用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖幼升聖心私小
樓主: rinarina
go

聖幼升聖心私小  

rinarina 發表於 19-1-15 23:47
聖心冇以前咁受歡迎,好多都想去其他學校
但係有多過三份一冇入津小或私小,聖心也不是那麼差吧。奇怪兩間都收得比較少了一點。

ccctt 發表於 18-9-22 14:01
私小85%位無條件比聖幼生
只是最後有聖幼生放棄學位
可能考到其他直資、私校,或派到更心儀學校
請問如何得知私小會比 85% 位聖幼生?因為我見 2017-18 得 48 人上私小?

flyda 發表於 19-1-15 20:47
請問知否為何今年 K3 上私小及津小都比較少?

津小係靠自行及大抽獎入,一切睇運氣,私小有佢自己收生機制,今年應該收返唔少聖幼

MMMaMa12 發表於 19-1-17 12:24
津小係靠自行及大抽獎入,一切睇運氣,私小有佢自己收生機制,今年應該收返唔少聖幼
...
但都係得 48 個 😓

flyda 發表於 19-1-17 19:26
但都係得 48 個 😓

你指最後得48人去聖私?其實好多人大抽獎抽到聖津或其他津校可惠及細佬妹都會放棄去私校呀。畢竟私校要交學費,如果有細佬,第二名小朋友到升小自行得10分,即只能靠抽獎多,唔係人人想再抽

flyda    發表於 19-1-18 09:34

MMMaMa12 發表於 19-1-17 12:24
...

私小係無條件85%位比聖幼,只是同學抽到或考到更心儀學校,而放棄

ccctt 發表於 19-1-20 12:58
私小係無條件85%位比聖幼,只是同學抽到或考到更心儀學校,而放棄

如果8班幼稚園入3班聖私小學,剔除了世襲入聖津和有直私,首輪私小都有成一半冇offer

其實好穩陣(雖然女女都是後備生),今年180人,私小學位128個 ,收109人聖幼, 聖幻生唔使額外交Portfolio,只交校内K2成績,即是有71人第一輪入唔到私小,但又要計返有大約8個是男生,10多個入準小,即係大約50個還在後備,到6月好多抽到津小又會再放大量位出來,私小校都講到好白,只要有誠意,要入返私小絕對冇問題,校長還咋型,每年好少聖幼生揀返私小(emoji)

還有各位家長留意下

小1-3普教中,1年班要背古詩,每年2次考試,每星期一次默書,校長講野都好白,直話直説,佢強調如果冇咁好資質既就揀返津校,這些都是簡介會時私小校長的溫馨提示,還有一點,如自行收生聖心津小收左,私小就一定唔收,但相反如私小收左,學生亦可繼續參加大抽獎
,希望呢d分享能幫到大家

2017-2018
聖幼生升小情況
35% 64人 津小
27% 48人 私小
38% 68人 其他

多謝分享資料
請問如果私小收左,還可以叩返津小嗎?本身非教友,住九龍區

回覆 kangaroo621 的帖子

可以

thx😁

聖幼真是好學校,老師有愛心,對升小支援充足,今年應該個個小朋友也派得好好,派得吾好也可入返私小,真的很感謝學校的安排。

dogsun 發表於 19-6-23 14:37
其實好穩陣(雖然女女都是後備生),今年180人,私小學位128個 ,收109人聖幼, 聖幻生唔使額外交Portfolio, ...

請問你最後也有聖心私校offer 嗎?
後備生需要再面試或筆試嗎?

回覆 dogsun 的帖子

但聽聞下年好嚴峻上下午各4班共240聖幼生 私小得3班(32x3x85%)
即係得81個學位左右

對嗎?

fluty 發表於 19-6-28 20:58
請問你最後也有聖心私校offer 嗎?
後備生需要再面試或筆試嗎?

最後都冇收到私小offer ,可能津小收左女女,所以私小check到津小註冊,所以冇出私小offer ,因為私小校長講過,如津小已註冊,或其他嘉諾撒屬會學校已註冊,私小就不會考慮該學生

loktingting 發表於 19-6-28 23:10

但聽聞下年好嚴峻上下午各4班共240聖幼生 私小得3班(32x3x85%)

下年係4班私小

dogsun 發表於 19-6-28 23:54
最後都冇收到私小offer ,可能津小收左女女,所以私小check到津小註冊,所以冇出私小offer ,因為私小校長 ...

如果聖幼生唔自行聖津,聖私會不會嬲嬲豬唔派offer 呢?因為唔想返下午班呢⋯⋯

loktingting 發表於 19-6-28 23:10

應該私小都是大約128人既85%留比聖幼生,即約109人,即係
19/20年度
109/180
20/21年度
109/240
除非20/21私小會加班增加收生