用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7月10日大家準備去幾多間學校叩門
go

7月10日大家準備去幾多間學校叩門 [複製鏈接]

如果唔好采要叩門,我已經準備左8份影印了,有2間可以11號去,其餘6間要10號即刻去,好擔心趕唔切。但如果唔盡力去交表,覺得好對唔住個仔。會唔會叫校長寫推薦信?其實有沒有都唔太重要,最緊要睇成績?
   2    0    0    0

回覆 scyu88 的帖子

我預備了四份, 打算扣四間

好多時要考叩門試 (筆試+面試), 都係果一日 (11號), 時間會相撞,

叩得太多, 最後只得個亂字

估計上午考一間 (筆試, 面試), 下午考另一間, 最多2間. 如吾好彩, 全部下午開考, 你實際只可叩到一間!
朋友打算去九龍區某校叩, 11號下午考1:30-5:30. 你仲可以去邊間叩???

回覆樓主:

可以交N份表格,但是面試/筆試時間上不容N間。

scyu88 發表於 18-7-7 23:32
如果唔好采要叩門,我已經準備左8份影印了,有2間可以11號去,其餘6間要10號即刻去,好擔心趕唔切。但如果 ...

大部分面試在十一號,仲要三小時,所以估計只面到兩間,全力出擊啦,八間太多了

衹會叩自一&自二兩間。其實呢2年黎阿仔好努力,表現超過預期,如果派得唔好,都係輸運氣,所以未有結果出,都已經問佢想點慶祝

醒目開學勳章

Chenglc 發表於 18-7-8 00:39
衹會叩自一&自二兩間。其實呢2年黎阿仔好努力,表現超過預期,如果派得唔好,都係輸運氣,所以未有結果出, ...

Agree with you x100000

scyu88 發表於 18-7-7 23:32
如果唔好采要叩門,我已經準備左8份影印了,有2間可以11號去,其餘6間要10號即刻去,好擔心趕唔切。但如果 ...

你只係負責去交表,但小朋友就要應付面試,筆試。失間真係太多。

祝你唔洗叩門,順利過渡。

回覆 crazyhippo 的帖子

小朋友一日筆試兩間已經好辛苦了

回覆樓主:

想問係咪通常放榜果日即日扣門,跟住就11號會面試+筆試,12/13號照去獲派既中學註冊,之後就只有一路等消息⋯
係咪通常迫埋係11/7面試呢?

koller 發表於 18-7-8 13:25
想問係咪通常放榜果日即日扣門,跟住就11號會面試+筆試,12/13號照去獲派既中學註冊,之後就只有一路等消息 ...
我target 既其中一間,係即日安排 1st & 2nd in

想問係咪通常放榜果日即日扣門,跟住就11號會面試+筆試,12/13號照去獲派既中學註冊,之後就只有一路等消息 ...
無通常~好奇怪点解唔上心儀校網或至电去问叩门所需及程序,好多已可download定份表填定去。间间都唔同……边有得通常……

因12-13號註冊日, 一般學校想係10-11號攪掂哂, 然後安排新生註冊. 所以大部份叩門試係11號考, 10號考都有, 你要逐間自己問. 不過打算去叩門的朋友講, 佢想叩的都係11號考. 真係要唸清楚想入邊間先好叩

crazyhippo 發表於 18-7-7 23:55
好多時要考叩門試 (筆試+面試), 都係果一日 (11號), 時間會相撞,
叩得太多, 最後只得個亂字
估計上午考一 ...
有得煩去邊間考筆試,應該好開心。如果撞期要選擇去邊間考,更加需要感恩。原因係唔係個個人有得考,有得考即係小朋友唔差。

asweetmom 發表於 18-7-8 00:02
可以交N份表格,但是面試/筆試時間上不容N間。
見過有交咗N份表格,但係一間都無得考筆試;所以都係有得考幾間,先諗去邊間都未遲。

王家爸爸 發表於 18-7-8 23:37
有得煩去邊間考筆試,應該好開心。如果撞期要選擇去邊間考,更加需要感恩。原因係唔係個個人有得考,有得考 ...

王家爸爸,想請問一下,其實校長信作用大嗎?

另外,有冇學校會要求睇抽獎表?因為學校話會派返張底單,但今日都未收到

回覆樓主

作為過來人,叩得多只會辛苦。應該今天作出路缐圖來叩。例如去B1中學,去黃笏南既,可以去埋銀禧,之後去埋陳中作保險線,通常三、四間左右。預早download D 叩門Form ,填好夾埋CV ,影印派位結果、小六學生資料,帶定文具,相片、膠水。揾定叩門學校的時間表。有一些學校即日下午筆試或只有等電話interview 。大家要留意。

簽名被屏蔽

sfuhsg 發表於 18-7-9 01:44
王家爸爸,想請問一下,其實校長信作用大嗎?

另外,有冇學校會要求睇抽獎表?因為學校話會派返張底單, ...
校長信作用唔大,除非兩個校長已經溝通咗,封信只係形式上,咁就有用。
幾間B1頭學校唔會要求睇抽獎表,只睇成績;B1尾見過有啲要睇。

回覆樓主

請問叩門表格,父母分開去唔同學校可以快D交,如果只有家長去交叩門表ok嗎?
Lilypie Expecting a baby Ticker
‹ 上一主題|下一主題