用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做? ...
樓主: shuaimei
go

一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做?   [複製鏈接]

408littlepig 發表於 18-7-7 18:31
睇咁耐,一直都係指班主任有問题!

從無檢討小朋友既問题!
認同...先暸解小朋友態度是否出現大变化...針對問題會更到位
當然...問題未必係出現於小朋友身上 ~~~

rulerL 發表於 18-7-8 00:24
你學校俾操行分係咪好手緊?我仔小四,佢喺小三時上堂都經常同同學傾計(佢自己講),不過操行連續幾年都 ...

我見有D學校只有ABC,沒有加或減的

瑩希媽媽 發表於 18-7-8 02:05

我見有D學校只有ABC,沒有加或減的

咁可能樓主女兒學校都係無+、- 的,否則係連降三級唔係兩級添呀!

mimi222shi 發表於 18-7-6 10:30
我身邊正有幾位朋友, 都係仔, 津小沒有中學(不同學校)
成績BAND 1頭, 但操行差(B-/C), 好多時唔係小朋友問 ...

是的,我仔班主任都係咁!預咗考好呈分抽學校。

回覆樓主:

操行由B降到C都好嚴重,咁學校有冇喺中間同學生或者家長溝通過警告過,如果冇,學校真係好唔負責任!

唯今之計,我建議可以心平氣和咁同學校老師或者校長詳談多一次,了解一下學校俾C嘅準則,百分比,同埋學校對學生操行嘅要求,作有建設性嘅改善方法,了解完之後,最好主動將交談嘅重點(避重就輕),做一個總結,WhatsApp老師,連同佢回應紀錄低,作為下次操行分數嘅參考,中間多次主動同老師聯絡,了解進度,確保下次操行分數提升!

WhatsApp嘅重點,連同操行分數嘅提升,在報學校需要時,可以在操行C隔離加入備註,既可解釋為何得C,又可睇到改善嘅決心,WhatsApp就係證據支持。

Band5 發表於 18-7-8 10:24
操行由B降到C都好嚴重,咁學校有冇喺中間同學生或者家長溝通過警告過,如果冇,學校真係好唔負責任!

唯今 ...

報學校仲係操行自己加remark,自我申報,可能真係自尋找C~~~

mcl203 發表於 18-7-8 10:56
報學校仲係操行自己加remark,自我申報,可能真係自尋找C~~~

如果學校講明要操行B以上,你當佢冇到?唔通你唔填操行C?你估人哋會俾機會你?

Band5 發表於 18-7-8 11:55
如果學校講明要操行B以上,你當佢冇到?唔通你唔填操行C?你估人哋會俾機會你?
...

我唔識估㗎,亦唔會去估 ~~~

shuaimei 發表於 18-7-5 23:27
有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...

你直接同校長傾,佢操行得C好難有學校收。同時間同自己小朋友傾不要同老師作對,只會攪到自己,好難㨂學校

回覆 408littlepig 的帖子

上堂傾偈,學生一定有問题,問咗原因之後,我第一時間係向自己個女問責,亦無向個女提及質疑班主任比Grade嘅準則,只是如何責備、懲治、輔導、規勸,不是討論重點,不贅。我質疑的是,上堂傾偈呢個罪名,得出C呢個操行,繼而斷絕派位以外所有考学校之路。個罪名同個懲罰是否相稱呢?

mcl203 發表於 18-7-8 11:59

發表吓個人睇法:
不少網友既睇法,未必能中肯地反映樓主現在面對情況。須知樓主學校係用5小項去表達操行評級,用ABC或甚D去表示,而並非大部分網友既一個ABC去統一評級,當中理應已有分別~~~

引用我小朋友前小學去參考,佢哋操行學習態度係有10小項添,分別係超卓,滿意,有待改善和不滿意,可能就係等同樓主既ABCD,所以當中一項取C並非一件大不了既事,亦好易就攞到所謂既C,亦未必會對考中學有太大影響。

分得咁細既操行評級,係有別於用一個A或B去概括整個操行,報考既中學應有相關經驗去理解,但我係估既~~~

Band5 發表於 18-7-8 11:55
...

反正都講左,中學要我填級排名,班次排名,操行評級,我真係唔會理噃,填左’學校無提供‘,請看頁件第幾版,咁佢地又真係無俾嘛~~~

You’re right

JustAParent 發表於 18-7-6 13:58
世上,沒有無緣無故的愛,亦沒有無緣無故的恨。操行C,作為家長,點可以唔搵學校搞清楚?一切豈能一句老師 ...

我話“需要時”,你睇唔到?

mcl203 發表於 18-7-8 13:31

反正都講左,中學要我填級排名,班次排名,操行評級,我真係 ...

“學校冇提供”就梗係你鍾意點都得啦!

如果操行C,唔出現喺成績表,呢個帖嘅討論都冇意義啦!

mcl203 發表於 18-7-8 11:59

唔識唔緊要,明白嘅!

Band5 發表於 18-7-8 15:17
“學校冇提供”就梗係你鍾意點都得啦!

如果操行C,唔出現喺成績表,呢個帖嘅討論都冇意義啦!

你似乎睇唔到我既估估下~~~

引用我既例子,我已經無提供操行評級,舉例,若我9個A,1個C,我應該填乜呢?

況且,我地根本唔清楚C係代表乜,若如我前校一樣,‘有待改善’,我個人睇法唔算太差噃,又即係話學生無弱點在該項都係取B。當然我唔清楚樓主學校如何,但某些學校取高Grade係有好認真對待既~~~

似乎,你唔明成績表用一個數字 Vs 5個數字 去評操行既分別。 點都好,我只係想表示,若不能改變既事實,希望樓主放鬆D,事情未必去到咁壞而已~~~

mcl203 發表於 18-7-8 17:06
你似乎睇唔到我既估估下~~~

引用我既例子,我已經無提供操行評級,舉例,若我9個A,1個C,我應該填乜 ...

我只知道幾乎間間中學都要求成績表副本,你當然可以掩耳盜鈴,當學校見唔到,當學校唔介意!

不過我始終都建議應該有所準備,如果面試被問到,都預備好點樣答!用同小學老師傾好嘅解釋,就係最有力嘅答案!

Band5 發表於 18-7-8 20:27
我只知道幾乎間間中學都要求成績表副本,你當然可以掩耳盜鈴,當學校見唔到,當學校唔介意!

不過我始終 ...

我只回應你第一段,有D基本野唔好搞亂:
第一: 我係無講過考學校唔使成績表唔使副本,唔使既你可以分享下邊間唔使
第二: 掩耳盜鈴似乎用錯左,學校要填乜,我寫乜,仲有埋第一點,所以係不成立既
第三:亦從來無否定學校應該見到,亦係佢責任應該咁做,我只會應同若有中學因其中有隻C,拒收申請表,果間真係鉄板一塊,否則,都係交個校名出黎好D~~~
‹ 上一主題|下一主題