用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 [ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last upd ...
樓主: yghgwong
go

[ IB 2018 Results ] 38->42*名狀元各校分佈 (*last updated: 10/8/20   [複製鏈接]

我見有人又 badmouth 話什麼Local school 中四專收人入IB 才有狀元。
其實網上有數據,唔可以胡亂散播謠言。

好似今年咁,我見中四只收一個學生,中五無收人。

而且,大部分狀元都係由中一或小一上。

就算國際學校,中四IB都收好多學生,好多local school 精英唔想考DSE, 都會入國際學校IB.

這又如何呢?

chingyu 發表於 18-8-18 21:01
唔好咁多計算,為自己興趣丶理想 行先,有些事情自自然然會奔向你。

Debate 都有港隊,不單運動。

説得好

964000 發表於 18-8-18 10:25

如果take phy便會skip bio/chem嗎?但我又覺得bio/chem尤其b ...

我想問esf 不是逐步由igcse 轉myp, ibdp 咩。定呢個plan已經冇左?

964000 發表於 18-8-17 23:39
Thanks for your explanation, 這個問題其實我也問過某IS的IB coordinator ,他輕輕帶一句你也可以drop一 ...

咁你就不合IB 這學制。IB特點正是不太過則埋一面。醫學院收少IB 生有道理。

shadeslayer 發表於 18-8-19 10:55

咁你就不合IB 這學制。IB特點正是不太過則埋一面。醫學 ...
無收少呀!越收越多,今年港大俾人鬧添呀!
收得太少DSE.

chingyu 發表於 18-8-19 11:39
無收少呀!越收越多,今年港大俾人鬧添呀!
收得太少DSE.

印象中一向收A Level 多個 IB。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-19 12:47
印象中一向收A Level 多個 IB。

不要靠印象,有數據的。

2016/17 non jupas medicine

GCEA 37

IB 72

其他 57

2017/18 non jupas medicine

GCEA 35

IB 75

其他 52

shadeslayer 發表於 18-8-19 10:55

咁你就不合IB 這學制。IB特點正是不太過則埋一面。醫學 ...

吹下水啫,到時呀女想考咩都唔到我話事吧

chingyu 發表於 18-8-19 12:57
不要靠印象,有數據的。
2016/17 non jupas medicine GCEA 37IB 72其他 57

呢幾年 A level 香港買少見少,好自然少人報收少D,我的印象係 GSIS 和其他還未轉 IB 前。不過都可能錯。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 18-8-19 13:21
我女現在還不是IB,有排先IBDP。不過其實吹下水啫,到時呀女想考咩都唔到我話事吧。

...

可在中學選學制? 如果升中,則家長還有不少影響力。

shadeslayer 發表於 18-8-19 15:00
呢幾年 A level 香港買少見少,好自然少人報收少D,我的印象係 GSIS 和其他還未轉 IB 前。不過都可能錯。
...

遲下会多番,dgs今年第一批A level畢業,另有直資和東涌也有國際學校提供A level

shadeslayer 發表於 18-8-19 15:00
...
又睇多前幾年數據

2013/14 non jupas medicine

GCEA 32

IB 57

其他 49

2014/15 non jupas medicine

GCEA 31

IB 69

其他 39

2015/16 non jupas medicine

GCEA 36

IB 60

其他 32

越來越喜歡 IB生 是 事實。

但是,入得IB,  target 未必醫科就真。

IB 人揀科會闊啲,或者心儀外國大學。

仲有心儀其他神科 PPE 之類。

poonseelai 發表於 18-8-19 15:23
遲下会多番,dgs今年第一批A level畢業,另有直資和東涌也有國際學校提供A level
...
你指 YMCA HKCC?
佢哋有 A level 好耐。

chingyu 發表於 18-8-19 17:04
越來越喜歡 IB生 是 事實。

但是,入得IB,  target 未必醫科就真。

PPE 得牛津有。呢科梗係好野。

讀lB,心儀闊D的科機会大。

shadeslayer 發表於 18-8-19 18:08
PPE 得牛津有。呢科梗係好野。

讀lB,心儀闊D的科機会大。
點會只得牛津有

Warwick , UCL , KCL , LSE 都有喎。

就算美國

希拉里母校 Wellesley College 都有 Political Science

貝珠 發表於 18-8-19 10:00
我想問esf 不是逐步由igcse 轉myp, ibdp 咩。定呢個plan已經冇左?

學校話by the time 2018Y1 升中時,應該已經轉為myp。

chingyu 發表於 18-8-19 20:50
點會只得牛津有

Warwick , UCL , KCL , LSE 都有喎。

牛津PPE同其他PPE比?恕我心中沒有位置放其他PPE。

Political science 點同 PPE 比。

shadeslayer 發表於 18-8-20 01:01

牛津PPE同其他PPE比?恕我心中沒有位置放其他PPE。

心中無一件事,
你話 PPE 只得牛津有 就唔啱。

兼且其餘幾間大學PPE 絕對唔輸蝕。

Wellesley College 的 PS 都難入㗎。

你識得欣賞UWC, 就會識得欣賞其他的大學,包括英美。

無理由咁窄。

chingyu 發表於 18-8-20 08:37
心中無一件事,
你話 PPE 只得牛津有 就唔啱。

資料上你啱,但不是幾時也要準確性,尤其和討論無乜關係。

不過也歡迎你指出其他 PPE.
‹ 上一主題|下一主題