用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2018書展可有不同牌子書包出售?
樓主: csm_bonnie
go

2018書展可有不同牌子書包出售?

PY-Sing 發表於 18-7-18 18:52
我無用過晒. 唔識答.
你要自己RESEARCH 吓.

好呀,多謝你! 唔知有冇人用過smiggle書包,覺得好唔好

mermaidmama 發表於 18-7-18 19:41
好呀,多謝你! 唔知有冇人用過smiggle書包,覺得好唔好
買過,出街幾好。不過用來做返學書包可能唔適合。因為比較薄身,冇咩護脊功能。

csm_bonnie 發表於 18-7-5 15:15
2018書展可有不同牌子書包出售?
Seven, Beckman, Tiger or Mookrock
今日目測有beckman, mookrock, ergobag, SPI, oxford

b3410 發表於 18-7-18 21:04
今日目測有beckman, mookrock, ergobag, SPI, oxford

價錢抵唔抵? 有冇優惠?

仲有Dr kong, Lego, Millton,
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 csm_bonnie 的帖子

我都煩惱緊買邊款比啊仔啊仔吾高有提議嗎

mermaidmama 發表於 18-7-18 22:55
價錢抵唔抵? 有冇優惠?
8-9折,或有禮物送。還可以一次試多幾款,不同品牌,我覺得幾好

我昨天書展買咗個FX 減壓書包大SIZE.  $649.  (送保温袋和雨冚).  另外可以加$199 換過FX小手袋.

回覆樓主

比大家參考

b3410    發表於 18-7-20 07:54

之前用過lego, SPI, ergobag性價比最高SPI,雖然款式普通,不過間隔好,容量大,耐用。
Lego靚,輕身,不過比較容易爛,兩年已經要換。
ergobag背上身最舒服,還可以調節身高,耐用,大容量款間隔夠用,不過低年級款間隔太少。

一直想買beckmann, 不過覺得更加適合低年級,等想買時,小朋友已經長大,可惜。

conclusion:

經濟之選  SPI
外貌協會  lego
低年班/高年班 換款:  beckmman / ergobag

IloveJJ 發表於 18-7-20 09:01
但SPI勁重喎!
係,上年小一買左spi,用左一個星期大人都頂唔順,因為真係重同熱。
宜家spi都係放櫃頂做後備。

worldcat 發表於 18-7-20 09:43
係,上年小一買左spi,用左一個星期大人都頂唔順,因為真係重同熱。
宜家spi都係放櫃頂做後備。
...

我今日去會展對比佐beckmann(22L,$801,款式靚重8xxg左右,有腰扣,但間隔唔夠,最貴)、Tiger($596,款式多且靚,重8xx-9xxg,冇腰扣,間隔比beckmann好D)、Lego($520,公主款,重860g左右,間隔最好用,冇腰扣,但車工似乎冇前面兩款咁好)、SPI & FX (因阿女唔中意個樣,所以冇仔細睇)、Dr. Kong($349,M碼,little pony款,間隔幾好,冇腰扣,用料感覺冇beckmann和tiger實正)。綜合,如果beckmann可以多幾個隔層就最perfect。
最後,左比右比之後,都係揀佐tiger~

回覆樓主

我同樓上個媽媽一樣,比較完呢幾款後又係揀左tiger

fixedstar99 發表於 18-7-20 21:54
我今日去會展對比佐beckmann(22L,$801,款式靚重8xxg左右,有腰扣,但間隔唔夠,最貴)、Tiger($596,款式 ...
大路Tiger beckmann 試過都好夠用。但上年開學後十月尾好多款同size都無貨。最後經fb買台灣seven貨都好用。

fixedstar99 發表於 18-7-20 21:54
我今日去會展對比佐beckmann(22L,$801,款式靚重8xxg左右,有腰扣,但間隔唔夠,最貴)、Tiger($596,款式 ...

你係買磁釦定拉鏈款呀?天藍色拉鏈款外表好清新,可惜間隔都唔夠用,我最後揀佐磁釦款

回覆樓主:

回覆 fixedstar99 的帖子

我係2015年書展睇到個書包,叫減重書包,本身書包大約800G重,攞上手唔輕,然後做實驗,放10KG嘅書入去,一大堆,我一個成人都要兩手攬住先抱得起書包,但個工作人員叫我試咩一下,我咩上身,然後原地跑步,完全冇感覺到重量。叫阿女試咩,區都覺得好好,可以輕鬆咩起走路。但當時賣999元一個,我覺得貴,冇買。之後想搵返都搵唔到了。如果有人知道邊度有,請告知

worldcat 發表於 18-7-21 10:13
大路Tiger beckmann 試過都好夠用。但上年開學後十月尾好多款同size都無貨。最後經fb買台灣seven貨都好用。 ...

請問fb那兒買台灣款seven?