用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete  

Delete

回覆樓主:

Delete

回覆樓主

根本完完全全totally completely absolutely 唔使諗吧

一定唔會揀St Stephen

QKmommy 發表於 18-7-9 17:32
女兒好彩有以上兩個 offer, 希望各位前輩有識之士指點一下兩校嘅特式,價錢不在考慮之列,如果係好的學校, ...

Marymount (emoji)(emoji)

siden 發表於 18-7-9 17:38
根本完完全全totally completely absolutely 唔使諗吧

一定唔會揀St Stephen

Why so absolute?

QKmommy 發表於 18-7-9 17:56
Why so absolute?

1. 不是有個妹嗎?你想玩多次考小一?

2. SSC校風真係見仁見智,你有冇留意新聞?就算唔講新聞,我從朋友同網友口中間間斷斷都聽唔少。每間學校都有乖曳學生,你自己判斷

3. 買債卷都可以入嘅學校,你喜歡便好,我自己就冇好感。兩、三年前朋友去中一家長講座,講普通話的家長不少,同樣,你喜歡便好

又公平些,SSC唔使爭升中,呢個係優點。不過你小朋友谷得,又咁大競爭都叩得入,又唔係學障,冇乜理由依家已經驚佢唔係頭70%

P.S. 我真係冇諗過有jm有兩個女都攞呢兩間黎VS (你鬧我串我都忍唔住想講)

ct1713    發表於 18-7-11 01:22

回覆樓主

不如你先問吓你老公他的理據

我估呢度大部分人客觀答案同你老公一樣

至於男女校 vs 女校 對你個人有幾重要是否重要過所有其他因素加埋,呢樣好個人

個人愚見,特別是有妹妹,這兩間根本不用選。Marymount。

siden 發表於 18-7-9 18:08

2. SSC校風真係見仁見智,你有冇留意新聞?就算唔講新聞,我從朋友 ...

計埋升中自願走果批,近年係80%~~~

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我都會揀marymount,當然,這撇除個人因素,如男女校、宗教考慮、鐘意邊套校服邊個校園等
論reputation,瑪利曼唔會比st stephen低。(唔係話赤聖唔好,但mps更好)
論成績,赤聖今年ib有狀元,但dse成績無點公開,點估
瑪利曼不嬲都係among the best,重點,免費,更重點,細妹包入
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

爸爸心裡面毫不猶豫揀 Marymount

但對於我來講,我自己比較喜歡男女校,畢竟女校一讀就12年,怕佢將來社 ...

兩間都係英強中弱,都係輕鬆學習,學術水平應該MPS較好~~~

2. SSC校風真係見仁見智,你有冇留意新聞?就算唔講新聞,我從朋友 ...

Delete

siden    發表於 18-7-9 18:43

女兒好彩有以上兩個 offer, 希望各位前輩有識之士指點一下兩校嘅特式,價錢不在考慮之列,如果係好的學校, ...

我女都係有個妹妹。同你掉轉,老公覺得SSCPS好D,因為是男女校,我就喜歡有直屬中學資助女校。但最後阿女3rd in後赤提無offer又抽到女校。
我們打算阿女考DSE後再自己選擇是否出國讀書的,所以中學都好重要,女校的DSE成績稍為好點,又好近屋企。赤提之前了解過雖然校車不兜路,但是每日來回大約都要兩小時。學校近屋企就每日多咗一個鐘玩或者休息。而且資助學校唔使學費,赤提加埋阿妹的話每月都要30K。男女校雖然好D但又未至於我想每月多付30K每天多一個鐘搭校車。
最最緊要係妹妹可以輕鬆D,家姐係細B龍年考小一真係付出好多,入資助學校的話妹妹幼稚園可以只讀心儀的興趣班。

回覆樓主:

如果係女仔,我覺得學校校風比較重要,朋友既仔仔讀聖堤小,佢自己都不太滿意校風。

Marymount for sure!

回覆樓主:

有妹一定 Marymount。
唔洗擔心同男仔相處唔到,如果係咁的話 DGS Maryknoll 等女校咪全部嫁唔出?   想接觸多 d 男仔咪參加多 d 出面活動。
你放 Marymount,大把家長排隊多謝你  

Siden 其實不一定,我的一位朋友,佢正正是有這兩間唯一的offer 佢也要考慮,又問幼稚園老師,老師都系話有妹妹不用想。不過佢冇上EK 問

回覆樓主

wow 你扣到 MPS 又唔去

又有spcc second in

你女一定得,先唔好計錢,省每日1.5 hrs 車程,進補吓學術,才藝,將來更上一層樓仲好

爸爸心裡面毫不猶豫揀 Marymount

但對於我來講,我自己比較喜歡男女校,畢竟女校一讀就12年,怕佢將來社 ...

爸爸英明

lui 發表於 18-7-9 19:16
Siden 其實不一定,我的一位朋友,佢正正是有這兩間唯一的offer 佢也要考慮,又問幼稚園老師,老師都系話 ...

咁問完一輪佢揀邊間丫?

如果人人叫你friend放mps, 你估你friend會唔會放?