用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智要甲級成績同操行先收叩門表,請幫手解答,謝謝 ...
樓主: sugerlucy
go

上智要甲級成績同操行先收叩門表,請幫手解答,謝謝  

YuenBaBa 發表於 18-7-9 16:50
粗口港姐。
我本人不太喜歡上智,雖然是深水埗區最好成績的學校,但我覺得上智英文水平未能去到名校水準。(我在圖書館觀察所得)

cherrieshum 發表於 18-7-11 09:05
我本人不太喜歡上智,雖然是深水埗區最好成績的學校,但我覺得上智英文水平未能去到名校水準。(我在圖書館 ...
请问在图书馆怎样可以观察一间学校学生的英语程度?

猴子爸 發表於 18-7-11 09:07
请问在图书馆怎样可以观察一间学校学生的英语程度?
不便多說!總之讓人失望!

cherrieshum 發表於 18-7-11 09:09
不便多說!總之讓人失望!
方法不讲,但sample size够大吗?在图书馆里进进出出的上智学生,有很多都根据你的方法评核过?

猴子爸 發表於 18-7-11 09:16
方法不讲,但sample size够大吗?在图书馆里进进出出的上智学生,有很多都根据你的方法评核过? ...
我只能說見過約10個,當然不能做準,但已經令我失望,加上鋼琴老師與我一致評價。

回覆 cherrieshum 的帖子

吃不到的葡萄是酸的

yuiyui82 發表於 18-7-11 09:36

吃不到的葡萄是酸的
吃不到??應該說我不想吃!

AprilBB 發表於 18-7-11 00:29
樓主,老師通常都好保守的。                                                                  最後扣問 ...

其實無期望就冇失望,主要係去聖母玫瑰時路經而試下入表,去交表時感覺到上智其實好串,收表老師冷漠沒有表情和眼神接觸,估計落空居多,而家去玫瑰面試,都不抱太大期望,呀女都幾鐘意德雅

我本人不太喜歡上智,雖然是深水埗區最好成績的學校,但我覺得上智英文水平未能去到名校水準。(我在圖書館 ...
同意啊……我女亦話上智英文水平同傳統名校有距離。-定有!呢个亦係事實。其实家庭背景亦已有不同。所以地区名校就算DSE追貼近傳統名校,其實亦真係有分别。就算勁如鄧顯或林護,我觉得齋講英文都同傳統名校有距離。地区名校係考試上可以做到,但比例上少学生做到活用英語/英語生活化。所以唔会話cherrie既評語係offensive. 只係講出事实吧~

YuenBaBa    發表於 18-7-11 10:52

Yanamami 發表於 18-7-11 10:38
同意啊……我女亦話上智英文水平同傳統名校有距離。-定有!呢个亦係事實。其实家庭背景亦已有不同。所以地 ...
所以我哋呈分級一位同學都係諗住自行報華英, 無諗住報MCS, st Mary呢D, 因為英文一定跟唔上。

BTW, 阿女同學個親戚係迦密老師, 佢話我哋學校入既同學英文好鬼差。死啦, 好驚喎, 係咪如果自行入得就正路跟得上架? 阿大一聽到之後就叫我書展買部kindle俾佢睇多D英文書喎。一早叫佢睇多D Discovery Channel啦, 佢又成日掛住睇Asian Food Channel。唉!

sugerlucy 發表於 18-7-11 10:26
其實無期望就冇失望,主要係去聖母玫瑰時路經而試下入表,去交表時感覺到上智其實好串,收表老師冷漠沒有 ...
其實德雅都唔錯, DSE成績都幾好。

yuiyui82 發表於 18-7-11 09:36

吃不到的葡萄是酸的

點及要比學費嘅學校好

little_yolky 發表於 18-7-11 10:50
所以我哋呈分級一位同學都係諗住自行報華英, 無諗住報MCS, st Mary呢D, 因為英文一定跟唔上。

迦密已經係KLN3的B1(唔係B1A都一定係B1B),咁都叫差,其他又點?

另外,呈分級一自行華英係可以,但估佢都應該搵間神津做自一吧

cloudcloudrobot 發表於 18-7-11 11:07
迦密已經係KLN3的B1(唔係B1A都一定係B1B),咁都叫差,其他又點?

另外,呈分級一自行英華係可以,但估佢 ...
唔...............我上面係話迦密老師話我哋學校小朋友英文好鬼差......................唔係人哋差...............

我諗佢係堅自一華英喎(唔係英華), 我哋學校無乜人報神津的, 最叻果幾個, 可能係報華英配迦密, 可能驚神津跟唔上。班主任話, 舊年級一都係報迦密, 搞到我鬼咁擔心, 咁多人爭。

little_yolky 發表於 18-7-11 11:11
唔...............我上面係話迦密老師話我哋學校小朋友英文好鬼差......................唔係人哋差....... ...

迦密上智我覺得的学生英文未必如傳統名校,但应夠考公開試用,要追不會太難. 勤力的人最合適.

little_yolky    發表於 18-7-11 15:53

咁要好視乎你用什麼標準去衡量, 如果用中六的水平去衡量中二的學生, 一定差, 那些你

見到的學生你知道佢地咩班級,什麼標準去衡量佢地嘅程度才叫做差呢?

同樣道理, 相比國際學校、英基學校而言, 名校的英文水平也很差, 可以咁講嗎?,

坦白講, 我本人雖然在加拿大生活了差不多10年、讀中學、大學、有多個學位, 其中有法律學士LLB、法律碩士LLM, 但到了今天, 自問英文水準也不好, 當然主觀地,一路

也覺得家裡的小朋友英文水準也很差, 怎知道某天我在家裡執拾舊書什物, 發現大女兒曾

經用過的6年級英文書, 翻看內容, 有少少驚訝, 所有書內的生字, 女兒都用鉛筆寫了解釋,

但一個中文字都無, 全是英文解釋。當然這樣沒有什麽了不起, 但相對一個6年級生的水

平, 已經是不錯,但是,到今天我還是很主觀地覺得家裡的小朋友英文水準仍然是很差。

所以, 要真正去評估一些只片面接觸的街外人, 我相信任何批評都可能只是武斷亦不公道。

P.S. 我覺得英文水準很差的大女兒現正就讀上智, 請見諒!

YuenBaBa    發表於 18-7-11 22:28
wclmama    發表於 18-7-11 16:43

回覆 ksli312 的帖子

講得好
小女今年自行入了上智,小學學校學概英文基本上已經夠用成個中學生涯,所講既英文音已經係可以去到外國人口音,小學校長琴日同囡講去到上智要努力,上智既英文都唔好睇少,因為之前d師姐去到讀都要keep住,因為上智學生真係叻,最緊要自住學習,因為我女小學係全英文上堂(除中文堂),所以我從來都唔會擔心上智英文會差同失望,但就搞到佢好擔心
難道幾個學生英文唔係好叻就代表學校英文差,咁見到d 一,兩個好叻英文又代表好好,學校係b1a 一定有優點囉

yuiyui82 發表於 18-7-11 16:40

講得好

扣門已又獲得取錄是否已收到通知?

yuiyui82 發表於 18-7-11 16:40

講得好

請問妳女兒是那間小學,英文程度咁好?

ksli312 發表於 18-7-11 16:19
咁要好視乎你用什麼標準去衡量, 如果用中六的水平去衡量中二的學生, 一定差, 那些你

見到的學生你知道佢 ...
我份人就好客觀既, 阿女D中、英文就真係差, 所以我擔心佢升中適應係不無道理。