用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/201 ...
樓主: greenapple1093
go

2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019 20:27)   [複製鏈接]

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1023&Itemid=509&lang=zh

剛Click入羅氏基金中學,見到中文科Level 3 成績百份比好像比由之前81.3(有錯請指正)提升左至83.2。

greenapple1093    發表於 19-3-8 23:38

感謝樓主大人年年為大家做統計

回覆樓主

請問播道成績如何?係咪上緊?

elephant23 發表於 19-3-31 22:38
請問播道成績如何?係咪上緊?

播道書院

DSE

33222 (%)

本地大學學士

69.00%

64.00%

54.50%

47.52%

62.40%

≤53.7%

greenapple1093 發表於 19-3-31 22:56

係咪即係2018年度,考到33222或以上有69%
考入三大的學士學位有64%?因為我唔係好識
咁算不算去到band 1C?

回覆 greenapple1093 的帖子

樓主,陳瑞祺嘅(本地+海外)學士應該係:41.8%

參考資料::https://www.csklsc.edu.hk/sites/ ... SR_1718.pdf#page=17

greenapple1093    發表於 19-4-4 21:12

elephant23 發表於 19-3-31 23:03
係咪即係2018年度,考到33222或以上有69%
考入三大的學士學位有64%?因為我唔係好識
咁算不算去到band 1C? ...
Yes, 係2018年度,考到33222或以上有69%
考入本地 (not 三大) 的學士學位有64%, because there many local universities or institutions offering degree courses, so 入三大的學士學位 <= 64%

算不算去到band 1C: need hkpapa852 to answer

greenapple1093 發表於 19-4-4 21:12
Yes, 係2018年度,考到33222或以上有69%
考入本地 (not 三大) 的學士學位有64%, because there many local  ...
入U率已經不能反映現實, 較客觀合理既估, 係睇4主科4+表現

B1A同B2A升讀local degree 比例可以一樣係得6X%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

By mistake, sorry

培正
ftp://210.176.23.187/School%20Jo ... Journal53_1.pdf.pdf

PDF P.24,25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodboy1 發表於 19-4-23 23:27
大學最低門檻33222,基本上無大學會收,究竟有乜代表性?
就算只得33222,仍有機會入讀自資學士課程。
尤其未來三年

greenapple,參考GT college 校網既photo album中既class photo, 似乎2017-2018年, GT只有58個G12畢業生, 今年應該只有60人

以一級58人計, 完全match到4主科5+和33222率既比例

你覺得成績好, 同人數少, 有冇關係呢?

我就覺得都有係..... 以G7一級12X人, 畢業人數只有一半唔夠

hkpapa852 發表於 19-5-14 09:23
greenapple,參考GT college 校網既photo album中既class photo, 似乎2017-2018年, GT只有58個G12畢業生,  ...
greenapple

今次我要幫GT平反一下, 以畢業生得58人計, 可完全 match 到主科5+百份比, 33222率同JUPAS degree比例.

再按照JUPAS degree比例82.8%(即48人)計, 60%入3大即有29人入三大, 咁以全級人數計, 入三大率剛好係 50%

回覆 hkpapa852 的帖子

如果是真的, GT 流失率算很高. 想問餘下的學生是否考IB?

ggfather222 發表於 19-5-20 13:01
回覆 hkpapa852 的帖子

如果是真的, GT 流失率算很高. 想問是否餘下的學生是否考IB? ...
GT第一屆IBDP考生, 應該係2020年畢業個班先有

PeterWong2012 發表於 19-5-15 10:23
我都想問下greenapple 關於頭頁列表裡優才的3大聯招數據

是根據#514 出來的

相就有了,你可否提供優才通告譲我們看看(因為在#514及#512 有提到)?
入三大百份比 看 #1436

‹ 上一主題|下一主題