用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日派小五成績表後心情灰爆!!!
go

今日派小五成績表後心情灰爆!!!  

由小一選校開始布處升張祝姍中學,念住保持全級頭五名,在甲部揀張和英皇;已部揀張,婦和聖馬可或民生。但今日見成績表上,視藝羅C!中作羅B!已一沉!更不妙的就是呈分試跌出頭五名!興幸有頭十名,估計係第七名,心知離張又遠了!雖然甲部自選對小兒有利<小兒中英口才不錯,因為本人由小朋友出世開始就訓練他不要害羞,勇於與人接觸和溝通>,但是張或英皇中學一定知道小兒在呈分試的排名<成績表上無現示>,比吾比面試,甚至收吾收,我同小兒都打定輸數!多年布處覺得白費!

tommydavid 發表於 18-7-9 15:02
由小一選校開始布處升張祝姍中學,念住保持全級頭五名,在甲部揀張和英皇;已部揀張,婦和聖馬可或民生。但 ...

東區很多好中學,還有聖馬可、中阈婦女會、港島民生。

全級top 7已很好,一定仍是Band 1生,你太緊張了。

由小一選校開始布處升張祝姍中學,念住保持全級頭五名,在甲部揀張和英皇;已部揀張,婦和聖馬可或民生。但 ...
其實還有其他好選擇,例如筲箕灣官立中學還有呈2去追,暑假努力加油

回覆 tommydavid 的帖子

繼續努力,仲有呈二可追!

名次排全級第7已經非常厲害!你過分擔心了!

回覆 tommydavid 的帖子

我覺得級五又好, 級七又好, 依家唔係擔心埋怨既時候, 小朋友其實比我地付出更大, 佢地已經盡左力, 有咩名次都唔應該依個時候去埋怨, 仲有呈二, 呈三, 壓力越大, 成績反而未必好, 我覺得你應該去欣賞佢, 鼓勵佢, 稱讚佢, 認定佢既努力, 出黍既成果, 相信更加可以堅定佢既信心

我個女小一成績好差, 只係級中間, 但佢一早已有決心, 小二自己已選定想入既中學 (B1A), 佢不停努力, 由小一既B2中間, 年年爬, 呈分已達B1A生, 明天放榜, 到依家佢都仲係好有信心入到佢想入果間中學

回覆樓主

唔洗咁灰吧,都頭十喎!萬一自行唔得咪大抽獎!

咁快投降??

回覆樓主

KC 全in ,張都好似in 7成(有錯請指點),唔洗咁擔心

禁其实都係科视艺拖低排名啫,唔洗禁紧張啵~中学識睇㗎嘞~

回覆樓主:

我看標題以為考包尾或band 1 變band 2, 怪不得香港咁多孩童精神病。

flyda    發表於 18-12-30 09:00
asdflive    發表於 18-8-22 17:13
fionaytwong    發表於 18-7-10 08:15
Yanamami    發表於 18-7-9 16:56
2jkidsfather    發表於 18-7-9 16:02

回覆樓主

成績已好好喇
比著我個吾好講全級 ,全班頭十,我已笑醒

現在唯有考好呈二,同小兒相量後,放棄區外<灣仔區,中西區>,因為吾想浪費兩次自選。

放鬆d啦 , 咁大壓力好容易反效果 , 其實已經好叻了

回覆樓主

仲有呈二、三,唔洗咁快下定論!

MMVV 發表於 18-7-9 16:00
我看標題以為考包尾或band 1 變band 2, 怪不得香港咁多孩童精神病。

X2,小朋友真辛苦

brother4 發表於 18-7-9 17:04
X2,小朋友真辛苦

自己小朋友升班不用留班/踢出己很開心