用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 [ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last upd ...
樓主: yghgwong
go

[ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last updated: 10/8/20   [複製鏈接]

sschiu 發表於 18-7-11 23:12
點解DBS係「偷步」公佈成績嘅?如何能做到?不過我記得嗰日有好幾間係差唔多時間公佈的。

成績不是越早知 ...
理論上7月6日下午八時才公怖成績,學生上網可查看。但學校及大學較這時間早大約一天就已知结果,(我唔確實知道為何有此安排,但只知不應向外公怖).所以有些學校唔張揚的就按時發消息,有些就趕快公怖,吸睛呀!

freespeech 發表於 18-7-12 00:44
理論上7月6日下午八時才公怖成績,學生上網可查看。但學校及大學較這時間早大約一天就已知结果,(我唔確實 ...

其實好成績大事宣揚也人之常情,但我更欣賞低調學校提供良好教育。

因為太掦,會太大壓力,易走偏鋒。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-7-12 13:13
其實好成績大事宣揚也人之常情,但我更欣賞低調學校提供良好教育。

因為太掦,會太大壓力,易走偏鋒。

.....

964000 發表於 18-7-12 13:33
見過IS有學生代表香港得過某運動的world champion, 也有某國際學校同時擁有10個8個不同運動項目的港隊代表 ...

呢個係某些老牌lS的一貫處事方式。就係叻的學生不太吹捧,不用太驕傲。差的學生不會比太大壓力,不用自卑。

我記得有次家長會有家長問,孩子識哂同齡的數學,問老師是否應該學深一兩年。老師答,不好,世界上有很多知識,不要學深入,應該引導孩子學闊一些。

我好欣賞。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 18-7-11 14:46

都聽過成績太差,Shatin junior 唔比升番Shatin college

星西部 發表於 18-7-12 15:15
咁佢結果照上同齡數學,定唔使上數學科而加修其他科呢?

唔知,我唔識嗰個家長。

星西部 發表於 18-7-12 17:30
其實某科超班,就個科跳班,其他照常,咁先合理。

數學己經有幾個 streams.

鬼佬學校,不輕易跳班。係香港亞洲人才熱爱。

不認同學校一些重要原則,便不是合適的學校。

回覆樓主:

唔係香港亞洲人特別熱愛,而是無奈本地教育制度僵化,唔支援個別科目學快D

yghgwong 發表於 18-7-8 17:54
Number of students received full IB score:[ESF: 7 IBDP schools]
ESF Sha Tin College ... [6]
ESF Isla ...

One more top scorer in Sha Tin College (total 7), total for ESF is now 16

tcbobo 發表於 18-8-1 06:20
One more top scorer in Sha Tin College (total 7), total for ESF is now 16
今年還是shatin college 最多狀元!
所以D討論常說什麼一線IS,又真是唔知點定義。shatin college算嗎?'

freespeech 發表於 18-8-2 23:49
今年還是shatin college 最多狀元!
所以D討論常說什麼一線IS,又真是唔知點定義。shatin college算嗎?'
...

用「一線」、「二線」等字眼形容IS的人根本就不了解IS,用考試成績去把學校分級只是 local school的方法,不用介懷!

sschiu 發表於 18-8-3 09:37
用「一線」、「二線」等字眼形容IS的人根本就不了解IS,用考試成績去把學校分級只是 local school的方法, ...
我唔係國際學校既家長, 但見到近年多咗國際學校版既家長強調什麼一線, 二線, 真假國際學校, 似乎國際學校慢慢被local化了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yghgwong 發表於 18-7-8 17:54
Number of students received full IB score:[ESF: 7 IBDP schools]
ESF Sha Tin College ... [6]
ESF Isla ...

今年起碼有40個full markers, GSIS remark後也多了一個 total 3 個。

hkpapa852 發表於 18-8-3 13:55
我唔係國際學校既家長, 但見到近年多咗國際學校版既家長強調什麼一線, 二線, 真假國際學校, 似乎國際學校 ...

唔係,我看大部分老牌1S無變,係多左魚目混珠,令人不放心的新校。。

shadeslayer 發表於 18-8-4 07:25
唔係,我看大部分老牌1S無變,係多左魚目混珠,令人不放心的新校。。
以前,1S和LS大家河水井水不相往來。現在,真係多左魚目混珠新校;而又多左好多LS思维的家長放仔女讀1S,…………OMG

freespeech 發表於 18-8-5 00:02
以前,1S和LS大家河水井水不相往來。現在,真係多左魚目混珠新校;而又多左好多LS思维的家長放仔女讀1S,… ...

你説的確是,現在多了本來是Local school家長對IS有興趣,很難河水不犯井水了。

回覆樓主:

今時今日國際學校定義是什麼?跟教署要看課程及student mix, 定纯看課程?今時今日多了不同類型"國際"學校相信都因有市場,唔想讀本地課程又唔想全盆西化,又希望中文好,只係百貨養百客。

poonseelai 發表於 18-8-5 09:35
今時今日國際學校定義是什麼?跟教署要看課程及student mix, 定纯看課程?今時今日多了不同類型"國際"學校 ...

視乎「精神」所在,例如傳統老牌那堆,有點抽象,自己領悟。
比較本地化的多是「PIS」,也有市場。
國內來的又另一個market, 各適其式。
‹ 上一主題|下一主題