程實用性甚低,主力係三角幾何同代數,對文商科較實用之統計及慨率涉獵唔多。

個人覺得通識由頭到尾都不應存在,最浪費時間,通識能力絕對係各種學枓學習中都可處理,如中英文之議論文,或在學科內加入批判思考課題,如地理、經濟等可分析批判人口老化問題。事實人既通識批判能力,往往讀大學後都會增加,不用急著係中學、青少年仍未夠成熟時當一科主科修讀。

香港作為一個小小地區,本來就唔應該搞自己獨立既考試,DSE現只有5萬多學生考,相信全世界甚少公開試報考人數咁少,成績數據對名牌大學很難參考。若然香港保持跟英國制度,至少可以証明香港學生的確比其他地方學生考得好,咁樣公平好多,亦少左好多煩惱同爭議,可惜已行唔返轉頭,回歸咁多政策最失敗就係呢個DSE。

據說當局禁止任何資助中學完全唔考DSE,就係要保住DSE考生人數,但相信假以時日,隨學童人口下降,及更多學生考IB/GCE/海外升學,DSE人數會降到對外國大學近無科學參考值,DSE只會淪為只可在港升學之考試,但只怕到時連香港本地大學都唔係太想睇。

Vanadium 發表於 18-7-15 11:12
IB攞滿分7比DSE攞5**易,從客觀事實同要求分數上應確立呢點,可爭辯空間細。

DSE 要求兩科語文攞3都算合理 ...

你有大量論點我不同意,但香港咁少人,有乜獨特性跟不了GCSE, IB, etc ?新架坡也跟别人,唔似有問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我認為唯一可以爭論的是現在3322「玩」傳統名校(尤其男校)學生,如果降低(中文科)硬性要求,會否令傳統名校重新「富者愈富」?

DSE3322不是玩傳統名校,而是會讓傳統名校富者越富。

以前考中文有範文,只要勤奮背好背文和問題答案,就能得好成績。現在要考好中文,要自小養成閱讀習慣,考的是語文水平。試問,這種試對誰有利?:自是出身於中產家庭的孩子有利吧!中產家庭的孩子集中於傳統名校,怎會對傳統名校不利呢?

未有DSE前,一所名校有幾成入U,最多6成左右吧,現在呢?係6成左右入3大。

發表意見,唔用邏輯、用數據做甚礎,令人失望。

judy 發表於 18-7-16 12:30
DSE3322不是玩傳統名校,而是會讓傳統名校富者越富。

以前考中文有範文,只要勤奮背好背文和問題答案, ...

分析正確。

但未考慮富者逾富的問題前,應該問,香港語文考試,應該以考背範文為主,定考語文能力為主?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

星西部 發表於 18-7-16 14:31
DSE考英文,有無範文?英文只係當外語學,應付到日常需要就算。
中文呢?小學程度夠唔夠用?中學中文要求 ...

你有冇睇清楚?我係話考試著重「背範文」,範文本身無問題。鬼仔鬼妹也學沙翁文學。

星西部 發表於 18-7-16 16:00
我唔係盲,我想知你點解話考試有「範文」即係著重「背範文」?DSE係背默試?
...

我以為你唔係盲的,但可能你真係。我無話讀範文=背範文。我係回應 Judy, 用她的說法。

你要問,問 Judy。

你問我,我無確答案。但香港教育咁功利,改卷咁死板,有範文唔係要來背,要來欣賞,感受咩。

星西部 發表於 18-7-16 16:42
拿,我唔係找碴抽水(雖然你會屈我)

你唔同意judy而+有範文係鼓勵背範文,你又點會問應唔應該"以考背範文 ...

我唔知你點解唔明。

文章中無講過的,别人只係推測,可以係錯,可以係啱。

我問 Judy 當然要由 Judy 角度問。

我的意見己講了,香港考試考範文,唔係要來背,要來欣賞咩。

星西部 發表於 18-7-16 17:12
退一步,當你問"香港語文考試,應該以考範文為主,定考語文能力為主?"

我意見係要睇母語定外語。高中中 ...

你「當」錯了,我係由Judy角度問那一問題,是 follow up question, 不能改動,不是適合每一位網友答。改了就不是我的問題,是你的問題。

星西部 發表於 18-7-14 09:42
我無憎恨最頂最底既學生,我亦唔係憎恨通識科,我係認為通識科做大學關卡出問題
通識無2,適合讀大學嗎?數學無2,適合讀大學嗎?
中文無3,適合讀大學嗎?
英文無3,適合讀大學嗎?

‹ 上一主題|下一主題