用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教各位以下寄宿學校好唔好
go

請教各位以下寄宿學校好唔好

Deleted

回覆樓主:

Deleted

Guesswho 發表於 18-7-5 19:46
1. Cheltenham college
2. Dean close school
3. Kingswood school
請問這些學校是agent 推薦還是自己選擇的呢?

Anniemun 發表於 18-7-6 00:07
請問這些學校是agent 推薦還是自己選擇的呢?

Deleted

Guesswho 發表於 18-7-6 00:17
全部都是agent選,因為我對呢方面一無所知

這些學校我也不是太清楚,不過可以選英格蘭西南部(天氣比較好),多當地學生寄宿的學校(可以提升英語能力),而這些學校應該是同學做完test agent 配對的,有offer 機會大啲。

Anniemun 發表於 18-7-6 00:23
這些學校我也不是太清楚,不過可以選英格蘭西南部(天氣比較好),多當地學生寄宿的學校(可以提升英語能力) ...

Deleted

Year 7 較為容易適應。

若讀下去,覺得超哂班,便申請在Half Term 後(大約10月中),跳升Year 8 !

db7mu23 發表於 18-7-6 00:42
Year 7 較為容易適應。

若讀下去,覺得超哂班,便申請在Half Term 後(大約10月中),跳升Year 8 !

Deleted

學校方面,我呢幾年從報紙、網上見過3間中學,應該係好學校。

我要明天下午或之後在電腦找找,到時再話俾你知 !

db7mu23 發表於 18-7-6 00:58
學校方面,我呢幾年從報紙、網上見過3間中學,應該係好學校。

我要明天下午或之後在電腦找找,到時再話俾 ...

Deleted

Guesswho 發表於 18-7-6 00:47
小朋友現在11歲,明年就是12歲。
有些agent說明年係year 7,
但有些agent說明年year 7超齡,所以要讀year 8 ...

阿仔講過,英國學校,萬事有商量,年齡不是問題,有計傾。

阿仔2015年9月往英國讀Year 9,當時是14歲10個月。

db7mu23 發表於 18-7-6 01:02

阿仔2015年9月往英國讀Year 9,當時是14歲10個 ...

Deleted

db7mu23 發表於 18-7-6 01:02

阿仔2015年9月往英國讀Year 9,當時是14歲10個 ...

請問為何14歲過去?即在香港讀完中三?因我見很多人都選擇這個年齡!

Deleted

Deleted

下述3間學校,係我呢幾年睇書、報紙和網上睇到,相信係好學校,有質素,不妨一試 !

Lavington School 

Victoria College

Moreton Hall School

回覆樓主:

Moreton Hall 
Weston Rhyn, Oswestry, Shropshire, SY11 3EW, United Kingdom 
The Royal Geographical Society (RGS) recently announced the highest achieving UK IGCSE Geography candidate in the June 2015 session as Moreton Hall pupil,  Selina Schoelles.  Selina scored an impressive 97% across all three Geography papers, one of her 12 A*s at GCSE.

回覆樓主:

英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書Victoria College
Le Mont Millais
St Helier
Jersey
JE1 4HTVictoria College
St Helier
Jersey
JE1 4HT

Telephone: 01534 638200
Facsimile: 01534 638216

Email:[email protected]

英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書院唸高中 
Victoria College

陳志邦博士, 洋名 Dominic, 生於香港,長於香港, 年幼時就讀蘇浙幼稚園及小學共八年, 因此能說流利的普通話。十四歲時有幸到英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書院唸高中, 渡過了非常愉快的四年寄宿生活, 在1989 年獲得英女皇親自頒發女皇數學金章獎, 其後在劍橋大學修讀工程系

db7mu23 發表於 18-7-6 16:50
Moreton Hall 
Weston Rhyn, Oswestry, Shropshire, SY11 3EW, United Kingdom 
The Royal Geographical  ...

Deleted

回覆樓主:

Lavington School, 
Market Lavington, Devizes, 
Wiltshire, 
SN10 4EB Lavington School 
有香港學生揚威國際公開試,簡稱英國會考嘅普通中學教育文憑考試(GCSE)前日放榜,16歲港生霍奕璋(Deavin)取得13A*佳績,成為GCSE狀元。Deavin5歲就同父母、家姐到英國迪韋齊斯(Devizes)生活,迪韋齊斯唔算多港人聚居,Deavin讀嘅中學Lavington School亦得佢一個香港學生。 [email protected] Lavington School 

The Spring, Market Lavington, Devizes

db7mu23 發表於 18-7-6 16:52
英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書Victoria College
St Helier

Deleted