用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 [ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last upd ...
樓主: yghgwong
go

[ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last updated: 10/8/20  

elmostoney 發表於 18-7-10 12:46
本地學校是揀學生讀IB的,揀中的被狂谷.

朋友的孩子在South Island, 她說今年開始學校在Y10/11見學生讀唔上 ...

esf還叫做“揀人讀”的學校嗎?......

mandy_ng207 發表於 18-7-10 13:42
回覆 elmostoney 的帖子

IB課程要求不低,如果程度太差隨時唔合格無學校收,到時學生仲大鑊。

仲有 BTEC
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

不是所有學生都係academically strong或者想做醫生律師。所以部分ESF中學及RC有Applied Learning Pathway。唔適合讀IB可以讀BTEC or BTEC with a combination of either IB subject courses and/or AS-Levels or IB-CP (Career-Related Programme)。讀完Lee D都可以上大學。

http://www.esf.edu.hk/esf-applied-learning-pathway-destination/

poonseelai    發表於 18-7-10 14:36

朋友的孩子在South Island, 她說今年開始學校在Y10/11見學生讀唔上 ...

其實,這個我早前也分享過SIS確有這麼一個動作,不是現在不是今年發生的。但其他ESF,應該沒有,起碼Island school 從來沒有。island school 也有Btec,但不是學校叫學生讀,是學生看自己有興趣的是否btec可提供,從來沒有勸退或轉Btec。btec 不是壞事,當然大學科被限制了,但都好過IB唔合格仲慘。
LPC有40-50人分數低過35,20分都有,揸住呢D分我不知道可是入外國foundation ?

lui 發表於 18-7-10 16:27

其實,這個我早前也分享過SIS確有這麼一個動作,不是現在不是今 ...

LPC今年定以前都係?30分以上去英國都好多選擇,如3O分樓下foundation都可以

poonseelai 發表於 18-7-10 16:43
LPC今年定以前都係?30分以上去英國都好多選擇,如3O分樓下foundation都可以
...

今年未見,我看去年的,它們非常透明公開!

GSIS:

GSIS students achieved a commendable 100% pass rate, with a highly creditable average IB Diploma score of 39.84 points, a level that is truly outstanding and qualifies our students amongst the best in the world. Two GSIS students achieved the maximum score of 45 points, whilst eight more candidates achieved 43 or 44 points with 55% of our cohort achieving a score of at least 40 points. For comparison, last year’s world average was 29.9 points.

我個女讀緊SIS, 從未聽過呢種事發生,只有學生自己走喎.D老師係唔係都話你做得好,仲話補習係不必要,點會叫你退學呀?

worriemama 發表於 18-7-11 07:46
LPC 大部分同學都是選擇美國升學。佢地手拿的全是unconditional offer.  只要拿到IBDP Diploma就可以去了 ...

明白,之前報導過一名Syria難民入讀香港LPC, 印象深刻。近年多了直資提供ib, 令香港ib成績直線上升,有人会話esf平均分只得35咋,聽完笑下算咯

poonseelai 發表於 18-7-11 07:55
明白,之前報導過一名Syria難民入讀香港LPC, 印象深刻。近年多了直資提供ib, 令香港ib成績直線上升,有人 ...

大家看學校教育的目標不同

964000 發表於 18-7-11 11:54

大家看學校教育的目標不同,今時今日真的不會因為成績好而太 ...

我唔希望ib咁高調,年年咁多狀元,有人話因為易過dse, 又話捷徑入資助大學學位,真係人怕出名豬怕肥

South Island 會勸退? 知道有多少人被勸退?

poonseelai 發表於 18-7-11 12:37
我唔希望ib咁高調,年年咁多狀元,有人話因為易過dse, 又話捷徑入資助大學學位,真係人怕出名豬怕肥
...

我都覺得係,主要是有幾間學校近年比較積極攪marketing, 其實GSIS/CIS個D從來唔興攪呢D「成績/奬項」發報會。

ChocoMilk33 發表於 18-7-11 12:43
South Island 會勸退? 知道有多少人被勸退?

都聽過成績太差,Shatin junior 唔比升番Shatin college

一個朋友個仔女在SIS讀到y11轉校, 因覺得讀唔到 ib diploma,勸退與否不知, 因面子都有關卦.

另一位朋友,細路升y9,學校講左唔達標都未必比學生考igcse, 雖冇講明, 但大家感受是唔想拖低學校成績.  會勸退ib, 但唔代表唔比佢讀.  勸退一辭本就巧妙.

至於island, 有親友細路去年畢業, 早已同我講唔好入讀, 因遷校, 學生同老師流動性甚大, 水準比較參次.

964000 發表於 18-7-11 14:09
我都覺得係,主要是有幾間學校近年比較積極攪marketing, 其實GSIS/CIS個D從來唔興攪呢D「成績/奬項」發報 ...

對,佢地加上一些老牌lS,一向低調,在香港服務幾十年,不為曝光率,但提供很良好的教育。

worriemama 發表於 18-7-11 07:46
LPC 大部分同學都是選擇美國升學。佢地手拿的全是unconditional offer.  只要拿到IBDP Diploma就可以去了 ...

同意!

shadeslayer 發表於 18-7-11 19:19

對,佢地加上一些老牌lS,一向低調,在香港服務幾十年 ...
其實真正辦學係應該低調,那有如DBS般偷步公怖成績以博早見報。

freespeech 發表於 18-7-11 22:50
其實真正辦學係應該低調,那有如DBS般偷步公怖成績以博早見報。

點解DBS係「偷步」公佈成績嘅?如何能做到?不過我記得嗰日有好幾間係差唔多時間公佈的。

成績不是越早知越好的嗎?請指教?