用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: QKmommy
go

delete  

siden 發表於 18-7-9 19:43
咁問完一輪佢揀邊間丫?

MPs 囉!

回覆 QKmommy 的帖子

好奇怪有校長會說st stephen's curriculum 好過SPCC 同 dgjs, 如果真係, 點解st stephen 咁多年吾可超越spcc 同  dgjs?如果只是說學校紙上制定的curriculum, 不是實制效果, 即是得個講字?咁嗰個校長就吾應該用這作為重點推介俾家長啦....亦都吾應該拉  SPCC 同 dgjs 落水⋯⋯

GreenMaDad 發表於 18-7-9 20:12

好奇怪有校長會說st stephen's curriculum 好過SPCC 同 dgjs, 如果真係, 點解st step ...

我估同一個教會,要同小學保持良好關係

如果想個囡六年後英普流利,St Stephens 一定有保証。British net teacher 做班主任,日積月累British accent English, 講英文有accent有自信,不是一般津校港式口音英語。語言能力高絕對係小朋友一項重要asset。
家長背景很多是Big 4 合伙人,醫生,律師甚至CEO也有,家長都是highly educated 的,視野不一樣,對教育有要求。
其實買債卷入有什麼問題 (不是必收)?派入免費津校又點?學生質素參差...
瑪利曼除了免費,包妺妺入,英小但無net班主任, 音體藝有何特出之處?
如擔心中學校風(其實男女校亦然)又夠叻的話可轉去DGS/外國一流boarding school,不須為此選Marymount。
學術可自谷,語境兩間差太遠 (語境香港學校難求),現今社會,兩文三語和國際視野非常重要,同我們細個讀書年代唔同晒。今日的學習,應該為這世代準備進入未來。

回覆樓主:

上年帶囡2nd in ,有學生帶school tour ,家長可任選粵英普收聽,可想而知他們语境有幾好

我覺得赤提學费同地点令好多人卻步

Hailey88899 發表於 18-7-9 20:30
如果想個囡六年後英普流利,St Stephens 一定有包証。British net teacher 做班主任,日積月累British acce ...

咁你知唔知往績係SSCPS 定 MPS 轉去 DGS多 ? ~~~

MPS Achievements

https://www.mps.edu.hk/achievement.php?yr=2018&m=5

MSS 2017 DSE

English Language  5 or above 70.3%....4 or above 100.0%

interview 發表於 18-7-9 20:29
我估同一個教會,要同小學保持良好關係

Spcc dgs 赤提 都係聖公會

回覆樓主

老土啲講句:冇所謂最好的學校,只有最適合的學校。不妨將選校所重視的項目排次序再評分。

身邊識人放棄傳統有直屬中學女校,選新派直資(非大眾公認一線)。原因係欣賞直資學校的課程設計,覺得更能培養未來世界所需要的性格思維特質。亦擔心個女性格在女校適應不到「女校文化」。他認為着眼眼前六年小學生活更重要,到中學才依性格能力選更適合的學校,冇必要因女校名氣大給自己過早定下框框。身邊有人覺得佢傻,只可以講人各有志。

Charlotte_mom 發表於 18-7-9 18:26
我都會揀marymount,當然,這撇除個人因素,如男女校、宗教考慮、鐘意邊套校服邊個校園等
論reputation,瑪 ...

Thanks

mcl203 發表於 18-7-9 18:27
兩間都係英強中弱,都係輕鬆學習,學術水平應該MPS較好~~~
thank you for the info!!!

wg_ann 發表於 18-7-9 18:45
如果係女仔,我覺得學校校風比較重要,朋友既仔仔讀聖堤小,佢自己都不太滿意校風。
...

回覆樓主

請問st Stephens 校風有什麼問題?

QKmommy 發表於 18-7-9 22:20
校風亦係其中一樣我唔喜歡赤小的原因,真係有 D 曳

赤小係 Happy School,真係唔太坐得定是真的。
但也正是這種活潑、規範不大,給孩子發揮空間。

但成績我覺得赤提唔差,該校出過 CE DSE IB 狀元,那些學生都是小學部升上去的。

QKmommy 發表於 18-7-9 22:05
感謝版主的中肯回覆!赤小主要吸引我的其實係 IB,係香港想讀 IB 選擇不是太多。。。。我唔捨得的就係個語 ...

想問一下除左赤小, 係咪到考到其他直私? eg 邊間?

但都prefer 赤小?
Thx

tibbar2011 發表於 18-7-9 22:22
請問st Stephens 校風有什麼問題?

St Stephen's 不是很嚴的學校,風氣自由。

去年有負面新聞上過報,不過我會當係個別事件,校方亦嚴肅處理了。

正如 DBS 都有 「陳庭佳」,每間學校都有乖人曳人。

覆返樓主,有細妹的話,我會揀 MPS。不過從你的回覆,我睇得出你鍾意 SSCP。

meowymeowy 發表於 18-7-9 19:22
爸爸英明
爸爸最英明就係娶到我啦~~

QKmommy 發表於 18-7-9 22:32
爸爸最英明就係娶到我啦~~

Delete

Hailey88899 發表於 18-7-9 20:30
如果想個囡六年後英普流利,St Stephens 一定有保証。British net teacher 做班主任,日積月累British acce ...

Delete

不好意思,我以為"成熟"即是"好",似乎校長是説"歷史長"(但不是"好")....無論如何,我其實一向都覺得st Stephen 不錯,但將它跟 SPCC 同 DG 放在一起討論,我自己覺得反而減低了 st stephen 本身的特色。