用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做? ...
樓主: shuaimei
go

一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做?   [複製鏈接]

CPLA 發表於 18-7-6 09:10
我仔當年都係咁,五年級時五個操行細項全部只係 satisfactory, 成績好嘅同學同一遭遇⋯ 我地係一條龍學校 ...
重點係你個係仔,曳仔報LSC、SJC、WKY、WYHK唔會點扣分,如果老師問起,你識自圓其說,甚至有可能加分。

王家爸爸 發表於 18-7-6 09:42
重點係你個係仔,曳仔報LSC、SJC、WKY、WYHK唔會點扣分,如果老師問起,你識自圓其說,甚至有可能加分。:ha ...

咁你又有道理

王家爸爸 發表於 18-7-6 09:39
我都估係衣車。操行分低既女仔揀中學會煩惱啲,女校都比較睇操行。
我估吾會係衣車,衣車操行冇細分。

OB-father 發表於 18-7-6 09:47
我估吾會係衣車,衣車操行冇細分。
明白

操行差, 成績好也有影響.

聽過唔少朋友講津校老師,俾操行分好狠/偏心,甚至係呈分時亂罰人, 聽到心寒!

mimi222shi 發表於 18-7-6 10:03
操行差, 成績好也有影響.

聽過唔少朋友講津校老師,俾操行分好狠/偏心,甚至係呈分時亂罰人, 聽到心寒! ...

有直屬中學嘅可能係。 一般津校都想升中派位有亮麗成績, 點會特登比個操行分咁低。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你小朋友的學校算好了,操行B都有獎學金拿,我女的小學,只有全A操行的小朋友先能拿獎學金(操行5A),比如你全年級第一名操行無5A都無獎學金拿~

gracelam 發表於 18-7-6 10:14
有直屬中學嘅可能係。 一般津校都想升中派位有亮麗成績, 點會特登比個操行分咁低。
...
我身邊正有幾位朋友, 都係仔, 津小沒有中學(不同學校)
成績BAND 1頭, 但操行差(B-/C), 好多時唔係小朋友問題, 係被同學累/整, 累被罰/影響操行.
老師唔會理呈分, 家長同小朋友心情大受影響.

考直資無間收, 最後, 只能靠抽獎.

我只想講, 唔少老師都係咁, 重要關頭都亂罰人, 仲要偏心.(聽得多, 有感而發)

回覆 shuaimei 的帖子

其實唔緊要的, 我仔的班主任見家長時教的,  一切成績行先, 操行次要,所以學生乖都沒用. 你孩子在頭十, 現時香港教育,很多學校是接受的, 問題不大的。

我其實好質疑點解小學老師權力咁大,佢落一個C Grade,無論你成績上點盡力,基本上周圍都唔駛去。

個操行無数據支持,全憑印象,點解要由班主任定生死?

shuaimei 發表於 18-7-6 04:27
間返班主任原因,佢話因為阿女上堂傾偈,就係因為咁所以C佢。我其實覺得個班主任憑印象落Grade好有問題。過 ...
咁樣就比C
班主任太緊手!
其他同學如何?例如同阿女差唔多表現的小朋友?全班,或者全級,或者歷年操行C的同學多不多?  如果普遍C,B,未必可講到數。但如果好少C,我覺得唔應該咁求其,可能要搵一下校長。理由唔係想改操行分數,而係希望知道如何改善。

其實如果唔係有避忌,我一定會據理力爭,但依家問題係我擔心下年又係呢個班主任,操行之外,佢其實亦操縱兩個主科成績,事但係作文、說話呢D項目手緊D,又係唔駛玩!

b3410    發表於 18-7-6 11:43

回覆 shuaimei 的帖子

我地學校呈分係統改, 係由一個老師改晒全級既卷, 即係唔會由自己班既老師負責去改, 放心.....

我地學校係一間普通津小, 呈一, 呈二, 呈三既操行老師都會手鬆, 阿女一直由小一至小五上學期操行都只有B+, 到呈一, 呈二, 呈三, 操行都有A, 老師話要見中學, 唔可以太差, 特別係級頭果D學生

shuaimei 發表於 18-7-6 10:44
個操行無数據支持,全憑印象,點解要由班主任定生死?
你有没有其他有份量的人物例如教会的牧师,制服团体的领导等等给一些辅助的证明?正如其他家长讲,有好成绩的学生,对很多学校来讲,还是有很大吸引力,怎样都先试试。从这个case看来,是否应该从4年班开始,教育孩子要讨班主任欢心,好像大个做事讨老板欢心一样?

‹ 上一主題|下一主題