用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元 ...
go

【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元   [複製鏈接]

【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元

https://topick.hket.com/article/2108813/?r=mcsdfb

rafaelbaba    發表於 18-7-6 14:30
   6    0    0    0

kiov 發表於 18-7-6 07:29
【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元

https://topick.hket.com/article/2108813/?r=mcsdfb

DBS舊年有一個狀元8個榜眼,平均分都係41,今年平均分不變,多咗狀元,即係高分既人少咗,低分既多咗,是好事還是壞事呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:41
DBS舊年有一個狀元8個榜眼,平均分都係41,今年平均分不變,多咗狀元,即係高分既人少咗,低分既多咗,是 ...

DBS俾偉大既前校長攪到彎哂
要回復正軌真係要唔少時間

LinusYip 發表於 18-7-6 08:45

人地依家忙緊借殼辦學,邊會理舊校。不過會繼續用舊校名氣賺盡一分一毫。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:52
人地依家忙緊借殼辦學,邊會理舊校。不過會繼續用舊校名氣賺盡一分一毫。
...
我記得幾年前有一則訪問,就是訪問舊校長,內容我已經忘記,最印象深刻的是他說以140元買了很多匯豐股票。

23歲的丁文翰2014年畢業於漢基國際學校,其後赴劍橋大學(University of Cambridge)主修政治學畢業,再在羅兵咸永道(PwC)工作近一年,現準備赴倫敦政治經濟學院修讀管理學碩士課程。

入讀劍橋,丁坦言港生其實沒甚麼優勢,「你IB滿分,人家也是,天外有天。」他分析,中國經濟高速發展,識中文就可以成為中間人,成為更多企業的招聘對象,認為如果荒廢中文是抹殺自己的獨特性。

LinusYip 發表於 18-7-6 08:45
前校長衰佐咩? 之前訪問講到好似好受學生愛戴既。

josewing 發表於 18-7-6 11:08
前校長衰佐咩? 之前訪問講到好似好受學生愛戴既。
佢一定話自己受學生愛戴嫁

咁事實上學生對佢無乜嘢, 係家長, 舊生, 甚至辦學團體睇佢唔順眼啫!

MrBeast 發表於 18-7-6 09:24
23歲的丁文翰2014年畢業於漢基國際學校,其後赴劍橋大學(University of Cambridge)主修政治學畢業,再在 ...

咁叫果d proud of自己仔女唔識中文既家長, 情何以堪?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:52
...
係孖住讀左兩年既 "舊生" 丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

7個好犀利

回覆樓主:

唔少有開辦IB課程嘅學校都會從其他冇Ib課程嘅學校收中五高才插班生讀校內IB課程。

cattz288 發表於 18-7-6 11:47
咁叫果d proud of自己仔女唔識中文既家長, 情何以堪?

好勁!

回覆樓主

拔萃男書院今年共有7個45分滿分狀元、6個44分榜眼,成績驕人。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180706/bkn-20180706095515497-0706_00822_001.html

Soundervolt 發表於 18-7-6 12:11
唔少有開辦IB課程嘅學校都會從其他有Ib課程嘅學校收中五高才插班生讀校內IB課程。

...

oh, 重點!
拔他人之萃,各取所需。

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:41
DBS舊年有一個狀元8個榜眼,平均分都係41,今年平均分不變,多咗狀元,即係高分既人少咗,低分既多咗,是 ...
其實狀元對平均分的影響不是很大, 假設呢7位同學只攞43分, 平均分只下跌0.26

kiov 發表於 18-7-6 12:55
拔萃男書院今年共有7個45分滿分狀元、6個44分榜眼,成績驕人。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180706 ...

SPCC今年亦不見得比DBS差:

5個狀元, 10個榜眼..... 係咪IBDP易咗攞滿分?

http://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/public-exams

IB Results

• The average score of our 2018 cohort is 41 (out of a full score of 45).
  • Of our 63 students, 5 got a score of 45, 10 got a score of 44, and 8 got a score of 43.
  • 24% of our students got a score of 44 or above, compared to the world’s 1.3%.
[size=18.018px]

SPCC

Worldwide*
(May 2017)

7.9%

0.4%

44 or above

23.8%

1.3%

40 or above  

69.8%

10.1%

Average Score  

40.5

29.9

SCboy 發表於 18-7-6 12:57
oh, 重點!
拔他人之萃,各取所需。
DBS G11 年年都公開招生, 所以入咗DBS考得好, 都唔代表一定有機會讀IBDP

http://ib.dbs.edu.hk/admission/application

hkpapa852 發表於 18-7-6 11:46
佢一定話自己受學生愛戴嫁

咁事實上學生對佢無乜嘢, 係家長, 舊生, 甚至辦學團體睇佢唔順眼啫!

我識的經歷過兩任校長的舊生,對前任都好不滿。
‹ 上一主題|下一主題