用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12 & 13 July 2018 - S.1 入學註冊所須文件或資料 ...
go

12 & 13 July 2018 - S.1 入學註冊所須文件或資料 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

想當年我為免有遺漏, 有乜執乜, 總之帶定做保險.

間間學校註冊須要既文件都唔同, 一切以學校網頁為準, 以下係最基本既野咋.

學生
1. 派位證
2. 身份證 (+副本)
3. 出世紙 (+副本)
4. 小學 P.6 學生手冊
5. 相 (半打)
6. 信封同郵票

家長或監護人
1. 身份證 (+副本)
2. 支票簿
3. 現金 $2000 (買校服或書時未必收支票, 另外學校可能有少量雜費要交, 好似買條校呔同校章都會收現金為主)

重要既事要講三次
記得帶埋子女去
記得埋子女去
記得埋子女去

chanruby    發表於 18-7-9 17:31
妹妹頭    發表於 18-7-9 14:57
pokinponi    發表於 18-7-9 14:53
   7    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-9 14:41
想當年我為免有遺漏, 有乜執乜, 總之帶定做保險.

學生

有時學校會睇埋畢業試成績表

醒目開學勳章 王國長老

註冊當日最好預半日時間, 學校有一份幾長下既學生資料要填, 跟住又健康聲明, 都要花時間去睇同填, 填完職員又要核對, 記住唔係得你一個去註冊, 排下隊等都要時間, 唔預返半日真係唔得.

另外就係書商同校服商都會係度, 書你唔要多少少拆扣既可以出去買, 校服基本無拆扣, 但想方便一次過拎晒既就同日搞晒, 排隊度身, 排隊買書都係要時間架.

部份學校 PTA 會有舊書及校服送贈或平售, 想執到好野最好就係第一日一早去, 否則就手慢無 lu.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

banhung 發表於 18-7-9 14:45
有時學校會睇埋畢業試成績表
想更清楚學校要求, 一定係睇返學校網頁.

‹ 上一主題|下一主題