用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/201 ...
樓主: greenapple1093
go

2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019 20:27)   [複製鏈接]

Lucifer3960 發表於 18-11-13 10:43
回覆 hkpapa852 的帖子

應該考得唔好, 所以今年連提也唔提, 過往也有提2-3 科5+ 成績, 難怪學校想轉直資,  ...
想當年轉直資攪出好多風雨, 引致收生不理想. 相信黎緊幾年DSE成績都唔會太理想.

回覆 pccw2017 的帖子

為何會這樣? 不是校方見學生素質下降, 想提升, 轉直資嗎? 為何轉不成會更差, 最多咪同舊底未轉一樣?

http://www.valtorta.edu.hk/documents/valtorta.php?pid=117
恩主教書院
Over 90% 22222

greenapple1093    發表於 18-11-16 22:55

Fanny_ma 發表於 18-11-14 16:05
http://www.valtorta.edu.hk/documents/valtorta.php?pid=117
恩主教書院
Over 90% 22222
reached the entrance requirements for local Bachelor degree programmes and sub-degree programmes.

係咪應該係3322呢?

如果只有22222, 唔符合 Local Bachelor Degree entrance requirement

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-14 17:29
reached the entrance requirements for local Bachelor degree programmes and sub-degree programmes.

...
如果90%3322就真係稱冠全區,但考得甘好又點會描述得不詳不實

沐恩 (PDF P.21,22)
http://www.ilc.edu.hk/document/SR/ILC_SR1718.pdf

3322率: ~70%
Local degree: ~38%

greenapple1093    發表於 18-11-16 23:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-14 17:29

...
sub-degree programmes唔駛3322, 所以佢係用 "and" 字做連結詞。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-11-15 09:15
sub-degree programmes唔駛3322, 所以佢係用 "and" 字做連結詞。
咁佢應該用or,唔係and

bobbob 發表於 18-11-15 09:18
咁佢應該用or,唔係and
係啊

little_yolky 發表於 18-11-15 09:15

我諗緊一個問題:

到底呢句既理解方法係:

1. 同時符合本地學士和副學位入學資格既人數
2. 分別符合本地學士入學資格和副學位入學資格既人數

回覆 hkpapa852 的帖子

我認為學校的意思是:(a) 符合本地學位課程入學要求的學生 + (b) 符合入讀副學位的學生 = 整體 (畢業)人數的 90%。
符合 (a) ,一定達 (b) 的要求。但若果 (a) 為 50%,(b) 為 40%,講 90% 係咪好聽些?

greenapple1093    發表於 18-11-16 22:57

http://www.ltpss.edu.hk/wp-conte ... l-School-Report.pdf
羅定邦中學 ( no information)
只提及best students 成績

greenapple1093    發表於 18-11-17 23:34

https://www.hebron.edu.hk/documents/schrpt2017-18detail.pdf
神召會康樂中學
3322=12.7%
22222=48.3%

greenapple1093    發表於 18-11-17 23:42

銀禧 (P.13)

https://www.bhjs.edu.hk/profile/index/en/upload/344021.pdf

greenapple1093    發表於 18-11-18 20:31

圖表中 沙田呂明才 的英文簡寫應該是 blmcss 才對! 是m, 不是n! 請更正

回覆樓主:

唔知有人post 左未.  sjc DSE destination

138 students sitting 2018 dse

3大 = 52%
8大 = 80%

greenapple1093    發表於 18-11-18 20:39

回覆樓主:

2018 長天

greenapple1093    發表於 18-11-18 20:46
Ktfk    發表於 18-11-18 09:36

回覆 bbforever 的帖子

長天4+
英中常數 (約)

50% / 35% / 45% / 50%
Average  : 45%

bbforever    發表於 18-11-18 10:12

回覆 Ktfk 的帖子

成績同聖方濟各差不多

Ktfk    發表於 18-11-18 12:41

christy2011 發表於 18-11-18 11:00
回覆 Ktfk 的帖子

成績同聖方濟各差不多

你指SFX聖芳濟嗎?長天 通識好過SFX,SFX 中、數又好過長天,英或許兩間都差不多 (以四主科計)~
‹ 上一主題|下一主題