用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島、九龍直資Band 2英中
樓主: smartcash
go

港島、九龍直資Band 2英中 [複製鏈接]

培基係1C還是2A?

LokNa 發表於 18-7-13 14:30
佢去年好像二千多元,但實際多少忘記了。
2017~18年度 3099

smartcash 發表於 18-7-9 13:33
亞仔呈一哀左數學, 名次勁跌.......
我想問有邊間港島或九龍直資, 係英中又會收Band 2生呢?
跌到去咩位置?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 08:19
跌到去咩位置?
由Band 1 尾跌落 Band 2 尾, 中西區官小。
我望住中西區統一派位校網的學校, 都唔太清楚邊間係band 2, 請問可唔以給些意見呢? 如維官、香港仔浸信會呂明才、陳白沙、聖伯多祿.....金文泰唔知仲有冇可能, 不過亞仔英文好, 中文較弱。

smartcash 發表於 18-7-27 09:46
我望住中西區統一派位校網的學校, 都唔太清楚邊間係band 2, 請問 ...
官小簡單, 選金文泰或維官

男仔中西區仲有間B2中學St Louis, 不過佢應該無乜位可以留到俾街外B2學生了

B2學生, 除非英文能力好強, 否則勉強入B2直資英中, 都係無好結果

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝意見。
亞仔英文係好的, 不過數學真的差。咁邊間直資會收band 2呢?  九龍區有地鐵到我覺得都OK。

smartcash 發表於 18-7-27 09:46
我望住中西區統一派位校網的學校, 都唔太清楚邊間係band 2, 請問 ...

若果P6呈2後都仍係B2,可能考慮係自行選番相應既中學,務求穩陣可以係自行離到場~~~

mcl203 發表於 18-7-27 10:01
若果P6呈2後都仍係B2,可能考慮係自行選番相應既中學,務求穩陣可以係自行離到場~~~
...
其實係任何情況下,我都係比較贊成自行階段選番相應既中學,然後穩陣離場。

smartcash 發表於 18-7-27 10:01

謝謝意見。
英文好可以試吓李國寶, 呢間收唔少B2學生

回覆 mcl203 的帖子

你講得有道理呀, 所以我最希望直資收左會比較放心。
自行報咩學校比較有利呢, 佢英好數差, 如著重數理的學校, 我估亞仔冇機。同埋佢係乖仔有禮, 但唔係醒目形。

自行唔知鄧鏡波會唔會有機? 或報南區學校, 請問可給些意見嗎? 謝謝!

hkpapa852 發表於 18-7-27 10:10
英文好可以試吓李國寶, 呢間收唔少B2學生

音中都似係~~~

李國寶我都覺得好, 我怕唔收亞仔o者, 但會申請。

咁中基、羅氏聖瑪加利男女有冇機會呢?

smartcash 發表於 18-7-27 10:20

李國寶我都覺得好, 我怕唔收亞仔o者, 但會申請。

我直覺及曾經知道,中基,播道,音中,李國寶,都曾經會收B2生,英文水平唔錯既B2生,但以前得又未必等於宜家得。做定份靚Profo,想去試既都去試吓,況且份份申請表差不多,呈1失手啫,仲有前和後既成績,努力做靚份呈2/3,機會仍在,祝好運!

謝謝! 我都想問o下, 其實份Portfolio要有o的咩呢? 亞仔冇参加比賽, 只係有學校服務獎, 和橾行長期A。

smartcash 發表於 18-7-27 10:35

謝謝! 我都想問o下, 其實份Portfolio要有o的咩呢? 亞仔冇参加比賽, 只係有學校服務獎, ...

只可以簡單D講有乜寫乜,或者加多封自薦信,我覺得父母寫都得,介紹吓佢性格,興趣,長處,你地既期望等等~~~

謝謝!

terrylyy 發表於 18-7-13 16:31
B1C今年收嘅同學仔全部B1, 有幾個、B2頭同學仔去in全軍覆沒,唔知係唔係升中人數多咗,學校多咗選擇!
...

舊年我女小學有十幾個入左中基,有好幾個係band 2都入左!當時其實都算係band 2水泡!
但睇今年,只得4個入左(但唔知學生band 幾),民生丶中婦、st mark 多左人入左,好似係因為幾間中一加開一班,所以個個都選E幾間band 1津校!而少左人揀中基!

李國寶由中一開始,中英數要合格才可升班
所以數太差要留意

HappyYW 發表於 18-7-13 10:58
我都想知,我女都應該b2
中華基金係b1 or b2?

我哋間普通小學,今年幾個b2生入左。

‹ 上一主題|下一主題