用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選科學校如何安排
go

高中選科學校如何安排

高中選科有那些學校只睇選科成績,而不會依總平均分來安排選科呢?

jumpjl 發表於 18-7-7 10:38
高中選科有那些學校只睇選科成績,而不會依總平均分來安排選科呢?

UCCKE 睇 GPA 選科, 學校咁寫 "The school will then allocate available subject combinations and choices to students according to the ranking of GPA."

應該很少

通常都會排整體成績,只睇選修科成績應該冇乜,但我見過有學校計分時選修科成績會乘大. (eg. X 1.5)

有啲學校先睇數學,然後平均分。

MariaTsui 發表於 18-7-7 17:34
應該很少

回覆樓主

聽完上述意見,咁要再諗諗辦法,再追間學校了解一下先

jumpjl 發表於 18-7-8 09:11
聽完上述意見,咁要再諗諗辦法,再追間學校了解一下先

其實中三選科簡介會,學校會講以什麼方法決定選科的先後次序,或者問下中四的師兄姐就知道。

2jkidsfather    發表於 18-7-11 07:43

MariaTsui 發表於 18-7-8 16:56
其實中三選科簡介會,學校會講以什麼方法決定選科的先後次序,或者問下中四的師兄姐就知道。
...

我想在選中一時已了解清楚,好讓選合適的中學,以免到時又要轉校

醒目開學勳章 王國長老

jumpjl 發表於 18-7-9 16:38
我想在選中一時已了解清楚,好讓選合適的中學,以免到時又要轉校
想清楚就係升中簡介會時問學校

講真今日唔知聽日事, 仲有係間間學校 package 都唔同, 真係好難答你啵

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

總成績好先選科好正常,如果唔係,例如同學想入理科多的班,中3全力只谷嗰幾科,其他科hea 讀,又會衍生另一個問題,到時又會有家長提出,自己小朋友整體考得好,為什麼不能優先選心儀科目了。選中學真係要先了解埋學校中4是否有開同學心儀的科目,同學能力是否在該校考到比較前,到中4時就不用擔心選科問題了。

2jkidsfather    發表於 18-7-11 07:44

Anniemun 發表於 18-7-10 08:18
總成績好先選科好正常,如果唔係,例如同學想入理科多的班,中3全力只谷嗰幾科,其他科hea 讀,又會衍生另 ...

人又冇十全十美的。某些成績唔好又唔係一定hea讀的,只係不是個科材料,點讀都不及他人啫。
所以我都係問清楚學校較穩陣