用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Predict physics 3, geography 4
go

Predict physics 3, geography 4 [複製鏈接]

只能選1科,將時間放係邊科度,希望dse能提升1個grade呢?
   3    0    0    0

要視乎大學想選什麼科

回覆 wyl 的帖子

土地測量&土地資訊

露比EE 發表於 18-7-5 15:00
回覆 wyl 的帖子

土地測量&土地資訊
建議上各大學網站看看這兩科有沒有選修科加權比重再作決定。

回覆 wyl 的帖子

Geography x 5Physics x 10

露比EE 發表於 18-7-5 16:22
回覆 wyl 的帖子

Geography x 5Physics x 10

有成5及10倍,基本已是必修科啦,點Drop 得啊,另一個 X 又如何啊?

回覆 lm251099 的帖子

Best 5 = 4core + 1elective追physics 好吖定Geography 好呢?
Physics 有乘10, Geography 只乘5

露比EE 發表於 18-7-5 19:05

Best 5 = 4core + 1elective追physics 好吖定Geography 好呢?

JS3387, 乘10 的不是只有英文及數學嗎?如果祗讀 2X 最好吾好 Drop 啦,佢嘅 General Requirement 好像是 4C+2X

露比EE 發表於 18-7-5 19:05

你得4C+2X點drop?理大general requirement要6科。

我女4c, physics, Geography, m2原本打算放棄physics (照考但唔花太多時間),但predict 又唔算太差,physics 3, Geography 4, 由於physics x 10, geography x 5.  計算之下發貨如果比啲力追到physics 有3 or above 好似比追Geography 5容易啲,唔肯定係咪咁計呀?
所以想問下大家!

露比EE 發表於 18-7-5 21:35

我女4c, physics, Geography, m2原本打算放棄physics (照考但唔花太多時間),但pred ...

你報 JS3387?

我唔知編号呀!😑😑😑
只知係理大

露比EE 發表於 18-7-5 21:46

我唔知編号呀!😑😑😑

JS3387 嘅 preferred subjects 係 英文及數學 Weighting 會係(10),不是 Phy ,叫佢 Check 清楚。

如果係JS3105 應該係無 preferred subjects 的。

Thanks for your information.  我叫阿女check下先.

我又有問題,m2獨立成科嗎?如m2成績比physics & geography 都好,有冇得加分呢?另外,除左依科之外,仲有冇其他科係咁我女讀既呢?

露比EE 發表於 18-7-6 08:41

我又有問題,m2獨立成科嗎?如m2成績比physics & geography 都好,有冇得加分呢?另 ...

JS3387:
M1/2 是計獨立一科睇,即你女有 4C+3X , 收生係 Best 5,英數乘10。

JS3105:
當未能達到入學要求時,而M1/2分數達2或以上,便可用佢來考慮。但當達入學要求而M1/2 成績好過其他時,可不可以直接用它來計分,佢地無寫明,你要問院校才清楚。收生是,中+英+任何最好三科。

任何詢問需於放榜前(11/7)提問,放榜後幾天是吾可以問野,院校吾會答你,直至過了所有改科時段才回復正常。

有什麼科可報,要睇佢既 PG 及 Mock Exam ,啊女既興趣及將來工作路向。

M2 應該比physics難讀, 我仔今年考完出來叫我預佢 physics level 4起跳 , M2 只隠 level 3 ....

回覆 hugub 的帖子

我女m2卻比physics 好好多!

JS3387, any 5 subjects 意思係英,數一定要之外就加任何3科最好成績嗎?

露比EE 發表於 18-7-6 11:09

JS3387, any 5 subjects 意思係英,數一定要之外就加任何3科最好成績嗎? ...

不是,任何最好五科都可以,不過英數加權係(10)。但是佢嘅最基本入學要求是 3322+33。
‹ 上一主題|下一主題