用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: QKmommy
go

delete  

Hailey88899 發表於 18-7-10 13:47
回覆 siden 的帖子

其實我也有兩個囡,住灣仔網, 無抽無叩,人人把尺唔同。 ...
Jm唔係一個Marymount,一個spk?如果記錯,先sorry

Penipony 發表於 18-7-10 16:04
Jm唔係一個Marymount,一個spk?如果記錯,先sorry

一個Marymount一個spk

咁唔怪之得唔使抽唔使叩

回覆 Penipony 的帖子

兩個也不是MPS

我有朋友女讀MPS,仔讀赤提,本來住半山,為取中間點方便姐弟上學,搬左去太古城

回覆 Naughty917 的帖子

想請問MPS有几多net教英文?是否一定分配到?

有人問有關債卷問題,個人推測- 其實堅‘名校’一年都會收到不少捐款,alumni,想子女入讀的未來家長,現有學生等。如果要行債卷呢條公開捐款路,簡單講,係alumni弱。
樓主也看看想孩子的未來出路,還有她們的
network和與那些人hangout 。如果講國內人網絡相信赤聖勝一籌

心急媽媽xxx 發表於 18-7-10 23:06
有人問有關債卷問題,個人推測- 其實堅‘名校’一年都會收到不少捐款,alumni,想子女入讀的未來家長,現有 ...

假如妳有去過它的interview, 妳只會覺得星光熠熠,似去ball多啲。大部分ibanker ,fund manager, 名醫,名援都會去這間interview。他們想子女在sscps讀反而是因為在他們眼中這是一間平民學校(和Harrows,ISF,GSIS比)和local school curriculum, 要子女有一定程度的努力但同時可以給小孩多面發展。

回覆樓主

好多謝大家嘅 comments!!!
恕我唔逐一回應,借D度一次過回
兩間學校都有好處壞處,睇過大家的意見,其實我都未決定到,然後我醒起,點解我唔記得左問最重要嗰個人———就係女兒

女兒的選擇容我遲一步再分享,多謝大家的支持!

QKmommy 發表於 18-7-11 06:32
好多謝大家嘅 comments!!!
恕我唔逐一回應,借D度一次過回
兩間學校都有好處壞處,睇過大家的意見,其實我 ...
女兒的意向最值得參考,因小朋友喜歡學校,就自然喜歡返學及讀書。

我惗小朋友去過St Stephens 校園幾難抗拒到全港最大校舍同設施
泳池大球場去海灘上數學堂...... 仙樂飄飄處處聞咁...

回覆 Hailey88899 的帖子

MPS校園都超大,望落山就見到中學部的經典紅牆同埋一大片翠綠的植被,又有室外網球場室內羽毛球場,在津校來講應該無其他學校可以匹敵喇。

心急媽媽xxx 發表於 18-7-10 23:06
有人問有關債卷問題,個人推測- 其實堅‘名校’一年都會收到不少捐款,alumni,想子女入讀的未來家長,現有 ...

講得出:《如果講國內人網絡相信赤聖勝一籌。》就證明對呢間學校認識不深。

回覆 QKmommy 的帖子

最後要邊間?

回覆 QKmommy 的帖子

明天星期四就要註冊,MPS刚刚出左WAITING LIST, 他們 期待你的最後决定

Lindytiger 發表於 18-7-11 17:41
講得出:《如果講國內人網絡相信赤聖勝一籌。》就證明對呢間學校認識不深。
...

兩家相比,個人如此認為。mps mss local student佔多,我對此校認識多點。如閣下能在此多介紹sscps,不勝感激

Lindytiger 發表於 18-7-11 17:41
...

但係點解我朋友在兩三年前嘅一個SSC中一家長seminar見到咁多普通話家長?

佢話甚至有一位普通話家長要求台上教職員講普通話,當然台上講者婉拒了。

如果我們地唔理解,或理解錯誤,就麻煩你介紹一下你理解的情況

siden 發表於 18-7-11 18:25
但係點解我朋友在兩三年前嘅一個SSC中一家長seminar見到咁多普通話家長?

佢話甚至有一位普通話家長要求 ...

你所講既係已收既中一生嗎?我所知既同你朋友所講既不同,可能係平行時空 再者講國語既家長唔可以係台灣、馬來西亞、甚至美國嚟既嗎?我身邊講國語既就係呢啲囉。同埋依家講緊係SSCPS 喎!

siden 發表於 18-7-11 18:25

佢話甚至有一位普通話家長要求 ...

我聽過妳說的類似情況

回覆樓主

可能中一的確大陸學生想來boarding 唔出奇

回覆樓主

讀SSCPS唔係諗住遅早升SSC嗎? 咁唔講SSC講邊間?

「講國語既家長唔可以係台灣、馬來西亞、甚至美國嚟既嗎?」咁梗係得架,你話係非洲同北極黎嘅普通話人士都係得嘅。果啲普通話人士「主要」來源大家心照不宣,我就無謂再拗下去。

其實楼主唔介意就得la,或者楼主好想同佢地交流,擴闊眼界,也是可以理解的。