用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖幼升聖心私小
樓主: rinarina
go

聖幼升聖心私小  

回覆 fluty 的帖子

老師無清楚解釋,只係話平時表現+學習能力。要自己演繹了......我見同學仔有部分學科分數只有2, 3, 都去到私小。

dogsun 發表於 19-6-29 00:13
其實我一向都好有信心聖私會比offer,因為除左本身女女是聖幼生外,媽媽亦是聖幼及私小舊生,女女學校成績 ...

請問一下,你囡囡是細B嗎?是否因為小朋友是細B,所以冇offer?

JJ_KK 發表於 19-9-8 11:27
請問一下,你囡囡是細B嗎?是否因為小朋友是細B,所以冇offer?

她應該不算細B , 她是8月中出世的

dogsun 發表於 19-9-20 19:13
她應該不算細B , 她是8月中出世的

這看來,入讀聖幼之外,還要是大B,入讀聖私機會才會大哦!

不過咁講,其實基本上聖幼生必入私小,睇下是第一輪定第二輪,今年收左109個聖幼生,但最後得50個人讀,基本上有 “ 誠意 “既聖幼生就有得讀 ! 加油(emoji)

JJ_KK 發表於 19-9-25 14:03
這看來,入讀聖幼之外,還要是大B,入讀聖私機會才會大哦!
我囡聖幼細B,第一輪收,大家放心!

rinarina 發表於 19-10-5 23:04
我囡聖幼細B,第一輪收,大家放心!

今年240人,競爭大。

回覆 JJ_KK 的帖子

就算上年180人, 也只有50人take 私小offer, 其實好穩陣

回覆 rinarina 的帖子

請問多唔多第一輪冇收的最後收返?THANKS!

loktingting 發表於 19-10-10 14:23

請問多唔多第一輪冇收的最後收返?THANKS!
家長間很少分享,比較口密,我識得嘅都第一輪收,個個叻仔叻囡

rinarina 發表於 19-7-21 22:26
我們最後因為交通問題選了其他小學。三年前選了聖幼,是無錯的決定,教得小孩子很獨立,對學習有要求。要多 ...

請問聖幼深定淺? 如考直資要外補嗎? 語境如何?

我想問係咪好難係全5? 我都唔知老師鬆唔鬆手.
小朋友成績係全5, 但唔係住中西區, 又唔係教友.
而家好緊張, 佢地係咪睇成績行先?

pollywcw 發表於 19-11-5 15:17

我想問係咪好難係全5? 我都唔知老師鬆唔鬆手.

SHCK 是一間很好的幼稚園, 老師上上下下都好關心學生, 但始終小學部是另一所學校, 連老師也不會知道私小校長會給offer誰。所以在過程中, 家長會有少少緊張, 不過, 始乎大家也兩手準備, 四出Interview其他小學, 囡話, 班主任也會叫同學們面試加油。很有愛!
你囡囡有全5, 去更top 學校都可以啦 !

mel_yao 發表於 19-11-2 14:56
請問聖幼深定淺? 如考直資要外補嗎? 語境如何?
淺的, 我認為要外補

佢講嘢唔叻, 全軍覆沒, 唯有等運到, 搞到我心情好緊張

dogsun 發表於 19-6-28 23:54
最後都冇收到私小offer ,可能津小收左女女,所以私小check到津小註冊,所以冇出私小offer ,因為私小校長 ...

你指自行唔中津小,第一輪冇聖私offer,
大抽獎抽中心儀,繼續冇聖私offer?

dogsun 發表於 19-6-23 14:37
其實好穩陣(雖然女女都是後備生),今年180人,私小學位128個 ,收109人聖幼, 聖幻生唔使額外交Portfolio, ...

呢個今年開始改左
收到風話所有聖幼生,如果要入聖私要有評核

之前只交報告

pollywcw 發表於 19-11-7 13:16

佢講嘢唔叻, 全軍覆沒, 唯有等運到, 搞到我心情好緊張
有冇好消息呀?

我小朋友收到聖私OFFER, 我地唔住住港島, 亦唔係教友.

Poyau    發表於 19-12-5 19:10

回覆 pollywcw 的帖子

恭喜曬~!!