用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

回覆 subb 的帖子

我就主要睇入band 1a比率,呢個比率如果唔高,唔叫一線小學,葵青band 1a冇幾間中學

Dylanli2017 發表於 18-7-10 11:17
回覆 Fivedragon 的帖子

我覺得馬基今年成績差,156人得5個入荃官,入何荃耀仲是一個都冇,唔知點解可以叫 ...

佢入荃官不嬲少, 因為走向外區多。
今年無人入何傳耀,的而且確奇怪,
因為荃灣四英中, 何傳耀•王少清相約,何解側向一邊。

至於係咪一線, 都係以升band1中學數據為準則去介定。 不應以集中升某一中學黎睇, 香港咁多好學校。

kcm    發表於 18-7-10 20:25

我覺得馬基今年成績差,156人得5個入荃官,入何荃耀仲是一個都冇,唔知點解可以叫 ...
整體同上年差別不大

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 subb 的帖子

Hkpapa852已計左啦,馬基入band 1只是得39%咋,同其他荃灣小學差唔多,點叫一線?

回覆樓主:

仁立

Fivedragon 發表於 18-7-10 11:33
佢入荃官不嬲少, 因為走向外區多。
今年無人入何傳耀,的而且確奇怪,
因為荃灣四英中, 何傳耀•王少清相約, ...
在荃灣多數家長都喜歡可風多過何中喎 ??!!!!

kcm    發表於 18-7-10 20:27

唔理是咪外區,至少要睇是咪band 1中學,39%唔高

Dylanli2017 發表於 18-7-10 11:35
回覆 subb 的帖子

Hkpapa852已計左啦,馬基入band 1只是得39%咋,同其他荃灣小學差唔多,點叫一線? ...

派位唔會派1ABC的

如只計1A, 咁馬基跌出一線吧, 可能從來也不是一線, 之前太台舉了馬基了 ! 

回覆樓主:

CSK陳瑞祺(喇沙)小學

http://www.cskps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1695&mode=published&nocache1531193809&lang=zh|^|http://www.cskps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1695&mode=published&nocache1531193809&lang=zh

回覆 subb 的帖子

39%已經計左band 1abc了。我覺得王少清其實同band 2距離差唔多,何中點都好過王少清

回覆樓主:

40 旅小

回覆樓主:

hundred100 發表於 18-7-10 10:31

KTS
今年主攻co ed

好多band 1生逃離荃灣區, 所以得好少人留响度繼續抽獎, 荃官有5個已算多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 18-7-10 09:32
聖彼得@7月10日
謝謝!

如果今年畢業生有161人, 升中派位表現如下:

中學名稱人數
SPCC2
KC13
英華女23
SSGSS3
SJC3
聖鄧3
高主教4
SPC4
李兆基中學1
港同2
St  Clare14
鄭榮之(B2A-B1C)1
中華基金(B2A-B1C)5
羅氏(B2A-B1C)2

升讀B1直資中學人數: 8, 比例: 8/161=4.97%
升讀B1官津中學人數: 64, 比例: 64/161=39.75%

升讀B1中學人數: 72, 比例: 72/161=44.72%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 7, 比例: 7/161=4.35%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 1, 比例: 1/161=0.62%

升讀B2A-B1C中學人數: 8, 比例: 8/161=4.97%

升讀B2A-B1中學人數: 80, 比例: 80/161=49.69%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

協和長沙灣
http://www.heepwohcsw.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/secondary/20172018_1531188566.pdf

cattz288 發表於 18-7-10 11:35
仁立
勁 ! 因好難睇清楚, 但我想問藍色第一間學校,
是否沙田間聖瑪加利??????

Dylanli2017 發表於 18-7-10 11:42
回覆 subb 的帖子

39%已經計左band 1abc了。我覺得王少清其實同band 2距離差唔多,何中點都好過王少清 ...
知道

cloudcloudrobot 發表於 18-7-10 10:00
路德會聖馬太學校(秀茂坪)

http://www.smssmp.edu.hk/?p=10623

謝謝!

當佢129人一級, 升中派位

中學名稱人數
庇理羅士女子中學1
協恩中學2
張祝珊英文中學1
聖言中學9
觀塘瑪利諾書院10
保良局第一張永慶中學1
何明華會督銀禧中學4
聖保羅書院1
聖傑靈女子中學8
藍田聖保祿女子中學3
筲箕灣官立中學1
觀塘官立中學5
順利天主教中學4
德望中學2
東華三院黃笏南中學1
景嶺書院5
聖母玫瑰書院1
梁式芝書院4
中華基督教會蒙民偉書院1

升讀B1直資中學人數: 5, 比例: 5/129=3.88%
升讀B1官津中學人數: 59, 比例: 59/129=45.74%

升讀B1中學人數: 64, 比例: 64/129=49.61%

subb 發表於 18-7-10 11:54
勁 ! 因好難睇清楚, 但我想問藍色第一間學校,
是否沙田間聖瑪加利??????
sorry, 睇到了是MARYKNOLL
‹ 上一主題|下一主題