用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: QKmommy
go

delete   [複製鏈接]

siden 發表於 18-7-11 21:06
讀SSCPS唔係諗住遅早升SSC嗎? 咁唔講SSC講邊間?

「講國語既家長唔可以係台灣、馬來西亞、甚至 ...
在港已要北望神洲

Congratulations!

siden 發表於 18-7-11 21:06
讀SSCPS唔係諗住遅早升SSC嗎? 咁唔講SSC講邊間?

「講國語既家長唔可以係台灣、馬來西亞、甚至 ...

我點敢同ek 前輩爭拗呀!我都係咁啱路過撘下咀,根本依家ek 講嚟講去都係追捧某類型學校,其他講嚟都冇意思,所以都越來越少人係ek 發言喇。留返版面比前輩們把啦

Lindytiger 發表於 18-7-12 03:27

我點敢同ek 前輩爭拗呀!我都係咁啱路過撘下咀,根本依 ...

言之有物言之有據,或有實際例子佐證,邊個都應該提供資訊幫助人

冇證冇據冇事例齋拗(台灣/馬來西亞/美國,就算有,有幾多?),講SSCPS又話唔好講SSC,講唔掂又賴什麼前輩,就算呢個係EK人瑞都難令人信服

phonengan 發表於 18-7-11 21:17
在港已要北望神洲
呢様同意

siden 發表於 18-7-12 08:21
言之有物言之有據,或有實際例子佐證,邊個都應該提供資訊幫助人

冇證冇據冇事例齋拗(台灣/馬來西亞/美 ...

又係世間始終我最好~~~

siden 發表於 18-7-11 18:25
但係點解我朋友在兩三年前嘅一個SSC中一家長seminar見到咁多普通話家長?

佢話甚至有一位普通話家長要求 ...
我認識嘅兩個讀緊st Stephens嘅家庭嘅共通點係:
1. 父母外國留學回流
2. 有家底 (香港住house)
3. 唔要只谷academics,要全人發展
4. eventually一定去外國讀

我有offer,但drop左嘅原因係:錢/location! 學費,飯錢,車費➕埋我估要10萬一年,我有兩個小朋友,大嘅入到,細嘅都應該無問題,即20萬一年! location又真係隔涉左d,自己車出入都預30分鐘(我住銅鑼灣)。 如果錢同location唔係問題,我諗呢個vs都難決定嘅!

Penipony 發表於 18-7-12 09:40
我認識嘅兩個讀緊st Stephens嘅家庭嘅共通點係:
1. 父母外國留學回流
2. 有家底 (香港住house)

其實好多直私都有呢D家庭架啦,又唔係St Stephen 獨有既

相信EK大把人想樓主放Marymount.       St Stephen 家長比較少睇EK呢

放St Stephens ...我有2個朋友等緊呀

mcl203 發表於 18-7-12 09:21
又係世間始終我最好~~~

我本身唔係佢地家長,冇必要做鐵粉。只係因為不同原因,經常大量接觸學校、家長。St Stephen’s 用家又好少上ek, 所以有時見到我知道既野,路過出句聲啫。第一身得知既消息,仲好過靠朋友既朋友或人地既主觀想法嚟得實在啦。 相信樓主應該已有決定,我都唔再作回應喇!

Hailey88899 發表於 18-7-9 20:30
如果想個囡六年後英普流利,St Stephens 一定有保証。British net teacher 做班主任,日積月累British acce ...

如不是在赤柱咁遠,我也會帮囡試 apply ! 我住在 Marymount 同區,放學時見D學生都無咩禮貌!朋友阿媽在文娛中心做兼職,MMP 有 event 攪時,D職員都唔锺意,D 學生成日投訴什麼什麼,老師也是一樣,無咩禮貌地投訴!另一朋友個女已在 MMP 中學畢業,佢女好曳又走堂又離家出走!anyway,  對 MMP無咩好感我也没帮囡申請..老師也出名 snobbish ! 如 MMP, St. Paul 仲好啦!

teddy210ay 發表於 18-7-12 14:24
如不是在赤柱咁遠,我也會帮囡試 apply ! 我住在 Marymount 同區,放學時見D學生都無咩禮貌!朋友阿媽在文 ...
MMP = Marymount ??

Penipony    發表於 18-7-12 14:34

hoiman0305 發表於 18-7-12 14:33
MMP = Marymount ??

Yes! 我唔多清楚EK學校名簡稱,總之拼埋係嗰間學校名就算!

teddy210ay 發表於 18-7-12 14:36
Yes! 我唔多清楚EK學校名簡稱,總之拼埋係嗰間學校名就算!
D學生老師竟然無禮貌?!

hoiman0305 發表於 18-7-12 14:40
D學生老師竟然無禮貌?!

係,可能也分一批批老師,但是我相信全校 style 氣氛也會有影響學生的態度!

Lindytiger 發表於 18-7-12 14:20
我本身唔係佢地家長,冇必要做鐵粉。只係因為不同原因,經常大量接觸學校、家長。St Stephen’s 用家又好 ...

好奇一問,咁你熟唔熟Marymount情況?~~~

如不是在赤柱咁遠,我也會帮囡試 apply ! 我住在 Marymount 同區,放學時見D學生都無咩禮貌!朋友阿媽在文 ...

好勁喎~~~

連住附近都知D家長在文娛中心做,或許校內人都無你咁熟,一眼看穿晒。文化中心都唔錯吖~~~

你都好了解MPS喎,唔知以為你囡系waiting list 其中一人添。我有去過MPS既event ,而你所講,我一d都發現唔到喎!我只系聽到d交通警成日話住附近既人成日投訴話條大坑道塞車。
至於曳同離家出走,家長要付絕大部責任,唔應該推比學校。

回覆 Naughty917 的帖子

咁Marymount 有net 是否一定分配到?我朋友囡話六年只有一年有
同學英文溝通,即香港人同香港人(九成?)驚驚喎

‹ 上一主題|下一主題