用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學註冊,半日時間可以嗎?
go

中學註冊,半日時間可以嗎?

會否好趕?

GIGI168 發表於 18-7-9 13:11
會否好趕?

睇咩鐘數, 近幾年註冊第1日上午, 有好多小學仲要小六生返上晝, 下午就多人D註冊
要填form, 見老師對form, 訂書, 交費(適應班, lunch, ....),

預一個上午或下午, 時間鬆動D

edith208 發表於 18-7-9 13:46
睇咩鐘數, 近幾年註冊第1日上午, 有好多小學仲要小六生返上晝, 下午就多人D註冊
要填form, 見老師對form,  ...
只係家長去註冊可以嗎? 還是要同子女一起去呢?
謝謝!

GIGI168 發表於 18-7-9 13:11
會否好趕?

唔急的話,最尾果日下午去,半個鐘攪掂。不過day 1去,某D學校有2手校服送同可即時join 學會,方便D

Ktfk    發表於 18-7-9 21:20

pokinponi 發表於 18-7-9 13:50
只係家長去註冊可以嗎? 還是要同子女一起去呢?
謝謝!
可能有安排校服商訂校服, 有時要排幾條隊交費交form, 仔女在場方便D

pokinponi    發表於 18-7-9 14:39

醒目開學勳章 王國長老

要睇你幾點鐘到

當年我一早去到, 交完資料有一大堆表要填, 填完畀職員核對, 跟住買校服, 又可即時訂埋書, PTA 又有攤位畀家長拎舊書同校服, 我早去就真係揀到舊書同校服, 太遲就乜都無晒.

仲有學校要求一人一校隊時, 當日都會要求學生揀埋, 咁我囡學日會畀埋甄選時間表, 總之點都要半日.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

係咪只須帶派位証就可以了? 仲有帶支票簿同身份証

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-7-9 14:29
回覆 miriam 的帖子

係咪只須帶派位証就可以了? 仲有帶支票簿同身份証

全部帶齊, 連出世紙正本都帶左, 仲有 P.6 學生手冊

學生
1. 派位證
2. 學生身份證 (+副本)
3. 學生出世紙 (+副本)
4. 小學 P.6 學生手冊
5. 相 (半打)
6. 信封同郵票

家長或監護人
1. 身份證 (+副本)
2. 支票簿
3. 現金 $2000 (買校服或書時未必收支票, 另外學校可能有少量雜費要交, 好似買條校呔同校章都會收現金為主)

pokinponi    發表於 18-7-9 14:46
妹妹頭    發表於 18-7-9 14:37
2jkidsfather    發表於 18-7-9 14:37
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-9 14:16
要睇你幾點鐘到

當年我一早去到, 交完資料有一大堆表要填, 填完畀職員核對, 跟住買校服, 又可即時訂埋書,  ...

咁快就要揀定校隊     

醒目開學勳章 王國長老

yp26 發表於 18-7-9 14:56
咁快就要揀定校隊
因為我囡個間畀我叫做特殊學校