用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 10 July 2018 - 18/19 升中派位放榜 (內有叩門實用分享 ...
go

10 July 2018 - 18/19 升中派位放榜 (內有叩門實用分享連結) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示:請用網頁版瀏覽此主題

升中派位就到,各位會有好多野要準備,我又黎個資料綜合,等大家可以參考下。

主頁 > 教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 學位分配系統 > 中學學位分配辦法 > 內容

中學學位分配辦法內容

2018年9月入讀中一
適用於參加中學學位分配辦法的學生
(在參加中學學位分配辦法小學就讀的六年級學生)

一般資料

第一部分 : 概述 [參加資格 / 自行分配學位 / 統一派位]

第二部分 : 示例 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]

自行分配學位
  • 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期為2018年1月2日至1月17日]

[請按此下載申請中一自行分配學位手冊]

• 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期由學校自行訂定]

[請按此下載不參加2016/2018年度中學學位分配的直接資助計劃中學名單]

統一派位

公布派位結果
  • 2018年7月10日公布自行分配學位及統一派位結果
  • 2018年7月12日及13日辦理中一註冊

85    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

公布派位結果
10 July 2018 (星期二) ,派位結果會係學生現就讀小學派發。

註冊日期
12 & 13 July 2018 (星期四及五),各位記得帶齊文件去獲派中學註冊,唔好理結果係點,一定要去註冊先,否則就會視為放棄學位呀!

註冊時間記得上獲派中學網址睇睇,間間學校安排時間唔同,全部係辦公時間內註冊,家長或監護人記得預留時間去處理,當日會有好多資料要填,所以最好請定假,變左唔使咁趕。

我絕對希望各位拎完結果後一家人開心地去食個靚早餐

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

2018/2019 中一入學前香港學科測驗

17 July 2018 (星期二) 早上舉行,地點係獲派中學,千萬唔好走左返去小學考。

2018/2019 年度 (雙數年) 既 HKAT (PS-1) 成績會影響未來兩屆所屬小學派位既 Banding 分配,真心希望各位既子女一定要應考,PS-1 不單止影響學弟學妹,對學生都有重要影響,就係好多中學會依據 PS-1 成績為學生分班,所以我地都叫呢個試做分班試,當然有部份學校另設分班試,唔好理咁多,為自己為學弟學妹盡力考好 d

我係度順便提埋 2019/2020 年度 HKAT 暫定係 16 July 2019  (星期二) 舉行,真係麻煩大家記住,唔好揀正呢日去旅行呀!

主頁 > 教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 學位分配系統 > 中學學位分配辦法 > 內容

中一入學前香港學科測驗

2018年中一入學前香港學科測驗

2019年中一入學前香港學科測驗

中一入學前香港學科測驗常模表及換算表

如有查詢,請致電2892 6618與研究及測驗發展組聯絡

醒目開學勳章 王國長老

2017/2018 中學概覽

18區學校名單               

新界西區域
葵青區
荃灣區
屯門區
元朗區

港島區域
中西區
香港東區
離島區
香港南區
灣仔區

新界東區域
北區
沙田區
大埔區

九龍區域
九龍城區
觀塘區
西貢區
深水埗區
黃大仙區
油尖旺區

醒目開學勳章 王國長老

醒目開學勳章 王國長老

醒目開學勳章 王國長老

各位~~

如果有資料想加埋落去, 可以通知我丫~~

回覆 miriam 的帖子

非常有用, 謝謝

回覆樓主:

thanks for bookmarking the sites

回覆樓主:

miriam 發表於 18-7-5 11:03
上智要甲級成績同操行先收叩門表,請幫手解答,謝謝

請教一下PRE S1係放榜後考定係放榜前考?

‹ 上一主題|下一主題