用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IBDP vs DSE
go

IBDP vs DSE [複製鏈接]

以下短片是2008的IB畢業生分亨https://youtu.be/2pcTHe6MpwU
希望幫到大家了解課程,為仔女作出選擇。

5    0    0    0

回覆樓主:

睇咗,唔係好知佢想講什麼

回覆樓主:

"IB易過DSE, 完全錯!" 乜鬼野完全錯呢?

只睇香港IB人數,狀元數量,明顯IB遠遠易過DSE。除非你敢同我講,叻既人都讀IB, 讀DSE既都係成績差一皮。

我唔識DSE。不過就咁講IB狀元,其實係無嘜意思。一定要睇佢讀邊科先知難定易。好似Eng A Lit HL咁,舊年全球42,338人考,得3.63%人攞滿分,即係得千五人左右攞滿分。要知道嗰4萬幾人之中,有好多係native speakers。咁如果喺香港人揀咗依科又攞滿分,又唔可以講係易喎。History HL 就仲難。43,394人考,得2.14%攞滿分。咁如果香港d狀元之中,有人真係揀依2科嚟考而又攞滿分,就真係難上加難。當然,返過來讀d比較容易攞高分嘅科目,又可能真係容易好多。

那些是比較容易攞分的科?

salina0817 發表於 18-7-6 14:08
那些是比較容易攞分的科?

可以去睇IB Statistical Bulletin,睇吓每科幾多%嘅人攞幾多分,就大概會知邊科比較難d或易d。
https://www.ibo.org/about-the-ib/facts-and-figures/statistical-bulletins/diploma-programme-statistical-bulletin/

回覆 JustAParent 的帖子

DSE和IB都有叻嘅學生讀,讀書叻唔代表適合讀lB,但係英語能力低就難入讀。

bzmom 發表於 18-7-5 17:25
以下短片是2008的IB畢業生分亨https://youtu.be/2pcTHe6MpwU
IB定DSE容易,就好似蘋果定橙好食一樣,唔同人唔同答案,無得東施效顰。

bzmom 發表於 18-7-6 16:59
回覆 JustAParent 的帖子

DSE和IB都有叻嘅學生讀,讀書叻唔代表適合讀lB,但係英語能力低就難入讀。
英語能力係因素之一,更重要既係英文既理解同表達能力。

JustAParent 發表於 18-7-6 01:48
"IB易過DSE, 完全錯!" 乜鬼野完全錯呢?

只睇香港IB人數,狀元數量,明顯IB遠遠易過DSE。除非你敢同我講, ...

講得啱,兩組獨立數據,無相關性,根本無得比較。

poonseelai 發表於 18-7-5 19:00
睇咗,唔係好知佢想講什麼

看了, 吾明想表達乜 ?

bzmom 發表於 18-7-5 17:25

俾小朋友自己選擇,都中學生,朋友孩子有ib同dse選,高中選dse,考入港大Law,現國際行做練習生

我女無得揀唔洗煩虽然佢英文ok, 吹水唔抹咀,但佢做唔到文理兼備,所以就算有得揀,亦唔会揀IB. IB国際認受性高又受大學欢迎,但唔係人人適合讀。我女係性格同英文能力適合,但佢理科唔得,太倾斜文科,所以都唔適合IB.

Yanamami 發表於 18-7-8 09:52
我女無得揀唔洗煩虽然佢英文ok, 吹水唔抹咀,但佢做唔到文理兼備,所以就算有得揀,亦唔会揀IB. IB ...

其實文科人係有得簡,但不是在又有dse又有ib直資,因直資会設定ib要求,例如中英文皆要first language, 有些有必修科, 聽過有必修chem, 數學不会提供math studies, 如纯文科文未必入到。要去只考ib學校,可選科目多些,學生可根據自己興趣能力去選,理科除了 phy, chem, bio仲有design。選ib英文能力強好重要。

poonseelai 發表於 18-7-8 10:54

其實文科人係有得簡,但不是在又有dse又有ib直資,因直資 ...
唔~正係呢d限制令我地考慮都唔需要考慮了……

Yanamami 發表於 18-7-8 11:02
唔~正係呢d限制令我地考慮都唔需要考慮了……

仲聽過有直資俾ib科目組合學生選,無得自己選,可能ib人數少D,要集中資源

poonseelai 發表於 18-7-8 11:12
仲聽過有直資俾ib科目組合學生選,無得自己選,可能ib人數少D,要集中資源
...
就見過有人因是選科 限制而轉了去IS

freespeech 發表於 18-7-8 13:30
就見過有人因是選科 限制而轉了去IS

最典型是中文B及 Maths Studies. 好些的 DSS係唔俾選,不是選擇問題,是不想學生走精面!

好似LPC咁,執得嚴謹,所以學生PG或成績較低都入到好的大學及學科。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PeterWong2012 發表於 18-7-11 13:19
IB 係同全世界既IB 學生去比較,你做到最top 那個rank 就高分... 世界上好多國家學術水平低,香港學生和他 ...
完全同意: 白人黑人對academic 和東亞人有不同要求。
‹ 上一主題|下一主題