用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 [ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last upd ...
樓主: yghgwong
go

[ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last updated: 10/8/20  

freespeech 發表於 18-8-8 01:52
千選萬選得63人可考1B,但仲有多過一半人得42分或以下。
唔怪得今年咁低調!
今年低調可能跟新校長低調作風有關
SPCC 最新在Aug 8又再有新update (both IB and DSE results), IB多了2個44 (即11個44分,佔27%)

你所講"得63人可考IB,相信跟直資學校规定有關,前幾年聽說好似係不能多於1/3人讀non DSE課程,估計每年大约有60個IB位,至於你提到的千選萬選,真不太清楚(相信有學生自己和校方的選擇based on 讀IB的suitability),但我個人認為即使另外2/3學生所考的DSE,都真係考得好好

仲有一半低過42(as you mentioned), 但有71 percent有40 or above (對我這種易滿足的家長來說),我已經覺得好好,再講hku law(so-called 神科之一)有42分已入到,41分亦有望可入,我個人覺得IB都唔易(more than exams), 其實有40 something 已不俗(如果唔係要講求分數入medicine之類的local神科)

到底學生都有努力過,effort係值得肯定

以上是我個人睇法,不喜勿插,thanks

mingmingyinyin 發表於 18-8-10 12:23
SPCC 最新在Aug 8又再有新update (both IB and DSE results), IB多了2個 ...

全球平均才不到30分,40 something 才「己不俗」,神科更不俗也不如,要求好高啊。

mingmingyinyin 發表於 18-8-10 12:23
SPCC 最新在Aug 8又再有新update (both IB and DSE results), IB多了2個 ...

成績已經很好,不用太介懷,討論區有時是為討論而討論,不用太上心

帝非天 發表於 18-8-9 15:44
GSIS 學生在Year 11考完IGCSE之後,有超過四分一學生選擇離開,提早到英美的頂級私校讀高中,目標是增加考 ...

其實像GSIS/ESF 同其他一些IS, 又要考IGCSE起碼十科, 跟著得兩年時間又要再考IBDP 6-7科,聽落真係幾辛苦,衷心佩服D年青人。

回覆 shadeslayer 的帖子

我的"已不俗”  意思是指40 something已經係"好",别要曲解,我不是高要求,倒是本地神科學系,我真係覺得對IB分數要求高得也太誇張,恐怕無44都不用報醫...
Thanks for sharing anyway

mingmingyinyin 發表於 18-8-10 15:51
回覆 shadeslayer 的帖子

我的"已不俗”  意思是指40 something已經係"好",别要曲解,我不是高要求,倒是 ...

「己不俗」,「40 something」是你的用字。我只擺出全球平均不到30分的事實來襯托你的說法。我真的看不到我如何「曲解」你。

何況,你絶對有權要求高的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

帝非天 發表於 18-8-10 16:16
本地神科對DSE收生要求低過IBD生好多,這是保護主義。Oxbridge 醫學院收的IBD學生平均也只是42、3分。 ...

DSE 同 IB 係兩個唔同的試,醫學院自有自己的睇法怎去比較兩邊的成績,何來保護主意?醫科在香港比英國收的 IB 成績更高,只反映香港家長或學生對醫科狂熱的追捧。

freespeech 發表於 18-8-8 01:52
千選萬選得63人可考1B,但仲有多過一半人得42分或以下。
唔怪得今年咁低調!

點解會話 SPCC 千選萬選學生,你對佢地選科究竟知幾多?

第一,中三選IB/DSE 是學生自己選擇先,唔係學生選。
第二,今年中六的IB 生當年只有一個選擇了IB而不被允接納。

How can that be 千選萬選學生?這個講法有點不公平。

其實SPCC 好多最好成績的學生選DSE 較多,因為好多想讀醫,而且DSE的成績是 more under-controlled.

telegogo 發表於 18-8-11 08:08

第一,中三選IB/DSE 是學生自己選擇先,唔係學生 ...

考IB唔洗最叻,係最適合便可,適合便有機會考得好,唔適合叻都考唔好

telegogo 發表於 18-8-11 08:08

第一,中三選IB/DSE 是學生自己選擇先,唔係學生 ...

同時提供 dse and ib直資中,暫時只有spcc兩樣成績同樣亮麗

poonseelai 發表於 18-8-11 08:36
同時提供 dse and ib直資中,暫時只有spcc兩樣成績同樣亮麗

還有DBS。佢地也是集天下兵器。

不是集天下兵器有問題,而是要看成績看得較全面,應要看相關的資料,例如學生質數,是否太過目標為本,讀得辛苦否,金錢,是否雙課程,等等。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

帝非天 發表於 18-8-11 10:34
是中三自己先選,那麼請問若選擇人數多個IB學額(是否太約佔總學額30%),學校怎様處理?還是早在選舉過程 ...
SPCC同DBS,係有公開招收外來學生讀pre IBDP stream 既S4。
事實上,全港雙學制直資中學都有類似既安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

帝非天 發表於 18-8-11 14:16
我仍有許多問題為何你避而不答?

另外,學校明明仍有許多學生想轉讀IB, 為何仍要在S4向何招人?

你係唔係講SPCC

我真係第一次聰SPCC要招好成績的人入來,你有直接朋友收到SPCC邀請,定係聽返來或作出來?

任何一間學校有學位都會招生,招生唔收好成績的,收乜學生?重點係點解好的學生會去報名。我同意這是一個雞同蛋的問題。

你邊到知許多學生想S4轉IB?SPCC是沒有一個機制比學生中途轉制,但並不代表用此招一些好成績的學生回來。

今年SPCC 5個IB45分的學生,應該是二個小一上,三個中一上(可能有鐟)。

帝非天 發表於 18-8-11 10:34
是中三自己先選,那麼請問若選擇人數多個IB學額(是否太約佔總學額30%),學校怎様處理?還是早在選舉過程 ...
應該未試過選擇人數多個IB學額,如果有,唔知會點亦唔識答。

我已經講左係學生先選,要見負責IB的副校長,但未見過直接或間接勸退那些成績欠佳的學生。可能你見過。

中四正式分為DSE班同IB班。