用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 幼兒教育高級文憑那間較好 ?
go

幼兒教育高級文憑那間較好 ?

各位好:
請問幼兒教育高級文憑那間較好 ?浸大是否沒有此課程? IVE, 教育大學, 顓南大學持續進收學院, OU李嘉誠進修學院, 那間較好?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆樓主

浸大沒有HD,只有學位。

AppleChow 發表於 18-7-6 13:00
各位好:
請問幼兒教育高級文憑那間較好 ?浸大是否沒有此課程? IVE, 教育大學, 顓南大學持續進收學院, OU李 ...
教育大學 for sure

教大幼兒教育高级文憑好還是浸大幼兒教育自資學位好?

教大

kittylee222 發表於 19-7-11 18:25
教大
最頭痛係教大係hd,到時升不到學位,不上不落,不知點好?

回覆樓主:

我睇過教大HD 幼教銜接係part time degree, 無full time degree 上,咁是否要去其他大學讀或申請教大第一年呢

醒目開學勳章 王國長老

zhenghe445 發表於 19-7-23 19:23
最頭痛係教大係hd,到時升不到學位,不上不落,不知點好?

無論邊間HD,想升degree都係要睇GPA,正常升自己學校會較易,但成績不能太差

醒目開學勳章 王國長老

Rain28bow 發表於 19-7-25 13:22
我睇過教大HD 幼教銜接係part time degree, 無full time degree 上,咁是否要去其他大學讀或申請教大第一年 ...

教大有fulltime degree wor
我女今年去面試時係同其他HD year 2 學生一齊見

Charlotte_mom 發表於 19-7-25 20:48
教大有fulltime degree wor
我女今年去面試時係同其他HD year 2 學生一齊見

咁即是要由year 1 開始過?

醒目開學勳章 王國長老

Rain28bow 發表於 19-7-26 16:08
咁即是要由year 1 開始過?
正常情況, 讀完HD係入DEGREE YEAR 3
不過GPA太低未必上到(唔止教大, 可能其他大學都唔收)

Charlotte_mom 發表於 19-7-26 17:00
正常情況, 讀完HD係入DEGREE YEAR 3
不過GPA太低未必上到(唔止教大, 可能其他大學都唔收)

我見教大網頁寫銜接係part time course.
另照我睇應該係jupus 填degree 和HD係同一時間一齊Interview的,不是讀完2年HD 的學生。

醒目開學勳章 王國長老

Rain28bow 發表於 19-7-26 18:18
另照我睇應該係jupus 填degree 和HD係同一時間一齊Interview的, ...

「我見教大網頁寫銜接係part time course」
係wor,點解呢
但明明佢degree course又可以NJ申請,條件係讀左一年HD(即year two student for 下年入學)
https://www.eduhk.hk/degree/app_non_jupas.htm

「另照我睇應該係jupus 填degree 和HD係同一時間一齊Interview的,不是讀完2年HD 的學生。」
你講嘅係普通jupas application (for year one)
我講嘅係non jupas application (轉u/ 讀完HD插非year one)

Charlotte_mom 發表於 19-7-27 13:01
「我見教大網頁寫銜接係part time course」
係wor,點解呢
但明明佢degree course又可以NJ申請,條件係讀 ...

你囡囡係non-jupas interview 嗎?通常讀完第一年GPA 要幾多先有機會?如第一年唔得,咁第二年HD 完究竟可不可以apply呢?真其怪。會唔會幼教唔同?

醒目開學勳章 王國長老

Rain28bow 發表於 19-7-27 13:52

我女係幼教,non jupas 申請(佢係轉u,情況有點特別,同一般hd上degree不同)
佢係出左offer至upload GPA,所以我相信NJ係睇好多野。我女有話自己面試做得好好,而我相信佢過去一年parttime 都係同教育有關(有自己落手落腳去教,parttime 義工都有,包括sen校,傷健學校,南亞為主學校,呢d經驗幫左好多)

醒目開學勳章 王國長老

Rain28bow 發表於 19-7-27 13:52

如果hd上degree,係year two開學無耐就申請,過程攪成個學年,攪得黎就收offer準備上degree year three

另照我睇應該係jupus 填degree 和HD係同一時間一齊Interview的, ...
會不會大學根本不會收自己hd學生上佢的學位嗎?
PT degree感覺上好似低一級咁

Sammi8818 發表於 19-7-27 15:07
會不會大學根本不會收自己hd學生上佢的學位嗎?
PT degree感覺上好似低一級咁
...

我都覺得似唔收自己HD 學生,但我見書仔寫資助HD 有三百幾個位,讀完二年無銜接就只可找工作做,好似好無耐咁。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

在另一版看見個有關post

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3772163 幼稚園老師進修
佢話入唔返4年課程,咁即係點(degree本身讀5年)
最奇妙係識朋友個仔,讀完另一間社工Hd,教大幼教收佢讀year 3.....

大家入到教大HD嗎?